• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 27.6.2024Meniny má Ladislav(a)
19°Bratislava

Slovensko sa v Svetovej ročenke konkurencieschopnosti prepadlo na 59. miesto

  • 8:37 18.06.2024
  • Bratislava
Slovensko sa v Svetovej ročenke konkurencieschopnosti prepadlo na 59. miesto

Slovensko je podľa aktuálnej Svetovej ročenky konkurencieschopnosti (IMD World Competitiveness Booklet) na 59. mieste zo 67. hodnotených krajín. Medziročne sa prepadlo o šesť priečok.

Informoval o tom predseda Inštitútu slobody a podnikania Ján Oravec. Prvé tri miesta v ročenke, ktorú vydáva švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu (Institute for Management Development) obsadili Singapur, Švajčiarsko a Dánsko.

Index konkurencieschopnosti ekonomík, publikovaný už od roku 1989, porovnáva a hodnotí 164 rozličných kritérií, ktoré sú združené v štyroch základných oblastiach - ekonomický rozvoj, efektivita vlády, efektivita podnikov a infraštruktúra, pričom každá z týchto oblastí má päť subfaktorov.

Slovensko medziročne pokleslo najmä v oblasti efektívnosti vlády, kde možno vidieť prepad vo všetkých piatich subfaktoroch. Napríklad v subfaktore inštitucionálneho rámca krajina prepadla zo 40. miesta na 55. miesto. V oblasti ekonomického rozvoja krajina zastáva, rovnako ako minulý rok, 56. priečku, avšak napríklad v subfaktore medzinárodných financií sa krajina prepadla zo 63. až na 66. miesto, a teda v tomto subfaktore zastáva predposlednú priečku spomedzi všetkých krajín,“ priblížil Oravec. Slovensku patrí posledná, 67. priečka v subfaktore postoja a hodnôt v oblasti efektívnosti podnikov.

Zlepšenie Slovensko naopak zaznamenalo napríklad v oblasti ekonomickej výkonnosti vlády, konkrétne v subfaktore domáceho hospodárstva (zlepšenie o päť priečok) či medzinárodného obchodu, kde si krajina polepšila o dve priečky a postúpila na celkové 36. miesto. Slovensko nemá ani jeden subfaktor, v rámci ktorého by sa umiestnilo v prvej dvadsiatke. Naopak až v prípade siedmich subfaktorov je Slovensko v najhoršej desiatke.

V porovnaní s najbližšími susedmi Slovensko zaostáva v kvalite podnikateľského prostredia za Českou republikou na 29. mieste, ktorá je zároveň najúspešnejšou krajinou regiónu Vyšehradskej štvorky (V4), aj keď v tomto roku zhoršila umiestnenie z minulého roku až o jedenásť pozícií. Slovensko sa taktiež umiestnilo za Poľskom, ktoré si oproti roku 2023 polepšilo o dve priečky a v rebríčku zastáva 41. miesto. Maďarsko ako posledná krajina v rámci V4 zastáva 54. priečku a medziročne pokleslo o osem priečok, zatiaľ čo rovnako ako ostatné krajiny V4 zostáva pred Slovenskou republikou. „Treba pripomenúť, že Slovensko patrilo v rokoch 2007 - 2009 medzi vysoko konkurenčné krajiny (30. miesto), čo sa nám za ostatné roky nepodarilo udržať,“ dodal Oravec.

Dve tretiny výsledkov rebríčka konkurencieschopnosti predstavujú „tvrdé“, objektívne údaje, ako sú napríklad štatistiky o každej krajine, a sú pre potreby indexu získané zo správ medzinárodných organizácií. Zvyšnú tretinu údajov dopĺňajú odpovede z prieskumu, ktorý bol realizovaný v 1. - 2. štvrťroku 2024. Tieto subjektívne hodnotenia boli získané na základe prieskumu u viac než 6600 top manažérov zo všetkých 67 krajín, pričom zo Slovenska sa prieskumu zúčastnilo takmer sedemdesiat riaditeľov a vedúcich pracovníkov súkromných podnikov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na e-maily s elektronickou faktúrou, na internete sa šíri podvod

Pozor na e-maily s elektronickou faktúrou, na internete sa šíri podvod

VČERA - 17:33Ekonomické

Prostredníctvom e-mailov sa šíri škodlivý malvér.

Prezident podpísal novelu, ktorou sa zavedie jednodňová diaľničná známka

Prezident podpísal novelu, ktorou sa zavedie jednodňová diaľničná známka

VČERA - 9:43Ekonomické

Ministerstvo dopravy zavedie od augusta diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou.

Inflácia v domácnostiach dôchodcov dosiahla v máji 1,5 %

Inflácia v domácnostiach dôchodcov dosiahla v máji 1,5 %

VČERA - 9:23Ekonomické

Ceny na Slovensku v máji 2024 medziročne vzrástli o 2,2 %. V domácnostiach dôchodcov aj nízkopríjmových domácnostiach bola inflácia nižšia.

Koaličný spor pre minimálnu mzdu: Podľa Tomáša je koalícia naďalej funkčná

Koaličný spor pre minimálnu mzdu: Podľa Tomáša je koalícia naďalej funkčná

18:06 25.06.2024Ekonomické

Minister práce Erik Tomáš je rád, že parlament schvaľuje vládne zákony, čo potvrdzuje funkčnosť vládnej koalície. Verí, že podporu získa aj novela zákona o minimálnej mzde.