• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 28.6.2024Meniny má Beáta
18°Bratislava

Prípady čierneho kašľa pribúdajú už v dvoch susedných krajinách

  • 12:38 19.06.2024
  • Viedeň
Prípady čierneho kašľa pribúdajú už v dvoch susedných krajinách

Počet prípadov čierneho kašľa v Rakúsku výrazne stúpol. Podľa správy denníka Kurier bolo do polovice júna tohto roka zaregistrovaných už viac než 6000 prípadov tohto ochorenia, čo potvrdilo aj rakúske ministerstvo zdravotníctva, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry APA.

Pre porovnanie, v celom roku 2023 zaznamenali v Rakúsku len 2780 prípadov čierneho kašľa.

Nebezpečné je toto ochorenie predovšetkým pre deti; v marci mu podľahlo v rakúskom Grazi bábätko.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová už v máji vyzvala na zlepšenie zaočkovanosti proti čiernemu kašľu. „Najmä u dojčiat ide o ťažké ochorenie. Máme bezpečné a účinné vakcíny, ktoré tomu môžu zabrániť. Očkovanie je náš najdôležitejší nástroj na záchranu životov a zabránenie ďalšiemu šíreniu ochorenia,“ upozornila.

V Rakúsku je očkovanie proti čiernemu kašľu súčasťou bezplatného programu vakcinácie detí, pripomína APA. Očkuje sa v treťom, piatom a 11-12 mesiaci života. V školskom veku sa očkovanie opakuje v kombinácii s látkami proti tetanu, záškrtu a detskej obrne v siedmom až deviatom roku života, najlepšie však pred nástupom do školy. Následne by sa malo preočkovať každých desať rokov, pričom po naplnení veku 60 rokov každých päť rokov.

V Česku zaznamenali aj úmrtie

Bakteriálne nákazlivé ochorenie dýchacích ciest čierny kašeľ má v Česku tento rok prvú obeť. Na chorobu zomrel človek, ktorý mal vyše 55 rokov.

Podrobnosti Štátny zdravotný ústav (SZÚ) neuviedol. Od začiatku roka sa čierny kašeľ potvrdil o 3101 osôb, predovšetkým u stredoškolákov. TASR prevzala pondelkové informácie z portálu Novinky.cz.

„Od začiatku roka 2024 evidujeme jedno úmrtie vo vekovej skupine 55 až 64 rokov,“ napísal ústav v pravidelnej správe.

Počet nakazených čiernym kašľom sa tento rok blíži k historickému rekordu zo 60. rokov 20. storočia, keď sa ochorenie preukázalo o 3399 ľudí. Len za posledný týždeň potvrdili lekári túto diagnózu u 827 ľudí. Zástupcovia ministerstva zdravotníctva očakávajú, že nárast by sa mohol čoskoro zastaviť.

Takmer 60 prípadov nákazy je od januára hlásených aj u dojčiat, čo je najviac ohrozená skupina. Predovšetkým sú nimi tie dojčatá, ktoré ešte neboli proti čiernemu kašľu zaočkované.

V nemocnici zatiaľ končí len malý zlomok chorých. V drvivej väčšine ide o najmenšie deti a seniorov nad 75 rokov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Sibíri sú rozsiahle požiare, dym vidno aj z vesmíru

Na Sibíri sú rozsiahle požiare, dym vidno aj z vesmíru

DNES - 5:25Zahraničné

Severovýchod Ruska zasiahli rozsiahle lesné požiare, zúria na 619.000 hektároch pôdy a na celkovo 176 miestach. Ide o oblasti, ktoré boli zničené aj v roku 2021.

Macron chce za eurokomisára znovu Thierryho Bretona

Macron chce za eurokomisára znovu Thierryho Bretona

VČERA - 23:05Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby sa eurokomisárom za Francúzsko opäť stal Thierry Breton, informuje francúzska agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje.

NTSB prijíma opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií

NTSB prijíma opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií

VČERA - 16:00Zahraničné

Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave zavádza sankcie voči spoločnosti Boeing za to, že zdieľala informácie o federálnom vyšetrovaní incidentu lietadla typu Boeing 737 Max 9 z januára tohto roka.

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

VČERA - 13:45Zahraničné

Slovenský prezident po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli potvrdil, že sa ešte pred začiatkom oficiálnych rokovaní stretne s prezidentom Ukrajiny.