• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 27.6.2024Meniny má Ladislav(a)
24°Bratislava

Chiropraktici: Tento typ tašky by sme si nikdy nekúpili

  • 20:02 17.06.2024
  • Bratislava
Chiropraktici: Tento typ tašky by sme si nikdy nekúpili

Podľa chiropraktika je kľúčom pri nosení tašiek čo najmenšia záťaž na kĺby a chrbticu. Tomuto typu tašiek by sme sa mali celkom vyhnúť.

Tašky, kabelky a ruksaky najmä ženám slúžia nielen na odkladanie základných potrebností. Okrem kľúčov, peňaženky a mobilu v nich mnohé nosia aj mejkap, fľašu vody, skladací dáždnik, slnečné okuliare a mnohé ďalšie predmety, ktoré pridávajú záťaž na telo.

Ako pre portál Huffington Post vysvetľuje chiropraktik z Arizony Kevin Lees, prioritou pri nosení tašiek by mala byť čo najnižšia záťaž.

„Plnenie tašky ťažkými predmetmi môže poškodzovať zápästia, lakte, ramená alebo chrbát v závislosti od toho, kde ju nosíte. Prioritou je vždy čo najnižšia záťaž.“

Ani ergonomicky navrhnutý typ tašky podľa Leesa nezaručuje menšie opotrebovanie kostí a kĺbov, pokiaľ v nej nezačneme nosiť ľahší náklad. Odborníci sa vo všeobecnosti zhodujú na tom, že z tohto hľadiska je pre telo najškodlivejšia taška na jedno rameno.

Môže to mať dlhodobé následky

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock.com

Nesprávne nosenie tašky môže mať za následok bolesť chrbta, krku či ramien, pripomína kalifornský neurochirurg Luke Macyszyn:

„Pri nosení nesprávnej tašky, najmä takej, ktorá neprimerane zaťažuje chrbticu, často dochádza k vzniku bolestí ramien, spodnej časti krku a vrchnej časti chrbta... Niekedy sa bolesť ozýva na konci dňa, ale častejšie k nej dochádza po dňoch až týždňoch nosenia nevhodnej tašky.“

Lees ďalej tvrdí, že v dôsledku opakovania chýb pri nosení tašiek môže dôjsť aj k dlhodobej bolesti vrchnej a spodnej časti chrbta, poškodeniu nervov, bolesti hlavy, únave v oblasti chrbta a ramien a stuhnutiu svalov.

Takejto taške sa vyhnite

Ak je jeden typ tašky, ktorej sa odborníci na zdravie chrbta vyhýbajú, je to zaťažená taška na jedno rameno. Tá podľa nich nadmerne zaťažuje jedno rameno a jednu stranu krku.

Podľa chiropraktičky Jordanny Clarfield-Henryovej z Toronta (Kanada) majú tie najhoršie tašky pre zdravie spoločných dve charakteristiky: nekvalitnú ergonómiu a nevhodné rozloženie hmotnosti.

„Nosenie tašky na jednom ramene namiesto rovnomerného rozloženia zaťaženia na obe ramená môže viesť k nevyrovnanej a natiahnutej chrbtici.“

Ako by teda mala vyzerať ideálna taška pre zdravie?

„Ideálna taška by nemala byť ťažká, aby príliš nezaťažovala chrbticu... Ak potrebujete tašku na jedno rameno, uprednostnite takú, ktorá má dlhé pútko, ktoré sa dá nosiť krížom cez trup, čím sa hmotnosť lepšie distribuuje po tele.“

Chiropraktici dodávajú, že jedným z najlepších typov tašiek pre zdravie je ruksak, no aj ten by mal vážiť maximálne 10 percent z telesnej hmotnosti, aby vám nepoškodil chrbticu. Okrem toho by mal mať pútka s mäkkými vypchávkami a pri nosení by mal jeho vrch dosahovať jednu úroveň s ramenami.

Príliš veľkú záťaž na chrbát či ramená nevyvíjajú ani ľadvinky a kapsičky, povolené sú aj kabelky nosené krížom cez telo. Peňaženku môžete prípadne nosiť vo vrecku na nohaviciach, no ak ju vložíte do zadného, pred sedením ju opäť vyberte, aby nenarúšala držanie tela.

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať begónie v kvetináčoch: 5 rád, ktoré musíte dodržať

Ako pestovať begónie v kvetináčoch: 5 rád, ktoré musíte dodržať

DNES - 7:48Zaujímavosti

Begónie sú ideálne na pestovanie v kvetináčoch, no musíte im vytvoriť dobré podmienky, aby krásne zakvitli.

Na tieto 4 jedlá pozor, dokážu vyvolať živé sny

Na tieto 4 jedlá pozor, dokážu vyvolať živé sny

DNES - 6:39Zaujímavosti

Živé sny sú charakteristické najmä pre obdobie vyššieho stresu alebo emocionálneho zaťaženia. Prispievajú k nim však aj niektoré jedlá.

Trojica mužov zachránila medvedíka čistotného dusiaceho sa syrom

Trojica mužov zachránila medvedíka čistotného dusiaceho sa syrom

VČERA - 8:48Zaujímavosti

Trojica mužov zo severu USA počas záhradnej opekačky zachránila život medvedíkovi čistotnému, ktorý sa dusil kusom syra.

Chyba pri rannej rutine, kvôli ktorej sa zbytočne potíte

Chyba pri rannej rutine, kvôli ktorej sa zbytočne potíte

VČERA - 6:50Zaujímavosti

Dermatologička opisuje častú chybu pri rannej hygiene, ktorá počas dňa vedie k zbytočnej tvorbe potu.

Profesionálna upratovačka: Týchto 5 vecí by som si do domu nikdy nedala

Profesionálna upratovačka: Týchto 5 vecí by som si do domu nikdy nedala

20:02 25.06.2024Zaujímavosti

Expertka prezradila, ktoré obľúbené doplnky v dome sú najhoršie na čistenie.