• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.9.2024Meniny má Cyprián
17°Bratislava

ŽSR: Informácie KDH o tunelovaní železníc sa nezakladajú na pravde

  • 16:01 09.02.2017
  • Bratislava
ŽSR: Informácie KDH o tunelovaní železníc sa nezakladajú na pravde

Informácie, ktoré dnes prezentovalo mimoparlamentné hnutie KDH o tunelovaní Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), sa nezakladajú na pravde. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

„ŽSR majú s firmou Koor podpísané štandardné koncesné zmluvy na modernizáciu zdrojov tepla, pričom generálnou požiadavkou je dosiahnutie garantovanej každoročnej úspory vo výške 15 % z pohľadu ŽSR,“ reagovala hovorkyňa.

Celkovo sa podľa jej slov dosiahla za roky 2013 až 2015 úspora z pohľadu ŽSR vo výške 687.121 eur. „Za rok 2016 budú údaje vyhodnotené až po vyúčtovaní nákladov za rok 2016,“ avizovala hovorkyňa. A to v marci 2017.

Zmeny zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nemajú podľa Pavlikovej vplyv na obsah zmlúv uzavretých medzi Koor a ŽSR a garantovanú úsporu. Podobne aj rezort dopravy pre TASR uviedol, že údaje prezentované KDH nie sú pravdivé.

Ako vo svojej reakcii vysvetlil ÚRSO, v cenovom návrhu spoločnosti Koor na rok 2017 sa tzv. regulačný príkon, teda parameter na ktorý sa určuje fixná zložka ceny tepla, objektivizoval podľa už známej skutočnej dodávky v roku 2015. Predtým bol totiž určený len na základe odhadov.

„Nakoľko skutočná dodávka v roku 2015 bola výrazne nižšia ako bol predpoklad, z ktorého sa vychádzalo v roku 2015, vypočítaná výška regulačného príkonu pre rok 2017 sa pomerne znížila,“ priblížil úrad.

Pripomenul, že príslušná vyhláška povoľuje objem fixných nákladov len na úrovni z roku 2015 a spoločnosť Koor ich objem v návrhu ceny neprekročila. „Podielom tohto objemu fixných nákladov a objektivizovaného regulačného príkonu, ktorý vychádza zo skutočných údajov, vyšla vyššia cena fixnej zložky,“ vysvetlil ÚRSO.

Doplnil, že nové platby za fixnú zložku ceny tepla v tomto roku budú na rovnakej úrovni ako v roku 2016, nakoľko fixná zložka, aj keď je vyššia, sa bude fakturovať za nižší regulačný príkon. „Okrem toho variabilná zložka ceny klesla a teda v konečnom dôsledku ŽSR zaplatí za dodávku v roku 2017 menej ako v minulom roku,“ dodal úrad.

Predstavitelia KDH na dnešnej tlačovej konferencii uviedli, že v súčasnosti už bývalý šéf ÚRSO Jozef Holjenčík sa podieľal aj na tunelovaní štátnych ŽSR. Podľa KDH sú ŽSR tunelované súkromnou spoločnosťou Koor z Bratislavy prostredníctvom vysokých fixných nákladov za teplo, ktoré stanovil práve ÚRSO.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poslanci posunuli do druhého čítania balík konsolidačných opatrení

Poslanci posunuli do druhého čítania balík konsolidačných opatrení

VČERA - 21:41Ekonomické

Poslanci rokujú o opatreniach v skrátenom legislatívnom konaní.

Tibor Gašpar avizuje zmeny v balíku konsolidačných opatrení

Tibor Gašpar avizuje zmeny v balíku konsolidačných opatrení

VČERA - 17:53Ekonomické

Podpredseda Národnej rady SR Tibor Gašpar avizuje zmeny v návrhu balíka konsolidačných opatrení.

DPH na knihy sa zníži, bude vo výške 5 percent

DPH na knihy sa zníži, bude vo výške 5 percent

VČERA - 15:34Ekonomické

Na knihy, dennú tlač, časopisy, ale aj elektronické a audioknihy by sa mala nakoniec vzťahovať 5 % daň z pridanej hodnoty.

SPP: Na nadchádzajúcu zimu sme pripravení ako nikdy predtým

SPP: Na nadchádzajúcu zimu sme pripravení ako nikdy predtým

VČERA - 14:53Ekonomické

Slovenský plynárenský priemysel má na nadchádzajúce vykurovacie obdobie zabezpečené kontrakty na dodávky plynu aj prepravnú kapacitu zo západu.

DPH v gastrosektore a ubytovaní sa zníži na 5 percent

DPH v gastrosektore a ubytovaní sa zníži na 5 percent

VČERA - 14:51Ekonomické

Gastrosektor aj ubytovacie služby budú na Slovensku v päťpercentnej sadzbe dane z pridanej hodnoty.