• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 28.6.2024Meniny má Beáta
31°Bratislava

Je žiarenie z mikrovlnky škodlivé? Ničí mikrovlnka vitamíny? Ako funguje mikrovlnka?

  • 18:09 22.06.2024
  • Bratislava
Je žiarenie z mikrovlnky škodlivé? Ničí mikrovlnka vitamíny? Ako funguje mikrovlnka?

Mikrovlnné rúry sú bežnou súčasťou moderných kuchýň, no stále sú obklopené mnohými mýtmi a obavami. V tomto článku sa pozrieme na najčastejšie dôvody, prečo ľudia veria, že jedlo ohriate v mikrovlnke je škodlivé, a objasníme, čo je na týchto obavách pravda.

Mikrovlnná rúra funguje na princípe využitia mikrovĺn, čo je typ elektromagnetického žiarenia.

Ako funguje mikrovlnka:

  • Generátor mikrovĺn (Magnetron): Mikrovlnka obsahuje komponent zvaný magnetron, ktorý vytvára mikrovlnné žiarenie. Tento komponent premieňa elektrickú energiu na vysokofrekvenčné mikrovlny.
  • Distribúcia mikrovĺn: Mikrovlny sa cez vlnovod vedú do priestoru mikrovlnky, kde sa odrážajú od stien a prenikajú do jedla. Väčšina moderných mikrovlniek má aj otáčavý tanier, ktorý zabezpečuje rovnomerné rozloženie mikrovĺn a tým aj rovnomerné ohrievanie jedla.
  • Absorpcia mikrovĺn v jedle: Mikrovlny prenikajú do jedla a spôsobujú, že molekuly vody, tukov a cukrov sa začnú rýchlo pohybovať a oscilovať. Tento pohyb generuje teplo v dôsledku trenia medzi molekulami, čím sa jedlo zahrieva.
  • Rovnomerné zahrievanie: Vďaka otáčavému tanieru a odrazu mikrovĺn od stien sa jedlo zahrieva rovnomerne. Avšak niekedy môže dôjsť k nerovnomernému ohrevu, preto sa odporúča jedlo občas premiešať alebo otočiť.
  • Kontrola času a výkonu: Mikrovlnky umožňujú nastavenie času a výkonu ohrevu. Vyšší výkon znamená rýchlejší ohrev, kým nižší výkon je vhodný na jemnejšie ohrievanie alebo rozmrazovanie.
  • Bezpečnostné opatrenia: Mikrovlnky majú ochranné prvky, ktoré zabraňujú úniku mikrovĺn z rúry. Dvierka sú vybavené kovovou sieťkou, ktorá zabraňuje prenikaniu mikrovĺn von z rúry, zatiaľ čo svetlo môže preniknúť dovnútra a von.

Tento proces je veľmi efektívny na ohrev jedla, pretože mikrovlny priamo zahrievajú molekuly v jedle, čím sa jedlo ohrieva rýchlejšie ako v tradičnej rúre, ktorá sa spolieha na konvekčné ohrievanie vzduchu.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo si niektorí ľudia myslia, že jedlo ohriate v mikrovlnke je škodlivé

Väčšina týchto obáv však nie je podložená vedeckými dôkazmi. Tu sú hlavné dôvody a vysvetlenie týchto obáv:

  • Radiácia a mikrovlny: Slovo "radiácia" často vyvoláva strach, pretože ľudia si ho spájajú s nebezpečnými formami radiácie, ako sú röntgenové lúče alebo rádioaktívne žiarenie. Mikrovlny sú však typom neionizujúcej radiácie, ktorá nemá dostatok energie na poškodenie DNA alebo bunkových štruktúr, ako to robí ionizujúca radiácia. Mikrovlny iba spôsobujú, že molekuly v jedle sa pohybujú a vytvárajú teplo.
  • Strata živín: Niektorí ľudia veria, že mikrovlnné žiarenie ničí živiny v jedle. Pravdou je, že všetky metódy varenia vedú k určitej strate živín, ale mikrovlnky sú často šetrnejšie, pretože jedlo je vystavené teplu kratší čas. Mikrovlnný ohrev môže dokonca zachovať viac vitamínov a minerálov v porovnaní s inými metódami varenia.
  • Použitie plastov: Ohrievanie jedla v plastových nádobách, ktoré nie sú určené na použitie v mikrovlnke, môže viesť k uvoľňovaniu škodlivých chemikálií, ako sú bisfenol A (BPA) a ftaláty. Preto je dôležité používať iba nádoby označené ako "mikrovlnkovo bezpečné". Problémom nie je samotné mikrovlnné žiarenie, ale nevhodné nádoby.
  • Nerovnomerné ohrev: Mikrovlnky môžu ohrievať jedlo nerovnomerne, čo môže viesť k horúcim miestam a miestam, ktoré zostanú chladné. To môže byť rizikové najmä pri ohreve mäsových výrobkov, kde sa môžu v chladných miestach zachovať škodlivé baktérie. Preto sa odporúča jedlo počas ohrevu premiešať a skontrolovať, či je rovnomerne zohriate.
  • Mylné informácie a mýty: Mnohé obavy pochádzajú z mýtov a nesprávnych informácií, ktoré sa šíria cez internet a sociálne médiá. Vedecké štúdie nepreukázali, že by mikrovlnné ohrievanie jedla bolo škodlivé za predpokladu, že sa dodržiavajú správne postupy a používajú sa vhodné nádoby.

V konečnom dôsledku, ak sa mikrovlnka používa správne, neexistuje dôvod na obavy o škodlivé účinky na zdravie.

