• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Pápež: Pre vojnu v Pásme Gazy veľmi trpím

  • 6:28 13.04.2024
  • Vatikán
Pápež: Pre vojnu v Pásme Gazy veľmi trpím

Pápež František uviedol v piatok pri príležitosti konca moslimského pôstneho mesiaca ramadán, že pre prebiehajúcu vojnu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas veľmi trpí. Informovala o tom agentúra AFP.

Nech sa okamžite uzavrie prímerie v Pásme Gazy, kde pretrváva humanitárna katastrofa. Nech sa pomoc dostane k palestínskemu ľudu, ktorý veľmi trpí, a nech sú prepustení rukojemníci, ktorí boli zajatí v októbri!“ povedal František v odkaze pre televízny kanál al-Arabíja.

Vo svojom posolstve, ktoré zverejnil Vatikán, spomenul aj „vojnou zmietanú Sýriu, Libanon a celý Blízky východ“. „Prosím, skoncujte s ozbrojenými stretmi a myslite na deti, na všetky deti, ako na svoje vlastné deti,“ uviedol pápež dodávajúc, že deti „potrebujú domovy, parky a školy, nie hrobky a masové hroby.“

Militanti z Hamasu podnikli 7. októbra minulého roka bezprecedentný útok na juh Izraela, kde zabili približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších 250 osôb uniesli do pobrežnej enklávy ako rukojemníkov.

Izrael reagoval spustením pozemnej operácie do Pásma Gazy, ktoré zároveň bombarduje zo vzduchu aj mora. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom zabili izraelské sily už vyše 33.000 ľudí, najmä žien a detí.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

DNES - 13:08Zahraničné

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary, vyhlásil Péter Szijjártó.