• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 28.6.2024Meniny má Beáta
20°Bratislava

Guterres apeluje na Rusko, aby dodržiavalo sankcie OSN uvalené na KĽDR

  • 4:30 22.06.2024
  • New York
Guterres apeluje na Rusko, aby dodržiavalo sankcie OSN uvalené na KĽDR

Rusko musí dodržiavať medzinárodné sankcie uvalené na Severnú Kóreu (KĽDR), vyhlásil v piatok generálny tajomník OSN António Guterres. Reagoval tak na prehĺbenie vzťahov medzi Moskvou a Pchjongjangom, informuje agentúra Reuters.

Lídri Ruska a KĽDR - Vladimir Putin a Kim Čong-un - v stredu uzavreli dohodu o komplexnom strategickom partnerstve. Okrem iného dohoda predpokladá, že si tieto krajiny poskytnú okamžitú vojenskú pomoc, ak bude jedna z nich čeliť vojenskej agresii. Putin navyše nevylúčil možnosť, že Severnej Kórei pošle zbrane.

Toto vyjadrenie znepokojilo Spojené štáty, ktoré dlhodobo obviňujú KĽDR z dodávania zbraní Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu. Moskva aj Pchjongjang tieto tvrdenia odmietajú.

Na KĽDR sú od roku 2006 uvalené sankcie OSN za jej program jadrových a balistických zbraní. Režim sankcií sa v priebehu ostatných rokov sprísnil - aj s podporou Ruska ako stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN.

Ktorákoľvek krajina, vrátane Ruskej federácie, musí v plnej miere dodržiavať všetky sankcie, ktoré sú na KĽDR uvalené,“ vyhlásil Guterres.

BR OSN podľa diplomatov zasadne v súvislosti s Pchjongjangom budúci piatok (28. júna). Žiadosť o zasadnutie podali Spojené štáty, Francúzsko, Británia, Južná Kórea a Japonsko, ktoré chcú rokovať o presunoch zbraní, čím Pchjongjang porušuje rezolúcie prijaté radou.

Pätnásťčlenný orgán svetovej organizácie je rozdelený v otázke, ako sa vysporiadať so Severnou Kóreu. Rusko a Čína argumentujú, že ďalšie sankcie nepomôžu a žiadajú ich zmiernenie. Moskva ani Peking však nikdy nepredložili k hlasovaniu príslušný návrh rezolúcie. V roku 2022 však vetovali sprísnenie sankcií, za ktoré agitovali USA.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Macron chce za eurokomisára znovu Thierryho Bretona

Macron chce za eurokomisára znovu Thierryho Bretona

VČERA - 23:05Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby sa eurokomisárom za Francúzsko opäť stal Thierry Breton, informuje francúzska agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje.

NTSB prijíma opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií

NTSB prijíma opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií

VČERA - 16:00Zahraničné

Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave zavádza sankcie voči spoločnosti Boeing za to, že zdieľala informácie o federálnom vyšetrovaní incidentu lietadla typu Boeing 737 Max 9 z januára tohto roka.

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

VČERA - 13:45Zahraničné

Slovenský prezident po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli potvrdil, že sa ešte pred začiatkom oficiálnych rokovaní stretne s prezidentom Ukrajiny.

Zomrel herec Bill Cobbs, známy z filmu Osobný strážca

Zomrel herec Bill Cobbs, známy z filmu Osobný strážca

VČERA - 9:29Zahraničné

Vo veku 90 rokov zomrel americký herec Bill Cobbs, známy z filmov ako Osobný strážca a Noc v múzeu.