• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
24°Bratislava

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

  • 6:43 29.04.2024
  • Bratislava
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Banány sú obľúbenou položkou v nákupných košíkoch Slovákov, no nie všetci si vedia poradiť s ich skladovaním. Na internete nájdete mnoho trikov, ako im predĺžiť životnosť, vrátane používania potravinovej fólie alebo mikroténového vrecka, no neraz úplne postačí, keď ovociu doprajete správnu teplotu.

Banány sa kazia rýchlo, takto proces spomalíte

Foto: Pawel Michalowski/Shutterstock.com

Jeffrey Brecht je floridský botanik, ktorý sa v rámci výskumu špecificky zaoberá trvanlivosťou plodín po ich zbere. S blogom Best Food Facts sa podelil o svoj odborný názor na správne skladovanie banánov, v ktorom hrá hlavnú rolu teplota prostredia.

„Banány nenechávajte položené na kuchynskej linke. Proces hnitia u nich môžete spomaliť tak, že ich odložíte na chladné miesto (s najnižšou teplotou 14 stupňov Celzia).“

Aby banány ostali čo najdlhšie čerstvé, mali by ste ich chrániť pred priamym slnečným žiarením a horúcimi kuchynskými zariadeniami. Ideálna je polička v chladnej časti kuchyne alebo suchá a chladná špajza.

„Banány môžete skladovať aj v plastovom vrecku, ktoré obmedzuje rozptyl dýchacích plynov a vytvára vhodnú atmosféru, no skúšanie tohto postupu je rizikové, lebo môže dôjsť až ku kvaseniu.“

Do chladničky ich nevkladajte

Na otázku, či je vhodné skladovať banány v chladničke, Brecht odpovedá jasné nie.

„Banány sú tropické ovocie veľmi citlivé na chlad. Aj niekoľko hodín v teplote pod 14 stupňov im môže uškodiť, pričom väčšina chladničiek je nastavená na teplotu 3 až 5 stupňov. Poškodenie sa na pohľad prejavuje zmenou sfarbenia pod šupkou.“

Chladenie banánov okrem toho podľa odborníka vedie k oslabeniu ich chuti a strate vitamínu C.

K hnitiu a ku kazeniu banánov dochádza pri reakcii s etylénom, ktorý toto ovocie prirodzene produkuje. Na rozdiel od iných druhov ovocia ho banány tvoria najviac, preto patria k najrýchlejšie sa kaziacim potravinám.

Zdroj: Info.sk, DP, bestfoodfacts.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto na prechádzke nikdy nerobte, váš pes to neznáša

Toto na prechádzke nikdy nerobte, váš pes to neznáša

DNES - 7:39Zaujímavosti

Na prvý pohľad neškodný zvyk podľa veterinárov negatívne poznačuje puto medzi majiteľom a jeho psom.

Tento predmet spolu so šampónom nikdy nepoužívajte!

Tento predmet spolu so šampónom nikdy nepoužívajte!

VČERA - 21:06Zaujímavosti

Nenechajte sa zlákať trendmi zo sociálnych sietí. Táto vec sa so šampónom nemá kombinovať, radia odborníci.

Ako spoznať psychopata za volantom? Toto bežné správanie ho prezradí

Ako spoznať psychopata za volantom? Toto bežné správanie ho prezradí

VČERA - 20:26Zaujímavosti

Nejde o trúbenie, nadávanie, ani predbiehanie. Psychopatov za volantom v skutočnosti najčastejšie prezrádza zvyk, ktorému sa mnohí oddávame.

Ako pestovať kanu indickú: Táto exotická kráska ozvláštni vašu záhradu bez väčšej námahy

Ako pestovať kanu indickú: Táto exotická kráska ozvláštni vašu záhradu bez väčšej námahy

VČERA - 7:23Zaujímavosti

Vaša záhrada môže vďaka kane hýriť krásnymi farbami, pritom nie je náročná na pestovanie.

Hlboké sadenie paradajok: Táto technika vám prinesie lepšiu úrodu

Hlboké sadenie paradajok: Táto technika vám prinesie lepšiu úrodu

20:08 19.05.2024Zaujímavosti

Poznáte techniku hlbokého sadenia paradajok? My vám ju predstavíme a vysvetlíme jej výhody.