• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 27.6.2024Meniny má Ladislav(a)
28°Bratislava

Polovica Francúzov považuje rozpustenie parlamentu po eurovoľbách za odôvodnené

  • 10:53 20.06.2024
  • Paríž
Polovica Francúzov považuje rozpustenie parlamentu po eurovoľbách za odôvodnené

Zhruba polovica obyvateľov Francúzska sa domnieva, že rozpustenie dolnej komory parlamentu po víťazstve krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) v eurovoľbách bolo odôvodnené.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry OpinionWay citovaného vo štvrtok francúzskymi médiami.

Pokiaľ ide o odhad výsledku predčasných volieb, ktoré sa uskutočnia v dvoch kolách 30. júna a 7. júla, 59 percent opýtaných si myslí, že blok strán združujúcich ľavicové strany a zelených - Nový ľudový front (NFP) - nemôže voľby vyhrať.

Z prieskumu tiež vyplýva, že až 68 percent respondentov sa obáva, že víťazstvo RN vo voľbách bude mať vo Francúzsku za následok nárast násilia.

Politologička Chloé Morinová na margo toho uviedla, že obava

z nepokojov je veľmi prítomná a môže byť reaktivovaná súčasnými udalosťami.

Šance poraziť v druhom kole volieb kandidátov RN má podľa prieskumu 38 percent kandidátov strany Obroda (RE) prezidenta Emmanuela Macrona a 38 percent kandidátov NFP.

Podľa Morinovej tento výsledok v skutočnosti neodráža dominantný medializovaný naratív, podľa ktorého sa vo voľbách odohrá súbor medzi ľavicou a RN, akoby centristi (RE) už do volieb ani nemali ako zasiahnuť.

Argumentovala, že podľa prieskumu v prípade súboja NFP/RN v ich volebnom obvode by 41 percent Francúzov uvítalo víťazstvo RN a ľavici by dalo prednosť 34 percent opýtaných.

Podľa Morinovej tento výsledok potvrdzuje závery prieskumu inštitútu Ifop, ktoré naznačujú, že ľavica bude mať problém vyhrať duely proti RN.

V prípade súboja centristickej koalície Spolu (Ensemble) združujúcej liberálne a centristické strany vrátane Macronovej RE, proti RN by 44 percent opýtaných preferovalo víťazstvo kandidáta Spolu a 36 percent víťazstvo kandidáta RN.

Podľa prieskumov zverejnených agentúrou OpinionWay tento týždeň, by voľby vyhralo RN s 33 percentami hlasov, nasledované NFP s

25 percentami. Prezidentský blok by volilo 20 percent respondentov a Republikánov (LR) sedem percent opýtaných. Krajne pravicovej strane Znovudobytie (R!) by dali hlas tri percentá účastníkov prieskumu.

Viceprezident agentúry OpinionWay Bruno Jeanbart vyhlásil, že preferencie voličov sa menia, pretože kampaň je veľmi krátka a neočakávaná. „Potvrdzuje sa však trend z volieb do Európskeho parlamentu - dominancia RN nad celým politickým spektrom,“ konštatoval.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

DNES - 13:45Zahraničné

Slovenský prezident po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli potvrdil, že sa ešte pred začiatkom oficiálnych rokovaní stretne s prezidentom Ukrajiny.

Zomrel herec Bill Cobbs, známy z filmu Osobný strážca

Zomrel herec Bill Cobbs, známy z filmu Osobný strážca

DNES - 9:29Zahraničné

Vo veku 90 rokov zomrel americký herec Bill Cobbs, známy z filmov ako Osobný strážca a Noc v múzeu.

Dánsko zakáže vyvesovanie zástav cudzích štátov na svojom území

Dánsko zakáže vyvesovanie zástav cudzích štátov na svojom území

DNES - 9:06Zahraničné

Dánsko zavedie zákon, ktorý obmedzí používanie cudzích vlajok na svojom území, uviedol v stredu dánsky minister spravodlivosti Peter Hummelgaard.

Ruskí vtipkári zverejnili videohovor s britským ministrom Cameronom o Ukrajine

Ruskí vtipkári zverejnili videohovor s britským ministrom Cameronom o Ukrajine

DNES - 7:06Zahraničné

Ruskí vtipkári Vovan a Lexus zverejnili zábery videohovoru s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Cameronom, ktorý si myslel, že komunikuje s Petrom Porošenkom.

Dom v Los Angeles, v ktorom žila Marilyn Monroe, vyhlásili za kultúrnu pamiatku

Dom v Los Angeles, v ktorom žila Marilyn Monroe, vyhlásili za kultúrnu pamiatku

DNES - 6:22Zahraničné

Mestskí poslanci v Los Angeles v stredu jednomyseľne schválili vyhlásenie niekdajšieho domu legendárnej americkej herečky Marilyn Monroe za historickú kultúrnu pamiatku.