• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 28.6.2024Meniny má Beáta
18°Bratislava

Maďarsko už nenamieta proti kandidatúre Rutteho na post šéfa NATO

  • 10:15 18.06.2024
  • Brusel
Maďarsko už nenamieta proti kandidatúre Rutteho na post šéfa NATO

Maďarsko údajne upustilo od svojich námietok ku kandidatúre Marka Rutteho na post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO). V utorok o tom informovali holandské médiá, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters.

Odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte sa stretol so svojím maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom na okraj neformálneho summitu lídrov členských krajín Európskej únie v Bruseli.

Holandské médiá NOS a RTL s odvolaním sa na nemenované zdroje informovali, že Orbán na schôdzke netrval na svojej požiadavke, aby sa Rutte ospravedlnil za svoje kritické vyjadrenia na adresu maďarskej vlády. Orbán ich v máji označil za „problematické“.

Ospravedlnenie bolo jednou z dvoch podmienok, ktoré si Budapešť stanovila na vyjadrenie podpory Ruttemu ako nástupcovi Jensa Stoltenberga vo funkcii šéfa NATO. Druhou podmienkou bola garancia, že Maďarsko sa nebude musieť podieľať na vojenskej pomoci Ukrajine. Stoltenberg sa za to zaručil počas minulotýždňového stretnutia s Orbánom, ktorý mu zase prisľúbil, že Budapešť nebude blokovať súvisiace rozhodnutia Aliancie.

Rutteho ako nástupcu súčasného generálneho tajomníka NATO podporilo viacero krajín vrátane Spojených štátov, Británie, Francúzska, Nemecka aj Turecka. V utorok mu vyjadrilo podporu aj Slovensko, podľa Reuters sa ešte čaká na Rumunsko.

Rumunský prezident Klaus Iohannis ešte v marci oznámil, že sa sám bude uchádzať o funkciu šéfa NATO. Argumentoval tým, že štáty východnej Európy potrebujú lepšie zastúpenie na vedúcich pozíciách v euroatlantických štruktúrach.

Stoltenberg na svojom súčasnom poste skončí v októbri. Členské krajiny NATO prijímajú rozhodnutia konsenzom, preto akýkoľvek kandidát na najvyššiu politickú funkciu v rámci Aliancie potrebuje podporu všetkých 32 členov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Macron chce za eurokomisára znovu Thierryho Bretona

Macron chce za eurokomisára znovu Thierryho Bretona

VČERA - 23:05Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby sa eurokomisárom za Francúzsko opäť stal Thierry Breton, informuje francúzska agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje.

NTSB prijíma opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií

NTSB prijíma opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií

VČERA - 16:00Zahraničné

Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave zavádza sankcie voči spoločnosti Boeing za to, že zdieľala informácie o federálnom vyšetrovaní incidentu lietadla typu Boeing 737 Max 9 z januára tohto roka.

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

VČERA - 13:45Zahraničné

Slovenský prezident po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli potvrdil, že sa ešte pred začiatkom oficiálnych rokovaní stretne s prezidentom Ukrajiny.

Zomrel herec Bill Cobbs, známy z filmu Osobný strážca

Zomrel herec Bill Cobbs, známy z filmu Osobný strážca

VČERA - 9:29Zahraničné

Vo veku 90 rokov zomrel americký herec Bill Cobbs, známy z filmov ako Osobný strážca a Noc v múzeu.