• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 28.6.2024Meniny má Beáta
20°Bratislava

Náhodný záznam z kamery režiséra Sencova zachytáva hrôzy na fronte na Ukrajine

  • 9:44 22.06.2024
  • Kyjev
Náhodný záznam z kamery režiséra Sencova zachytáva hrôzy na fronte na Ukrajine

Nový film ukrajinského režiséra Oleha Sencova, ktorý tento mesiac predstavia na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch, zachytáva hrôzy vojny v zákope na frontovej línii.

Záznam vznikol v čase, keď Sencov, ktorý sám bojuje na ukrajinskom fronte, nemal vedomosť o tom, že je jeho GoPro kamera zapnutá, informuje v sobotu na svojom webe britský denník The Guardian.

Neupravená, miestami roztrasená snímka zachytáva vojakov v zákope, ako sa snažia zorganizovať evakuáciu skupiny spolubojovníkov, ktorí utrpeli zranenia a uviazli v pozíciách v prvej línii.

Sencov, ktorý niekoľko rokov strávil ako politický väzeň v Rusku a v súčasnosti bojuje v ukrajinskej armáde, našiel záznam šesť mesiacov po spomínanej bitke. Prezeral si staré súbory na svojej GoPro kamere a uvedomil si, že bola v daný deň zapnutá.

Práve som chcel všetko vymazať, keď som našiel toto a uvedomil som si, že mám veľmi zaujímavý odtlačok tejto bitky a vojny takej, aká naozaj je – škaredá, nepochopiteľná, prekrútená a hlúpa,“ povedal Sencov v rozhovore pre Guardian.

Ako dodal, ťažko nazvať tento záznam filmom v tradičnom zmysle slova. „Film by mal byť premyslený, plánovaný, editovaný. Toto je skôr náhodne nakrútený dokument vojny,“ podotkol.

Snímka s názvom „Real“ vznikla takmer presne pred rokom. Často sa v nej ozýva pískanie, hukot či pípanie, keď nad hlavami vojakov lietajú guľky a mínometné strely. Hlas Sencova je počuť pomerne často, divák však nikdy nevidí jeho tvár.

Záznam končí tak nečakane, ako aj začína - v strede vety, s poznámkou, že zahynulo 22 ukrajinských vojakov. Z ľudí, ktorí sa nachádzali spolu so Sencovom v zákope a ktorých tváre sú na záberoch viditeľné, od nakrútenia tejto snímky niektorí utrpeli zranenia a traja už zahynuli, uviedol režisér.

Oleh Sencov sa narodil na Kryme. Po tom, čo Moskva polostrov v máji 2014 anektovala, ho zadržali ruské úrady a obvinili zo sprisahania s cieľom plánovania teroristických útokov. V roku 2015 bol režisér odsúdený na 20 rokov väzenia. V roku 2019 sa dostal na slobodu v rámci výmeny väzňov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Macron chce za eurokomisára znovu Thierryho Bretona

Macron chce za eurokomisára znovu Thierryho Bretona

VČERA - 23:05Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby sa eurokomisárom za Francúzsko opäť stal Thierry Breton, informuje francúzska agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje.

NTSB prijíma opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií

NTSB prijíma opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií

VČERA - 16:00Zahraničné

Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave zavádza sankcie voči spoločnosti Boeing za to, že zdieľala informácie o federálnom vyšetrovaní incidentu lietadla typu Boeing 737 Max 9 z januára tohto roka.

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

Pellegrini sa na summite EÚ stretne so Zelenským

VČERA - 13:45Zahraničné

Slovenský prezident po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli potvrdil, že sa ešte pred začiatkom oficiálnych rokovaní stretne s prezidentom Ukrajiny.

Zomrel herec Bill Cobbs, známy z filmu Osobný strážca

Zomrel herec Bill Cobbs, známy z filmu Osobný strážca

VČERA - 9:29Zahraničné

Vo veku 90 rokov zomrel americký herec Bill Cobbs, známy z filmov ako Osobný strážca a Noc v múzeu.