Uznávaná harvardská profesorka šokuje pravdou o kokosovom oleji
Harvardská profesorka svojou 50-minútovou prednáškou šokovala snáď celý svet, keď odhalila prekvapujúce fakty o kokosovom oleji, pričom sa nevyhla ani poznámkam o ďalších superjedlách.
Poslucháči prednášky vedúcej nemeckého Inštitútu pre prevenciu a epidemiológiu tumorov a súčasne profesorky na Harvardovej univerzite Karin Michelsovej na začiatku zrejme ani netušili, čo sa im uznávaná vedkyňa chystá povedať.
Na 50-minútovom vystúpení, ktoré nieslo kontroverzný názov Kokosový olej a iné nutričné omyly, Michelsová celkom jasne predstavila svoje postoje k odporúčaniam dietológov, a zároveň očiernila hit 21. storočia – kokosový olej.
„Kokosový olej je čistý jed.“
Michelsová na svojej prednáške zašla až tak ďaleko, že označila kokosový olej za „čistý jed“ a „to najhoršie, čo môžete jesť“. Čo však vedkyňu tak nahnevalo, aby o nevinnom oleji takto rozprávala?
Faktom je, že do dnešnej doby nevznikla jediná štúdia, ktorá by poukazovala na významné zdravotné prínosy konzumácie kokosového oleja. Michelsová dokonca tvrdí, že kokosový olej je oveľa nebezpečnejší ako masť, pretože takmer výlučne obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ktoré dokážu upchať koronárne cievy.
Tuky s obsahom nasýtených mastných kyselín poznáme tak, že si všímame, ako sa správajú pri izbovej teplote. Pokiaľ ostanú v tuhom stave, ako je to napríklad u masla alebo masti, dá sa predpokladať, že obsahujú veľké množstvo týchto látok. Experti preto odporúčajú nahradiť ich napríklad olivovým alebo repkovým olejom.
Michelsová sa okrajovo vyjadrila aj na margo iných „superjedál“ ako chia semienka, matcha a acai bobule. Neoznačila ich síce za škodlivé, ale vyjadrila presvedčenie o tom, že nie sú efektívne. Väčšinu živín, vďaka ktorým sa dostali do tituliek novinových článkov, možno totiž prekvapivo nájsť aj v dostupnejších potravinách ako sú mrkva, čerešne alebo marhule.
Čo si o nasýtených tukoch myslia iní?
Vedecký svet sa doteraz jednoznačne nedohodol na tom, či sú nasýtené tuky diablovým dielom alebo nie. Aj keď doteraz nie je jasné, kto má pravdu a kto nie, väčšina sa zhoduje na tom, že olivový a ľanový olej by mali tvoriť základ zdravého stravovania.
Štúdia publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition napríklad tvrdí, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú plnotučné mlieko, syr a iné výrobky s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, nie sú vo väčšom ohrození infarktu, porážky a iných, ktoré v rovnakej miere postihujú aj tých, ktorí sa týmto potravinám vyhýbajú.
Výsledkom ďalšej štúdie, ktorá skúmala zdravie 135.000 ľudí z 18 krajín sveta je, že strava pozostávajúca z vysokého príjmu tukov a nízkeho príjmu cukrov znižuje riziko úmrtia o 23 percent.
Aký je teda konečný verdikt o zdraví kokosového oleja? Väčšina medzinárodných vyživovacích odporúčaní hovorí, že nasýtených tukov sa nemusíte vzdať, pokiaľ ich jete s mierou.
Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí. Ak teda nedáte dopustiť na kokosový olej, pokojne ho aj naďalej používajte v kuchyni, no nepreháňajte to.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.