• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 28.9.2024Meniny má Václav
19°Bratislava

Ako pestovať uhorky pre bohatú úrodu: Pri polievaní potrebujú viac ako len dostatočné množstvo vody

  • 19:06 22.06.2024
  • Svet
Ako pestovať uhorky pre bohatú úrodu: Pri polievaní potrebujú viac ako len dostatočné množstvo vody

Ak chcete mať chutnú a zdravú úrodu uhoriek, mali by ste mať na pamäti, že uhorky potrebujú správny čas, teplotu vody a aj postup polievania.

Šalátové uhorky sú v našich končinách jedným z najpopulárnejších druhov zeleniny. Používame ich do šalátov, varíme s nimi a niektorí si ich dávajú aj len tak, napríklad ako prílohu k nejakému jedlu. Kupujeme ich vo veľkom v obchodoch a aj ich vo veľkom pestujeme v záhradách. Viete ale o tom, že ak chcete u úrody uhoriek vyťažiť čo najviac, musíte sa o ne vedieť aj správne postarať? Základom je polievanie, pričom nestačí na rastliny len vyliať dostatok vody. Musíte dbať na viacero faktorov, no ak si na to dáte pozor, odmenou vám bude chutná a bohatá úroda uhoriek. Jedným z najdôležitejších je polievanie, ale aj vyviazanie rastlín.

Pozor na teplotu

Možno by ste nepovedali, že na kvalitu úrody má vplyv teplota vody, ale v prípade uhoriek je to tak. Musíte si tak dať pozor na to, akú teplotu má voda, ktorou uhorky polievate. Ideálne je polievať ich vodou s teplotou od 18 do 24°C, čo je teda často teplota okolia, keď rastliny polievate ráno alebo neskôr večer. Najlepšie spravíte, ak v záhrade máte nádobu na zber dažďovej vody. Tam totiž voda naberie teplotu zo slnka a okolia a pri polievaní bude ideálna. Príliš teplá voda by mohla rastliny poškodiť, studená zas spomaliť rast.

Dôležitý je aj čas polievania

Dôležitý je aj čas, kedy uhorky polievate. V lete rozhodne nepolievajte rastliny cez deň, kedy by ich voda mohla poškodiť. Ideálne je ráno, čo dá rastlinám dostatok času na absorbovanie vody, kým začnú denné horúčavy. Večer môžete polievať, ale nie je to najlepšie riešenie. V noci totiž rastie riziko vzniku plesňových ochorení rastlín.

Ako správne polievať?

Uhorky sú pomerne náročné na vodu a nemajú rady suchú pôdu. Mali by ste ich tak polievať pravidelne a rovnomerne. Nesmiete to však s vodou ani preháňať. Pôda by totiž mala byť vlhká, ale nie mokrá. Množstvo vody potom ovplyvňuje najmä vonkajšie počasie. Za bežných podmienok stačí polievať každé 2-3 dni, ale pri letných horúčavách budete musieť vytiahnuť krhlu aj každý deň. Nezabudnite ale na vyššie uvedené rady.

Rastliny nezabudnite vyviazať

Aj keď rastliny správne zalievate, uhorkám môže uškodiť aj to, že ich nevyviažete. Zdravé plody totiž potrebujú aj zdravé rastliny so správnym rastom a dobrou cirkuláciou vzduchu navôkol. Preto by ste mali rastliny vyviazať po vertikálnej sieťke, ktorú dáte do zeme v blízkosti rastlín. Rastliny by mali byť 30cm od seba a s vyviazaním by ste mali začať, keď dosiahnu výšku aspoň 25cm. Vtedy ich začnite vyväzovať a rovnomerne rozprestierať po sieťke. Mali by ste použiť mäkký materiál, aby ste rastliny nepoškodili. Rastliny pravidelne sledujte a keď to bude situácia vyžadovať, zase sa pustite do ďalšieho vyväzovania.

Ak tieto pravidlá dodržíte, môžete sa tešiť na chutnú a zdravú úrodu uhoriek, ktorá spestrí váš stôl a naozaj si na nej pochutíte.

Zdroj: Info.sk, MŠ, bytdumzahrada.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekár varuje: 3 chyby pri praní, ktorými si škodíte

Lekár varuje: 3 chyby pri praní, ktorými si škodíte

DNES - 8:22Zaujímavosti

Dermatológ upozorňuje na tri zásadné chyby pri praní, ktoré škodia zdraviu pokožky.

Chrobáky v kuchyni: Takto sa zbavíte potravinových škodcov

Chrobáky v kuchyni: Takto sa zbavíte potravinových škodcov

DNES - 7:01Zaujímavosti

Zistite, ako identifikovať a zlikvidovať škodlivý hmyz v kuchyni.

Pred 100 rokmi sa narodil Mirko Nešpor, ako 20-ročného ho umučili gardisti

Pred 100 rokmi sa narodil Mirko Nešpor, ako 20-ročného ho umučili gardisti

DNES - 5:54Zaujímavosti

Patrí k hrdinom Slovenského národného povstania. Pre aktívny antifašistický odboj ho v decembri roku 1944 zatkli príslušníci Hlinkovej gardy a následne ho umučili na smrť.

Bývalý český prezident Miloš Zeman má 80 rokov

Bývalý český prezident Miloš Zeman má 80 rokov

DNES - 5:47Zaujímavosti

Miloš Zeman je spolu s Václavom Havlom a Václavom Klausom jednou z troch najvýraznejších postáv českej ponovembrovej politiky.

Video: Chobotnice prekvapili vedcov, toto robia rybám počas lovu

Video: Chobotnice prekvapili vedcov, toto robia rybám počas lovu

VČERA - 21:10Zaujímavosti

Počas spoločného lovu zvyknú chobotnice prejavovať zvláštne správanie voči rybám.