• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 28.6.2024Meniny má Ladislav(a)
24°Bratislava

McDonald's v USA pre vážne chyby končí test príjmu objednávok pomocou AI

  • 6:10 20.06.2024
  • Washington
McDonald's v USA pre vážne chyby končí test príjmu objednávok pomocou AI

Spoločnosť McDonald's sa rozhodla z prevádzok v USA odstrániť systém na prijímanie objednávok pomocou umelej inteligencie (AI).

Pre tento krok sa rozhodla po tom, ako zákazníci na internete zverejnili záznamy komických, avšak vážnych chýb systému, informovala v pondelok televízia BBC, píše TASR.

Spoločnosť oznámila skúšobnú prevádzku systému na príjem objednávok pomocou rozpoznávania hlasu ešte v roku 2019. Vyvinula ho spoločnosť IBM a testovanie prebiehalo vo viac než 100 prevádzkach reťazca rýchleho občerstvenia. Spoločnosť McDonald's sa rozhodla AI odstrániť po odhalení vážnych chýb systému.

Spoločnosť McDonald's sa po zrelej úvahe ku koncu tohto roka rozhodla ukončiť svoje súčasné partnerstvo so spoločnosťou IBM v oblasti AOT (automatického príjmu objednávok),“ uvádza tlačové vyhlásenie spoločnosti, zároveň však verí, že táto technológia má v jej budúcnosti svoje miesto.

Zavedenie technológie do prevádzky bolo od začiatku kontroverzné, pretože vyvolávalo obavy z možného ohrozenia pracovných miest. Výsledky testovacej prevádzky však naznačujú, že nahradenie ľudí bude komplikovanejšie, ako sa spočiatku očakávalo.

Na sociálnych sieťach sa objavili videá zachytávajúce zákazníkov zápasiacich s AI. Jedno z populárnych zachytáva stále podráždenejšiu mladú ženu, ktorá sa snaží objednať si karamelovú zmrzlinu, no zariadenie do objednávky namiesto toho pridáva stále viac a viac masla. Iné zachytáva smejúcich sa zákazníkov na tom, ako do ich objednávky pribúdajú kuracie nugetky za niekoľko stoviek dolárov. Denník The New York Post upozornil tiež na prípad, keď systém zákazníkovi na zmrzlinu pridal slaninu.

Ukončenie skúšobnej prevádzky systému však neznamená koniec obáv o to, ako AI v budúcnosti radikálne zmení pracovný trh. Spoločnosť IBM vyhlásila, že so spoločnosťou McDonald's bude v budúcnosti naďalej spolupracovať.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Macron chce za eurokomisára znovu Thierryho Bretona

Macron chce za eurokomisára znovu Thierryho Bretona

VČERA - 23:05Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby sa eurokomisárom za Francúzsko opäť stal Thierry Breton, informuje francúzska agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje.

NTSB prijíma opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií

NTSB prijíma opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií

VČERA - 16:00Zahraničné

Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave zavádza sankcie voči spoločnosti Boeing za to, že zdieľala informácie o federálnom vyšetrovaní incidentu lietadla typu Boeing 737 Max 9 z januára tohto roka.

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

VČERA - 13:45Zahraničné

Slovenský prezident po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli potvrdil, že sa ešte pred začiatkom oficiálnych rokovaní stretne s prezidentom Ukrajiny.

Zomrel herec Bill Cobbs, známy z filmu Osobný strážca

Zomrel herec Bill Cobbs, známy z filmu Osobný strážca

VČERA - 9:29Zahraničné

Vo veku 90 rokov zomrel americký herec Bill Cobbs, známy z filmov ako Osobný strážca a Noc v múzeu.