• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 28.6.2024Meniny má Beáta
18°Bratislava

Ruskí hackeri zverejnili citlivé údaje z kyberútoku na nemocnice

  • 10:39 21.06.2024
  • Londýn
Ruskí hackeri zverejnili citlivé údaje z kyberútoku na nemocnice

Na internete sa objavili citlivé údaje z kybernetického útoku, ktorý začiatkom júna narušil činnosť nemocníc v Londýne a viedol k odkladu plánovaných operácií.

Britská stanica BBC uviedla, že dáta zverejnila ruská kybernetická zločinecká skupina Qilin, známa tiež pod názvom Agenda, informuje TASR.

Skupina Qilin zdieľala takmer 400 gigabajtov údajov - vrátane mien pacientov, dátumov narodenia, hodnôt a popisov krvných testov. Uverejnila ich na svojom dark webe a sociálnej sieti Telegram.

Chápeme, že to ľudí môže znepokojovať a naďalej spolupracujeme so spoločnosťou Synnovis, Národným centrom kybernetickej bezpečnosti a ďalšími partnermi, aby sme čo najrýchlejšie preverili obsah zverejnených súborov,“ uviedla britská Národná zdravotná služba (NHS).

V dotknutých nemocniciach je spracovávanie testov naďalej obmedzené a od incidentu zrušili viac ako 1000 plánovaných operácií a 2000 vyšetrení, uviedol Reuters.

Kyberútok na spoločnosť Synnovis, ktorá dodáva diagnostické služby viacerým nemocniciam v rámci NHS, sa odohral 3. júna.

Podľa správy portálu Health Service Journal išlo o útok tzv. ransomvérom, pri ktorom páchatelia zašifrujú údaje firiem či inštitúcií a žiadajú výkupné za ich odkódovanie. Počítačový útok postihol najmä nemocnice King's College a Guy's a St. Thomas', ale aj súkromné ambulancie v celom Londýne.

Britská NHS sa stala terčom kybernetického útoku aj v roku 2017. Vtedy zamrzli počítače v nemocniciach po celej krajine, čo paralyzovalo prevádzku nemocníc aj pohotovostí.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Sibíri sú rozsiahle požiare, dym vidno aj z vesmíru

Na Sibíri sú rozsiahle požiare, dym vidno aj z vesmíru

DNES - 5:25Zahraničné

Severovýchod Ruska zasiahli rozsiahle lesné požiare, zúria na 619.000 hektároch pôdy a na celkovo 176 miestach. Ide o oblasti, ktoré boli zničené aj v roku 2021.

Macron chce za eurokomisára znovu Thierryho Bretona

Macron chce za eurokomisára znovu Thierryho Bretona

VČERA - 23:05Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby sa eurokomisárom za Francúzsko opäť stal Thierry Breton, informuje francúzska agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje.

NTSB prijíma opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií

NTSB prijíma opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií

VČERA - 16:00Zahraničné

Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave zavádza sankcie voči spoločnosti Boeing za to, že zdieľala informácie o federálnom vyšetrovaní incidentu lietadla typu Boeing 737 Max 9 z januára tohto roka.

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

VČERA - 13:45Zahraničné

Slovenský prezident po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli potvrdil, že sa ešte pred začiatkom oficiálnych rokovaní stretne s prezidentom Ukrajiny.