• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 28.9.2024Meniny má Václav
15°Bratislava

Hodvábna látka tenká takmer ako vlas dokáže stlmiť až tri štvrtiny hluku

  • 17:00 17.06.2024
  • Boston
Hodvábna látka tenká takmer ako vlas dokáže stlmiť až tri štvrtiny hluku

Hodvábna látka len o málo hrubšia ako ľudský vlas dokáže stlmiť až 75 percent hluku. Využíva pri tom piezoelektrický materiál votkaný priamo medzi vlákna hodvábu.

Novú látku vyrobili výskumníci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT), podrobnosti zverejnili vo forme štúdie v aprílovom čísle odborného žurnálu Advanced Materials.

Tajomstvo novej látky spočíva v dvoch veciach – piezoelektrickom materiáli votkanom medzi vlákna hodvábu a vo veľkosti otvorov v látke. Tá dokáže pôsobiť dvomi spôsobmi – mechanickým blokovaním prichádzajúceho zvuku a generovaním zvukových vĺn.

Zvuk je mechanické vlnenie v látkovom prostredí vznikajúce kmitaním hmoty schopné vyvolať sluchový vnem. Kmity hmoty sa prenášajú na hmotné častice okolitého prostredia, napr. na častice vody alebo vzduchu, ktoré sa zhusťujú a zrieďujú. Toto zhusťovanie a zrieďovanie častíc následne postupuje prostredím, až kým nenarazí na nejaký predmet, napr. hodvábnu látku. Tá hluk zablokuje, pretože vďaka prítomnosti piezoelektrického materiálu tiež vibruje a vytvára vlastné zvukové vlny. Jej vibrácie však majú opačnú frekvenciu ako prichádzajúci hluk, obe zvukové vlny sa preto zrazia a vzájomne vyrušia. Na tomto princípe fungujú napríklad aj slúchadlá s potláčaním hluku a hodvábna látka vedcov z MIT ním dokáže potlačiť až 75 percent okolitého hluku.

Nevýhodou tohto spôsobu je, že funguje iba pri malých uzavretých priestoroch (napr. ušiach) a šíreniu hluku vo väčších priestoroch zabrániť nedokáže.

Na stlmenie hluku vo väčších priestoroch vedci vyvinuli iný mechanizmus – látku napli a prinútili ju v napnutom stave zotrvať. Aj v tomto prípade zohral kľúčovú úlohu piezoelektrický materiál votkaný do látky, pretože ju v napnutom stave udržiava. Vzniká tak štít, ktorý zvukové vlny odráža ako zrkadlo – využiť ho možno napríklad vo vlakoch, lietadlách alebo izbách. Podľa autorov štúdie takto možno znížiť úroveň hluku až o 65 decibelov, čo je približne hlasitosť hlasného rozhovoru.

Látku možno v závislosti od zdroja hluku používať oboma spôsobmi, dodávajú vedci z MIT vo vyhlásení.

Testovanie ukázalo, že dôležitým faktorom ovplyvňujúcim schopnosť látky tlmiť hluk je veľkosť otvorov v úplete. Najlepšie fungujú husté látky s malými otvormi. Látky ako mušelín, ktoré sa hodvábu podobajú, no majú väčšie otvory v úplete, sú pri tlmení hluku menej efektívne.

Látka dokáže v súčasnosti zablokovať iba niektoré frekvencie, ich spektrum však možno rozšíriť použitím ďalšej elektroniky a moduláciou signálu. Vedci dodávajú, že látku možno rôznymi spôsobmi upraviť a je tak iba prvou lastovičkou na tomto poli.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šľachtenie kvasiniek môže priniesť nové chute a arómy pivných ležiakov

Šľachtenie kvasiniek môže priniesť nové chute a arómy pivných ležiakov

8:20 21.09.2024Veda

Pivo je prastarý nápoj známy po celom svete a ležiaky patria k jeho najobľúbenejším druhom, ponúkajú však iba obmedzené množstvo chutí a vôní.

Toto sa deje s mozgom psa, keď mu hľadíte do očí

Toto sa deje s mozgom psa, keď mu hľadíte do očí

19:35 20.09.2024Veda

Vedci odhalili účinky očného kontaktu s domácim miláčikom.

Pripravte sa na extrémne počasie: Toto môže zasiahnuť 70 % populácie

Pripravte sa na extrémne počasie: Toto môže zasiahnuť 70 % populácie

20:51 18.09.2024Veda

V nasledujúcich dvoch desaťročiach sa musia ľudia pripraviť na extrémne výkyvy počasia.

Superbaktérie by do roku 2050 mohli usmrtiť až 40 miliónov ľudí, varujú vedci

Superbaktérie by do roku 2050 mohli usmrtiť až 40 miliónov ľudí, varujú vedci

6:42 17.09.2024Veda

Choroby spôsobené tzv. suberbaktériami odolnými voči antibiotikám by v priebehu nasledujúcich 25 rokov mohli usmrtiť až 40 miliónov ľudí.

Muž našiel na Google Mapách niečo neuveriteľné. Obrovská jama má zvláštny pôvod

Muž našiel na Google Mapách niečo neuveriteľné. Obrovská jama má zvláštny pôvod

19:37 12.09.2024Veda

Muž zostal ohromený, keď zistil pravdu o podivnej jame na Mapách Google.