Strata živín: Mikrovlnka a tradičné metódy varenia

Ďalšou obavou je, že mikrovlnné žiarenie ničí živiny v jedle. Pravdou je, že všetky metódy ohrievania vedú k určitej strate živín.

Mikrovlnky sú často šetrnejšie, pretože jedlo je vystavené teplu kratší čas. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že mikrovlnný ohrev môže zachovať viac vitamínov a minerálov v porovnaní s inými metódami varenia, ako je varenie na sporáku alebo pečenie.

Správne používanie mikrovlnnej rúry

1. Používajte vhodné nádoby

  • Mikrovlnkovo bezpečné nádoby: Používajte iba nádoby označené ako "mikrovlnkovo bezpečné". Najlepšie sú sklenené, keramické a niektoré plastové nádoby.
  • Vyhnite sa kovovým nádobám: Kovové nádoby a nádoby s kovovými prvkami (napríklad zlatými okrajmi) by sa v mikrovlnke nemali používať, pretože môžu spôsobiť iskrenie a poškodenie rúry.

2. Zakrývajte jedlo

  • Mikrovlnné kryty: Používajte mikrovlnné kryty alebo mikrovlnkovo bezpečné fólie, aby sa zabránilo prskaniu a zabezpečilo rovnomerné ohrievanie.
  • Otvorenie pre paru: Ak používate fóliu, uistite sa, že má malé otvory na uvoľnenie pary, aby sa zabránilo hromadeniu tlaku.

3. Rovnomerné ohrievanie

  • Premiešavajte jedlo: Počas ohrievania jedlo občas premiešajte, aby sa teplo rovnomerne rozložilo.
  • Otočný tanier: Uistite sa, že otočný tanier funguje správne, aby sa jedlo rovnomerne ohrialo.

4. Nastavenie času a výkonu

  • Správny výkon: Vyberte správny výkon pre typ jedla, ktoré ohrievate. Nižší výkon je vhodný pre jemné ohrievanie a rozmrazovanie, vyšší výkon pre rýchle ohrievanie.
  • Časové intervaly: Ohrievajte jedlo v krátkych intervaloch a pravidelne kontrolujte, či je dostatočne ohriate.

5. Bezpečnosť pri používaní

  • Nerozohrievajte prázdnu mikrovlnku: Nikdy nepúšťajte mikrovlnku naprázdno, pretože to môže poškodiť magnetron.
  • Opatrnosť pri ohreve tekutín: Tekutiny môžu prevrieť bez varovných bublín. Nechajte tekutinu chvíľu odstáť a opatrne premiešajte pred pitím alebo použitím.
  • Ochrana pred popálením: Pri vyberaní horúceho jedla alebo nádoby používajte kuchynské rukavice alebo chňapky.

6. Špeciálne potraviny

  • Vajcia: Nerozohrievajte celé vajcia, pretože môžu explodovať. Ak potrebujete ohriať vajíčko, uistite sa, že je rozbité a premiešané.
  • Potraviny s nízkym obsahom vody: Ohrievajte ich s trochou vody, aby sa zabránilo vysušeniu a spáleniu.

7. Čistenie a údržba

  • Pravidelné čistenie: Pravidelne čistite vnútro mikrovlnky, aby ste odstránili zvyšky jedla a zabránili zápachu.
  • Opravy a kontrola: Ak mikrovlnka vykazuje známky poruchy (iskrenie, nezvyčajné zvuky), prestaňte ju používať a kontaktujte odborníka na opravy.

Záver

Mikrovlnné rúry sú praktickým a bezpečným nástrojom na ohrievanie jedla, pokiaľ sa používajú správne. Väčšina obáv je založená na nepochopení alebo nesprávnych informáciách. Správnym výberom nádob a dodržiavaním základných pravidiel môžete bezpečne využívať výhody mikrovlnného ohrevu bez obáv o svoje zdravie.

Zdroj: Info.sk, GP, Foto: OpenAI
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať begónie v kvetináčoch: 5 rád, ktoré musíte dodržať

Ako pestovať begónie v kvetináčoch: 5 rád, ktoré musíte dodržať

VČERA - 7:48Zaujímavosti

Begónie sú ideálne na pestovanie v kvetináčoch, no musíte im vytvoriť dobré podmienky, aby krásne zakvitli.

Na tieto 4 jedlá pozor, dokážu vyvolať živé sny

Na tieto 4 jedlá pozor, dokážu vyvolať živé sny

VČERA - 6:39Zaujímavosti

Živé sny sú charakteristické najmä pre obdobie vyššieho stresu alebo emocionálneho zaťaženia. Prispievajú k nim však aj niektoré jedlá.

Trojica mužov zachránila medvedíka čistotného dusiaceho sa syrom

Trojica mužov zachránila medvedíka čistotného dusiaceho sa syrom

8:48 26.06.2024Zaujímavosti

Trojica mužov zo severu USA počas záhradnej opekačky zachránila život medvedíkovi čistotnému, ktorý sa dusil kusom syra.

Chyba pri rannej rutine, kvôli ktorej sa zbytočne potíte

Chyba pri rannej rutine, kvôli ktorej sa zbytočne potíte

6:50 26.06.2024Zaujímavosti

Dermatologička opisuje častú chybu pri rannej hygiene, ktorá počas dňa vedie k zbytočnej tvorbe potu.

Profesionálna upratovačka: Týchto 5 vecí by som si do domu nikdy nedala

Profesionálna upratovačka: Týchto 5 vecí by som si do domu nikdy nedala

20:02 25.06.2024Zaujímavosti

Expertka prezradila, ktoré obľúbené doplnky v dome sú najhoršie na čistenie.