• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 27.6.2024Meniny má Ladislav(a)
22°Bratislava

Analytik: Rozhodnutím vyhlásiť predčasné voľby Macron veľmi zariskoval

  • 10:11 20.06.2024
  • Bratislava/Paríž
Analytik: Rozhodnutím vyhlásiť predčasné voľby Macron veľmi zariskoval

Situácia v krajine je v súčasnosti podľa francúzskeho analytika napätá.

Vyhlásenie predčasných parlamentných volieb po neúspechu strany Obroda (RE) francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v eurovoľbách na začiatku júna je zo strany šéfa Elyzejského paláca veľmi riskantný počin, povedal pre TASR Jean-Yves Camus z Centra pre monitorovanie politického radikalizmu v Paríži.

Macron sa podľa analytika rozhodol pre vypísanie predčasných volieb na 30. júna a 7. júla z viacerých dôvodov. Francúzsky prezident podľa neho dúfa, že voliči si ešte pred hlasovaním uvedomia nebezpečenstvo, ktoré by hrozilo v prípade víťazstva krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) Mariny Le Penovej, a jeho vládu opäť podporia.

V prípade víťazstva RN v predčasných voľbách sa môže ukázať, že strana a jej 28-ročný šéf Jordan Bardella nedokážu vládnuť, pretože s tým nemajú žiadne skúsenosti. Následne sa môžu Francúzi od RN odvrátiť a Le Penovú v roku 2027 nezvolia za prezidentku, poukazuje na ďalšiu možnú motiváciu Macronovho rozhodnutia Jean-Yves Camus.

Situácia v krajine je v súčasnosti podľa francúzskeho analytika napätá, pretože mnohí sa obávajú toho, že radikálna pravica sa po prvý raz od roku 1945 dostane k moci. „Macron a jeho premiér Gabriel Attal sú výrazne zapojení do kampane, čo je nezvyčajné. Ľavica sa zas spojila proti Macronovej strane Obroda aj proti RN. A občianska spoločnosť sa mobilizuje proti krajnej pravici,“ poukázal pre TASR Camus. Dodal, že konzervatívna pravica je v súčasnosti rozdelená. Zatiaľ čo jedna časť podporuje dohodu s RN proti ľavici, druhá časť je proti tejto stratégii.

Národné združenie bude do volieb naďalej viesť kampaň proti prisťahovalectvu, predpokladá analytik z Centra pre monitorovanie politického radikalizmu. Dodal, že strana nedávno predstavila plány zníženia sociálnych dávok rodinám, ktorých deti sa dopustili trestných činov, a chce tiež prísnejšie tresty pre zločincov.

Po prípadnom víťazstve RN v predčasných voľbách by podľa Camusa vo Francúzsku hrozilo zablokovanie parlamentu a inštitucionálna kríza. „Je tiež možné, že sa Macron rozhodne odstúpiť,“ uviedol pre TASR.

Na medzinárodnej scéne by víťazstvo RN podľa neho zrejme znamenalo vystúpenie Francúzska z Veliteľstva spojeneckých síl Severoatlantickej aliancie (NATO), o ktorom strana hovorí.

RN je tiež proti vyslaniu francúzskych vojakov na Ukrajinu a proti poskytovaniu ďalšej vojenskej pomoci Kyjevu. „To by bol obrovský úder pre politiku Európskej únie v oblasti podpory Kyjeva a bola by to svojím spôsobom zrada voči bezpečnosti ostatných členských krajín, ako sú Poľsko a pobaltské štáty, ktoré sa obávajú, že sa stanú ďalšími cieľmi Ruska,“ zakončil pre TASR Jean-Yves Camus.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ruskí vtipkári zverejnili videohovor s britským ministrom Cameronom o Ukrajine

Ruskí vtipkári zverejnili videohovor s britským ministrom Cameronom o Ukrajine

DNES - 7:06Zahraničné

Ruskí vtipkári Vovan a Lexus zverejnili zábery videohovoru s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Cameronom, ktorý si myslel, že komunikuje s Petrom Porošenkom.

Dom v Los Angeles, v ktorom žila Marilyn Monroe, vyhlásili za kultúrnu pamiatku

Dom v Los Angeles, v ktorom žila Marilyn Monroe, vyhlásili za kultúrnu pamiatku

DNES - 6:22Zahraničné

Mestskí poslanci v Los Angeles v stredu jednomyseľne schválili vyhlásenie niekdajšieho domu legendárnej americkej herečky Marilyn Monroe za historickú kultúrnu pamiatku.

Francúzsky odvolací súd potvrdil zatykač na sýrskeho prezidenta Asada

Francúzsky odvolací súd potvrdil zatykač na sýrskeho prezidenta Asada

DNES - 5:51Zahraničné

Odvolací Súd v Paríži v stredu potvrdil francúzskymi úradmi vydaný zatykač na sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Orbán tvrdí, že Francúzsko podporuje agendu maďarského predsedníctva v Rade EÚ

Orbán tvrdí, že Francúzsko podporuje agendu maďarského predsedníctva v Rade EÚ

DNES - 5:45Zahraničné

Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že Francúzsko podporuje agendu nadchádzajúceho maďarského predsedníctva v Rade EÚ.

Sikorski: Do východného krídla NATO treba investovať, zhodli sa ministri

Sikorski: Do východného krídla NATO treba investovať, zhodli sa ministri

VČERA - 22:17Zahraničné

Ministri zahraničných vecí Poľska, Turecka a Rumunska sa na spoločnom stretnutí zhodli, že Severoatlantická aliancia by mala investovať do bezpečnosti svojho východného krídla.