• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 27.6.2024Meniny má Ladislav(a)
19°Bratislava

Na tieto lieky si v lete dajte pozor, ich užívanie treba kontrolovať

  • 21:31 19.06.2024
  • Bratislava
Na tieto lieky si v lete dajte pozor, ich užívanie treba kontrolovať

Pacienti, ktorí berú niektoré druhy bežne užívaných liekov, sú v lete vystavení vyššiemu riziku dehydratácie a citlivosti na teplo.

Príprava na leto by mala zahŕňať nielen nákup slnečných okuliarov a krémov na opaľovanie, ale tiež lepšie kontrolovanie užívania niektorých liekov. Ako totiž upozorňuje britský portál Express, pacienti, ktorí ich užívajú, sú v horúčavách vystavení vyššiemu riziku poškodenia zdravia.

Ide najmä o lieky na vysoký krvný tlak, alergie a psychické poruchy, ktoré môžu prispievať k dehydratácii či oslabovať schopnosť organizmu ochladzovať sa.

Užívanie týchto liekov kontrolujte

Diuretiká

Problémy môžu v lete nastať pri užívaní diuretík. Ide o lieky, ktoré podporujú vylučovanie vody z tela a predpisujú sa napríklad pri ochoreniach srdca, vysokom tlaku či poruchách obličiek.

Vylučovanie vody je pri uvedených ochoreniach prospešné, no v čase letných horúčav môže viesť až k dehydratácii alebo nerovnováhe elektrolytov, kvôli čomu telo ťažšie reguluje svoju teplotu.

Pacienti, ktorí užívajú diuretiká, by mali piť dostatok tekutín a sledovať prípadné vedľajšie príznaky ako nevoľnosť, bolesť hlavy, tmavý moč a nadmerný pocit smädu.

ACE inhibítory

Používajú sa pri liečbe vysokého krvného tlaku, no zároveň potláčajú pocit smädu, takže oslabujú vnímanie dehydratácie. Pacienti, ktorí ich užívajú, sú pri vyšších teplotách náchylnejší na pády a odpadávanie.

Beta-blokátory

Predpisujú sa pacientom so srdcovo-cievnymi ochoreniami. Medzi ich vedľajšie účinky patrí zvýšená náchylnosť na pády a odpadávanie, ale tiež intenzívnejšie potenie, čo môže najmä v lete viesť k dehydratácii a prehrievaniu tela.

Antipsychotiká

Pri užívaní liekov na psychické poruchy si takisto treba dať pozor na intenzívnejšie potenie. Ide najmä o liečivá haloperidol, olanzapín a risperidón, takisto niektoré antidepresíva, ktoré okrem toho potláčajú pocit smädu.

Lieky na štítnu žľazu

Lieky, ktoré sa predpisujú pri ochoreniach štítnej žľazy, obvykle zvyšujú telesnú teplotu, a teda oslabujú schopnosť tela ochladzovať sa v horúcom počasí.

Stimulanty a lieky na ADHD

Keďže tieto liečivá priamo vplývajú na funkciu nervovej sústavy, môžu tiež negatívne ovplyvniť samoreguláciu tela pri vysokých teplotách.

Voľnopredajné lieky

Aj niektoré lieky, ktoré nie sú viazané na predpis, môžu zvýšiť riziko porúch vznikajúcich vplyvom tepla. Ide napríklad o difenhydramín, ktorý možno nájsť v liekoch na spanie, či prometazín a sominex, ktoré sa používajú aj pri liečbe sennej nádchy.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tieto špongie: Ich používaním ohrozujete svoje zdravie

Pozor na tieto špongie: Ich používaním ohrozujete svoje zdravie

20:29 24.06.2024Zdravie

Vedci upozorňujú, že používanie hubiek môže mať nepriaznivé účinky, o ktorých sme doteraz nevedeli.

Po tejto hodine si viac do postele nelíhajte – môže to prispieť ku psychickým problémom

Po tejto hodine si viac do postele nelíhajte – môže to prispieť ku psychickým problémom

20:04 23.06.2024Zdravie

Spánok má súvis nielen s fyzickým, ale aj so psychickým zdravím. Ľudia, ktorí si do postele líhajú po tejto hodine, sú podľa lekárov náchylnejší na poruchy psychiky.

Ako sa človek prebudí z kómy: Toto sa v skutočnosti musí stať

Ako sa človek prebudí z kómy: Toto sa v skutočnosti musí stať

19:33 23.06.2024Zdravie

Ľudia môžu zostať v komatóznom stave niekoľko týždňov, mesiacov alebo dokonca rokov. Niektorým pacientom sa však stane, že sa náhle „prebudia".

8 zdravotných dôvodov prečo jesť čerešne

8 zdravotných dôvodov prečo jesť čerešne

17:42 23.06.2024Zdravie

Čerešne sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé ovocie s mnohými výhodami pre naše zdravie.