• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 27.6.2024Meniny má Ladislav(a)
19°Bratislava

Pozor na tento druh ústnej vody: Môže zvyšovať riziko dvoch typov rakoviny

  • 6:52 19.06.2024
  • Svet
Pozor na tento druh ústnej vody: Môže zvyšovať riziko dvoch typov rakoviny

Vedci varujú spotrebiteľov, aby ústnu vodu nepoužívali každý deň.

Vedci upozorňujú, že obľúbená ústna voda s obsahom alkoholu môže prispievať k zvýšenému riziku dvoch smrteľných druhov rakoviny. Varujú preto spotrebiteľov, aby ústnu vodu nepoužívali každý deň.

V nedávnej štúdii sa zistilo, že každodenné kloktanie antiseptickej ústnej vody Listerine Cool Mint zvyšuje hladinu dvoch baktérií v ústach. Obe baktérie boli v minulosti spojené s rakovinou pažeráka a čriev.

Premnožené baktérie v ústach zvyšujú riziko rakoviny

Predpokladá sa, že alkohol v ústnej vode narúša normálnu hladinu baktérií v ústach. Po troch mesiacoch používania Listerine Cool Mint sa zistilo, že v ústach účastníkov štúdie došlo k premnoženiu dvoch druhov baktérií - Fusobacterium nucleatum a Streptococcus anginosus.

Vedci z Inštitútu tropickej medicíny v belgických Antverpách zaznamenali aj pokles skupiny baktérií nazývaných Actinobacteria, o ktorých sa už predtým zistilo, že prispievajú k regulácii krvného tlaku. Profesor Chris Kenyon ktorý pracoval na štúdii, pre denník The Telegraph uviedol, že používanie ústnej vody "by mohlo zvýšiť riziko vzniku rakoviny a rôznych infekcií". Dodal tiež, že:

"Väčšina ľudí by ju nemala používať, a ak ju používajú, mali by používať prípravky bez alkoholu a obmedziť používanie na niekoľko dní."

Vo výskume 59 účastníkov používalo Listerine každý deň počas troch mesiacov a následne tri mesiace ústnu vodu s placebom alebo naopak. Hoci experiment zahŕňal len Listerine, profesor Kenyon uviedol, že podobné množstvo baktérií by sa pravdepodobne zistilo aj pri používaní iných ústnych vôd na báze alkoholu.

Foto: Chase D'animulls/Shutterstock.com

Bezpečnejšia je ústna voda bez alkoholu

Antiseptická ústna voda Listerine Cool Mint obsahuje 20 % alkoholu, ale vo väčšine obchodov sú k dispozícii aj alternatívne ústne vody bez alkoholu, ktoré odporúčajú aj vedci v najnovšej štúdii.

Listerine je jednou z najbežnejších ústnych vôd na svete. Hovorca spoločnosti Kenvue, ktorá vlastní značku Listerine, pre denník The Mirror povedal:

"Štúdie o vplyve Listerine na zdravie ústnej dutiny boli publikované v stovkách odborných publikácií za viac ako sto rokov, čo z nej robí jednu z najrozsiahlejšie testovaných značiek ústnych vôd na svete. Neustále vyhodnocujeme najnovšie vedecké poznatky. Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že Listerine spôsobuje rakovinu."

V skoršom vyhlásení pre Telegraph hovorca spoločnosti so sídlom v New Jersey v USA uviedol:

"Spoločnosť Kenvue víta a podporuje vedecký pokrok a výmeny poznatkov s cieľom podporiť každodenné zdravie. Na základe nášho prvotného preskúmania publikovanej štúdii chýba niekoľko dôležitých kontrolných mechanizmov a primeraná prísnosť, aby sme mohli vyvodiť akékoľvek závery o potenciálnom vplyve na ľudské zdravie."

Zdroj: Info.sk, TM, telegraph.co.uk, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tieto špongie: Ich používaním ohrozujete svoje zdravie

Pozor na tieto špongie: Ich používaním ohrozujete svoje zdravie

20:29 24.06.2024Zdravie

Vedci upozorňujú, že používanie hubiek môže mať nepriaznivé účinky, o ktorých sme doteraz nevedeli.

Po tejto hodine si viac do postele nelíhajte – môže to prispieť ku psychickým problémom

Po tejto hodine si viac do postele nelíhajte – môže to prispieť ku psychickým problémom

20:04 23.06.2024Zdravie

Spánok má súvis nielen s fyzickým, ale aj so psychickým zdravím. Ľudia, ktorí si do postele líhajú po tejto hodine, sú podľa lekárov náchylnejší na poruchy psychiky.

Ako sa človek prebudí z kómy: Toto sa v skutočnosti musí stať

Ako sa človek prebudí z kómy: Toto sa v skutočnosti musí stať

19:33 23.06.2024Zdravie

Ľudia môžu zostať v komatóznom stave niekoľko týždňov, mesiacov alebo dokonca rokov. Niektorým pacientom sa však stane, že sa náhle „prebudia".

8 zdravotných dôvodov prečo jesť čerešne

8 zdravotných dôvodov prečo jesť čerešne

17:42 23.06.2024Zdravie

Čerešne sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé ovocie s mnohými výhodami pre naše zdravie.

Na tieto lieky si v lete dajte pozor, ich užívanie treba kontrolovať

Na tieto lieky si v lete dajte pozor, ich užívanie treba kontrolovať

21:31 19.06.2024Zdravie

Pacienti, ktorí berú niektoré druhy bežne užívaných liekov, sú v lete vystavení vyššiemu riziku dehydratácie a citlivosti na teplo.