Tekutina na povrchu jogurtu: Je prospešná pre naše zdravie?
- 19:36 30.04.2024
- Londýn
Tekutina, ktorá sa niekedy skrýva pod viečkom jogurtu, v skutočnosti nie je voda. Čo s ňou robiť?
Väčšina jogurtov po otvorení obsahuje zložku v pevnom a tekutom skupenstve. Tekutina, ktorá sa nachádza na povrchu hneď pod viečkom, však nevznikla následkom kondenzácie.
Ako vo videu na sociálnej sieti TikTok vysvetľuje britský lekár Karan Rajan, túto tekutinu vôbec netreba vylievať – v skutočnosti je prospešná pre zdravie a najlepšie urobíte, keď ju zamiešate do jogurtu.
Ako sa tam tekutina dostala?
Rajan vysvetľuje, že tekutina je nahromadená srvátka, ktorá vzniká po zrazení mlieka. Časť z nej ostáva po výrobe vo výslednom jogurte (najmä v prípade tekutejších prírodných jogurtov) a po dlhšom čase sa od neho začne oddeľovať.
„Čím dlhšie máte odložený jogurt, tým pravdepodobnejšie sa na jeho povrchu nahromadí vodnatý povlak.“
Mali by sme ju vylievať?
Ako ďalej vysvetľuje lekár, srvátka obsahuje množstvo bielkovín, vitamínu B12, vápnika, probiotík a minerálov. Je teda veľmi prospešná pre zdravie a netreba sa jej báť.
Ak vám prekáža konzistencia srvátky alebo ju z akéhokoľvek iného dôvodu nechcete jesť, Rajan odporúča nakupovať grécky alebo islandský jogurt, z ktorých sa srvátka odstraňuje najdôslednejšie, vďaka čomu majú hustú krémovú konzistenciu. Srvátka sa najčastejšie hromadí v jogurtoch s pridanými stabilizátormi.
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet
Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.
Pozor na skrytého škodcu vo vašej záhrade, toto urobí s listami
Tento typ chrobáka vám zničí rastliny.
Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku
Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.
5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní
Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.
Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma
Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.