Tieto potraviny by ste nemali konzumovať, najviac devastujú našu Zem
Americká Rada pre ochranu prírodných zdrojov, NRCD vydala správu o potravinách, ktoré majú najväčší dopad na klimatické zmeny a životné prostredie. A zdá sa, že je to veľmi zlá správa pre všetkých milovníkov mäsa.
Podľa správy NRCD tieto potraviny vedú k uvoľňovaniu enormného množstva oxidu uhličitého na každý ich kilogram, ktorý konzumujeme. Štúdia sa zamerala na 197 potravín a ich kumulatívne znečisťovanie klímy od roku 2005-2015.
Toto je zoznam rizikových potravín:
- Hovädzie mäso
- Jahňacie mäso
- Maslo
- Kôrovce
- Syr
- Špargľa
- Bravčové mäso
- Teľacie mäso
- Kuracie mäso
- Morčacie mäso
Chov kráv v rámci mäsového a mliečneho priemyslu má na svedomí 65% emisií skleníkových plynov zo sektoru živočíšnej výroby. To znamená, že na 1 kilo hovädzieho je v prepočte 10 kíl rastlinných potravín, ktorými sa kravy kŕmia. Kravy v procese trávenia vytvoria metán, čo je skleníkový plyn 20-krát škodlivejší ako oxid uhličitý. Okrem tohto dôvodu je problémom aj hnoj, ktorý uvoľňuje oxid dusný a ten má 298-krát ničivejšie pôsobenie ako oxid uhličitý. Redukovanie konzumácie tohto druhu mäsa by mohlo významne znížiť produkciu škodlivých emisií. A to rovnako platí aj o ostatných potravinách na zozname.
Pre tieto dôvody aj PETA zastáva názor, že žiaden skutočný ochranca prírody nemôže jesť mäso.
Ak sa čudujete, prečo špargľa, tak v tomto prípade sa jedná o problém transportu a využitia dopravy pri preprave tejto potraviny. Toto je zoznam 10-tich potravín, ktorých konzumácia vedie k zvýšenej tvorbe sklenníkových plynov.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.