• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 27.6.2024Meniny má Ladislav(a)
28°Bratislava

Deň otcov je aj pozitívnym posolstvom o význame otca pri starostlivosti o deti

  • 7:33 16.06.2024
  • Fairmont/Spokane/Bratislava
Deň otcov je aj pozitívnym posolstvom o význame otca pri starostlivosti o deti

Deň otcov (Father’s Day) sa vo väčšine krajín sveta, vrátane Slovenska, pripomína v tretiu júnovú nedeľu. Tento rok pripadol na dnešný deň (16. jún).

Podľa Petra Guráňa z Katedry sociológie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity má Deň otcov predovšetkým symbolický charakter a jeho význam je najmä v tom, že odráža nové postavenie otca v rodine, hlavne vo výchove a starostlivosti o dieťa.

Zároveň keď hovoríme o rovnoprávnosti mužov a žien je potrebné ju vidieť aj na pôde rodiny, ktorá už nie je a ani nemôže byť doménou žien, ale priestorom spolupráce a deľby úloh v starostlivosti tak o domácnosť, ako aj o deti. Teda tento deň môžeme vnímať aj ako isté pozitívne posolstvo pre spoločnosť, kde stojí otec spoločne s matkou v každodennej starostlivosti o dieťa a nie v jej tieni,“ uviedol pre TASR sociológ.

História Dňa otcov sa začala písať začiatkom 20. storočia a svoje korene má v Spojených štátoch amerických (USA). Súvisí s banským nešťastím z decembra 1907, pri ktorom zahynulo 361 mužov, z toho 250 otcov. Dcéra jedného z baníkov Grace Golden Claytonová navrhla miestnemu pastorovi vo Fairmonte, aby sa na ich počesť konala spomienková bohoslužba.

O tri roky neskôr v meste Spokane v americkom štáte Washington už vznikla tradícia Dňa otcov. Veterán občianskej vojny William Jackson Smart po smrti manželky vychovával sám šesť detí. Jeho dcéra Sonora Smartová-Doddová vnímala svojho otca ako hrdinu - ako odvážneho, obetavého a milujúceho muža. Keď sa dozvedela, že matky majú svoj sviatok, navrhla, aby podobný mali aj otcovia.

Prvá neoficiálna oslava sa konala v deň narodenín jej otca v nedeľu 19. júna 1910. Odvtedy sa tretia júnová nedeľa stala postupne sviatkom všetkých otcov, pričom popularita tohto sviatku stále rástla.

Počas vlády amerického prezidenta Lyndona Johnsona už nadobudol oficiálny charakter. V roku 1966 totiž podpísal deklaráciu, ktorou určil tretiu nedeľu v júni ako oficiálny sviatok Dňa otcov. No až americký prezident Richard Nixon potvrdil v roku 1972 zákonom trvalé slávenie Dňa otcov na celonárodnej úrovni v tretiu júnovú nedeľu.

Postupne sa obľúbenosť tohto dňa rozšírila aj do ďalších krajín sveta. Okrem tohto sviatku vznikol v roku 1991 aj Medzinárodný deň mužov (International Men's Day), ktorý pripadá na 19. november.

Hoci sa Deň otcov vo väčšine krajín slávi v tretiu júnovú nedeľu, napríklad v Španielsku, Portugalsku, Taliansku, Chorvátsku a Belgicku sa spája so sviatkom svätého Jozefa (19. marca). V Nemecku pripadá zasa na 40. deň po Veľkej noci na sviatok Nanebovstúpenia Pána a v Rakúsku na druhú júnovú nedeľu. V Rusku má oficiálny charakter od roku 2021 a pripadá na tretiu októbrovú nedeľu.

Úloha otca v súvislosti so starostlivosťou o detí sa menila a mení sa s vývojom a charakterom rodiny. Podľa sociológa Guráňa došlo napríklad od roku 1989 v zakladaní a charakteru slovenských rodín k viacerým zásadným zmenám. Na konci 80. rokov sa podľa neho kumulovali životné štarty mladých ľudí do krátkeho časového obdobia po dovŕšení dvadsať rokov, keď sa už sobášili, mali prvé dieťa a mnohí nastúpili aj do prvej práce.

V súčasnosti sa situácia zmenila. Deti sa rodia v priemere o osem až desať rokov starším rodičom, väčšinou po ukončení štúdia, so stabilnejšou pracovnou aj bytovou situáciou. To vplýva aj na starostlivosť a výchovu detí. Detí je menej ale zvyšujú sa nároky na kvalitu ich výchovy a najmä prerozdelenie úloh medzi otca a matku, keďže obidvaja pracujú,“ vysvetlil pre TASR sociológ Peter Guráň, pričom dodal, že viac času s dieťaťom dáva otcom viac skúseností a emócií a určite je vzájomne obohacujúce.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať begónie v kvetináčoch: 5 rád, ktoré musíte dodržať

Ako pestovať begónie v kvetináčoch: 5 rád, ktoré musíte dodržať

DNES - 7:48Zaujímavosti

Begónie sú ideálne na pestovanie v kvetináčoch, no musíte im vytvoriť dobré podmienky, aby krásne zakvitli.

Na tieto 4 jedlá pozor, dokážu vyvolať živé sny

Na tieto 4 jedlá pozor, dokážu vyvolať živé sny

DNES - 6:39Zaujímavosti

Živé sny sú charakteristické najmä pre obdobie vyššieho stresu alebo emocionálneho zaťaženia. Prispievajú k nim však aj niektoré jedlá.

Trojica mužov zachránila medvedíka čistotného dusiaceho sa syrom

Trojica mužov zachránila medvedíka čistotného dusiaceho sa syrom

VČERA - 8:48Zaujímavosti

Trojica mužov zo severu USA počas záhradnej opekačky zachránila život medvedíkovi čistotnému, ktorý sa dusil kusom syra.

Chyba pri rannej rutine, kvôli ktorej sa zbytočne potíte

Chyba pri rannej rutine, kvôli ktorej sa zbytočne potíte

VČERA - 6:50Zaujímavosti

Dermatologička opisuje častú chybu pri rannej hygiene, ktorá počas dňa vedie k zbytočnej tvorbe potu.

Profesionálna upratovačka: Týchto 5 vecí by som si do domu nikdy nedala

Profesionálna upratovačka: Týchto 5 vecí by som si do domu nikdy nedala

20:02 25.06.2024Zaujímavosti

Expertka prezradila, ktoré obľúbené doplnky v dome sú najhoršie na čistenie.