• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
14°Bratislava

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

  • 8:11 24.04.2024
  • Bratislava
Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.

To sú podľa analytikov spoločne s peniazmi z eurofondov najväčšie výhody dvadsaťročného členstva Slovenska v Európskej únii (EÚ). Pokiaľ by sme neboli súčasťou EÚ, znamenalo by to nižší hrubý domáci produkt (HDP) možno až o pätinu a hospodársku situáciu na úrovni Bieloruska, uviedli analytici oslovení TASR.

Slovensko by mohlo existovať aj bez členstva v EÚ, no podľa analytika Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Radovana Ďuranu je otázka, za akú cenu. „Podľa niektorých odhadov by HDP Slovenska bol o takmer 20 % nižší, ak by sme neboli na jednotnom trhu,“ upozornil Ďurana.

Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák dodal, že bez členstva v EÚ by naša ekonomická výkonnosť a životná úroveň obyvateľstva za západom zaostávali výrazne viac ako v súčasnosti. Výhody členstva Slovenska v EÚ sú podľa neho spojené s výhodami spoločnej európskej meny. „Model našich kolegov z Erste Group ukazuje, že reálny HDP na obyvateľa Slovenska je v súčasnosti o 16 % vyšší, než by bol bez členstva v EÚ či eurozóne,“ spresnil Horňák.

Dodal, že jednou z kľúčových úloh EÚ je znižovanie regionálnych rozdielov, na čo slúžia štrukturálne fondy. Z dostupných dát vyplýva, že do roku 2022 pritieklo z Európskej únie na Slovensko 24,8 miliardy eur. Za rovnaké obdobie Slovensko prispelo do rozpočtu EÚ zhruba 13,1 miliardy eur, čo z krajiny robí čistého prijímateľa prostriedkov.

Napriek pretrvávajúcemu zaostávaniu za väčšinou ostatných krajín EÚ analytici uviedli, že Slovensko z veľkej časti využilo možnosti, ktoré členstvo v EÚ ponúka. Pre úspešný ekonomický príbeh Slovenska neexistuje podľa Horňáka iná alternatíva, než byť pevne ukotvený s vyspelým západným svetom v Európskej únii. Ekonóm SAV Viliam Páleník si myslí, že pri pokračovaní mečiarovskej politiky, a tým bez EÚ, by sa Slovensko mohlo porovnávať napríklad so súčasným Bieloruskom.

Problémom Slovenska však podľa analytikov zostáva využívanie eurofondov. „Aj po dlhých rokoch členstva však Slovensko stále bojuje s efektívnym čerpaním európskych fondov. Tieto peniaze v dôsledku rôznych bariér čerpáme dlho, neskoro či neefektívne. Je to teda oblasť, v ktorej máme citeľné rezervy,“ upozornil Horňák.

Hoci eurofondy nie sú podľa Páleníka hlavným benefitom členstva v EÚ, tým je najmä spoločný trh, a ekonóm ich považuje za doplnkový zdroj riešenia problémov Slovenska, vidí v ich využívaní nedostatky. „Aj keď vidíme, že z eurofondov sa všeličo postavilo, všeličo spravilo, všeličo slúži, je otázka, či ich využívame dostatočne a či by sme nemohli aj lepšie,“ upozornil Páleník.

Aj po 20 rokoch členstva v EÚ má podľa neho Slovensko nedostatky v podpore výskumu a inovácií, chýba kvalitné vzdelávanie v oblasti trhu práce a problémom zostáva dlhodobá nezamestnanosť a segregácia Rómov. V oblasti voľného pohybu kapitálu vidí Páleník spätne problém v kupónovej privatizácii, ktorá podľa neho bola premrhanou šancou na vznik kapitálového trhu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Microsoft a Amazon investujú miliardy eur vo Francúzsku

Microsoft a Amazon investujú miliardy eur vo Francúzsku

DNES - 8:51Ekonomické

Americký softvérový gigant Microsoft v nedeľu oznámil investíciu vo výške 4 miliárd eur do rozvoja dátových centier vo Francúzsku.

Tomáš hovorí o spravodlivých 13. dôchodkoch, Majerskému chýba adresnosť

Tomáš hovorí o spravodlivých 13. dôchodkoch, Majerskému chýba adresnosť

VČERA - 14:38Ekonomické

Trináste dôchodky sú podľa ministra práce nastavené spravodlivo, keďže starobní dôchodcovia dostanú rovnakú sumu bez ohľadu na to, akú majú výšku dôchodku.

Slováci pri nákupe odevov stále uprednostňujú kamenné predajne

Slováci pri nákupe odevov stále uprednostňujú kamenné predajne

VČERA - 10:02Ekonomické

Väčšina Slovákov pri nákupe odevov stále dáva prednosť kamenným predajniam.

Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

11:35 11.05.2024Ekonomické

Takmer 80 % žien po príchode domov čakajú ďalšie neodkladné povinnosti súvisiace s domácnosťou a starostlivosťou o deti. Z mužov sa k neplatenej práci v domácnosti hlási necelých 17 % a ďalších 43 % čiastočne.

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

17:57 10.05.2024Ekonomické

Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.