• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
13°Bratislava

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

  • 13:51 26.04.2024
  • Moskva
V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Zadržaným novinárom je Sergej Mingazov. Jeho právnik Konstantin Bubon uviedol, že Mingazova umiestnili do cely predbežného zadržania v meste Chabarovsk na východe Ruska, kde novinár žije. Magazín Forbes pritom uviedol, že sa nevie s Mingazovom skontaktovať.

Podľa Bubona bol Mingazov zadržaný za to, že na sociálnej sieti Telegram prezdieľal publikácie o udalostiach v ukrajinskom meste Buča, kde na začiatku invázie hlásili médiá množstvo zabitých ukrajinských civilistov. Bubon dodal, že za obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií jeho klientovi hrozí až desať rokov väzenia.

Na Mingazovom účte na Telegrame je niekoľko desiatok príspevkov o Buči, pričom nie je bezprostredne jasné, za konkrétne ktoré je vyšetrovaný. V mnohých príspevkoch sa pritom píše o údajných vojnových zločinoch ruských vojakov v Buči. Mingazovov účet na Telegrame sleduje asi 430 ľudí.

Ruské jednotky dobyli Buču, ktorá leží na predmestí Kyjeva, na začiatku invázie a zotrvali tam približne mesiac. Kremeľ však odmieta, že by ruskí vojaci v Buči popravovali ľudí a zábery z mesta, ktoré sa objavili na titulkách novín po celom svete, označil za podvrh.

Ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info uviedla, že súd v Chabarovsku bude o tom, či Mingazova vezme do väzby, rozhodovať v sobotu.

Stovky Rusov bolo už zadržaných, pokutovaných alebo uväznených za kritizovanie ruskej vojenskej operácie na Ukrajine, tvrdia ľudskoprávne skupiny. Rusko totiž krátko po začiatku invázie schválilo zákony, ktoré umožňujú trestanie vedomého šírenia podľa úradov nepravdivých informácií o ruskej armáde.

Podľa AFP sa pritom zdá, že ruské úrady sa zameriavajú predovšetkým na komentáre o Buči. V marci bol napríklad jeden ruský novinár odsúdený na sedem rokov väzenia za články o údajných ruských vojnových zločinoch, ktoré zahŕňali aj Buču.

Ruský opozičný politik Iľja Jašin si taktiež odpykáva vo väzení trest v trvaní osem a pol roka za podobné obvinenia, pretože o týchto tvrdeniach o Buči diskutoval vo videu zverejnenom na platforme Youtube.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili

Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili

DNES - 6:21Zahraničné

Oficiálny začiatok procesu s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom v kauze narábania s tajnými vládnymi dokumentmi bol odložený na neurčito.

Apríl bol najteplejší v histórii meraní, je to už 11. rekordný mesiac za sebou

Apríl bol najteplejší v histórii meraní, je to už 11. rekordný mesiac za sebou

DNES - 6:06Zahraničné

Tohtoročný apríl bol najteplejším štvrtým mesiacom roka od začiatku meraní a jedenástym najteplejším mesiacom v rade.

Biely dom kritizuje uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy

Biely dom kritizuje uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy

VČERA - 21:44Zahraničné

Biely dom v utorok označil za neprijateľné uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy. Reagoval na kroky Izraela, ktorý v posledných dňoch uzavrel priechody Rafah a Kerem Šalom.

Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe

Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe

VČERA - 20:20Zahraničné

Poľské bezpečnostné služby sú v plnej pohotovosti pre hrozbu bombových útokov a záškodníckych akcií zo strany Ruska na území Európy. V utorok to vyhlásil poľský minister obrany.

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch i vo svete

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch i vo svete

VČERA - 19:44Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.