• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 28.6.2024Meniny má Beáta
27°Bratislava

Od najväčšej tragédie leteckého záchranárstva v Československu uplynulo 45 rokov

  • 9:11 25.06.2024
  • Vysoké Tatry/Bratislava
Od najväčšej tragédie leteckého záchranárstva v Československu uplynulo 45 rokov

Išlo o najväčšiu leteckú tragédiu v dejinách československého leteckého záchranárstva. Dnes (25. júna) uplynie od nej 45 rokov.

Počas záchrannej akcie v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách 25. júna 1979 havaroval vrtuľník letky Federálneho ministerstva vnútra ČSSR Mi-8. Veľhory pochovali okamžite šesť záchranárov. Siedmy skonal v nemocnici.

Priamo na mieste prišli o život prvý pilot Vladimír Bačák, palubný mechanik Václav Dvořák a záchranári Bernard Jamnický, Štefan Estočko, Martin Hudák a Pavol Húska. V popradskej nemocnici o niekoľko dní neskôr, 2. júla 1979, zomrel na následky zranení aj záchranár Milan Kriššák. Z deviatich členov posádky prežili výbuch helikoptéry s ťažkými zraneniami dvaja - druhý pilot Svätopluk Nitsch a záchranár Ladislav Janiga.

Horská záchranná služba (HZS) informovala, že v pondelok 25. júna 1979 popoludní dispečing prijal žiadosť o pomoc na zásah v oblasti Bystrého sedla v Mlynickej doline, kde nemecká turistka spadla na snehovom poli a poranila si nohu. Záchranári na vrtuľníku ministerstva vnútra Mi-8 po prílete však zranenú ženu na ohlásenom mieste nenašli. Pilot sa preto rozhodol vysadiť skupinu záchranárov, ktorí mali turistku nájsť a ošetriť.

Na konci Mlynickej doliny však vrtuľník narazil spodnou časťou do skál, nasledoval pád a výbuch. Nehoda na dlhé obdobie prerušila leteckú záchrannú činnosť vo vysokohorskom prostredí.

Na tridsiate výročie tragickej havárie, ktorá si vyžiadala sedem životov, 25. júna 2009, odhalili príbuzní obetí, priatelia a známi na mieste tragédie pamätnú tabuľu, ktorú navrhol akademický sochár Arpád Račko.

FOTO TASR - Zuzana Svitanová

Tí, ktorí si netrúfali na približne dvojhodinový výstup, uctili si pamiatku obetí havárie vrtuľníka MI-8 pri pamätnej tabuli na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese.

Jozef Janiga, ktorý napriek početným zraneniam haváriu prežil, v knihe Návrat do hôr konštatuje, že sa zopakoval častý scenár telefonicky ohláseného úrazu. Pilot obletel okolie, ale turistku nenašli. Rozhodol sa, že v južnom rebre Štrbského štítu vysadí skupinu záchranárov, ktorí mali nájsť zranenú ženu, ošetriť ju a naviesť vrtuľník na miesto, kde by ju mohli bezpečne naložiť.

HZS si túto najrozsiahlejšiu tragédiu v dejinách horskej záchrany na Slovensku pripomínajú každoročne.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať begónie v kvetináčoch: 5 rád, ktoré musíte dodržať

Ako pestovať begónie v kvetináčoch: 5 rád, ktoré musíte dodržať

VČERA - 7:48Zaujímavosti

Begónie sú ideálne na pestovanie v kvetináčoch, no musíte im vytvoriť dobré podmienky, aby krásne zakvitli.

Na tieto 4 jedlá pozor, dokážu vyvolať živé sny

Na tieto 4 jedlá pozor, dokážu vyvolať živé sny

VČERA - 6:39Zaujímavosti

Živé sny sú charakteristické najmä pre obdobie vyššieho stresu alebo emocionálneho zaťaženia. Prispievajú k nim však aj niektoré jedlá.

Trojica mužov zachránila medvedíka čistotného dusiaceho sa syrom

Trojica mužov zachránila medvedíka čistotného dusiaceho sa syrom

8:48 26.06.2024Zaujímavosti

Trojica mužov zo severu USA počas záhradnej opekačky zachránila život medvedíkovi čistotnému, ktorý sa dusil kusom syra.

Chyba pri rannej rutine, kvôli ktorej sa zbytočne potíte

Chyba pri rannej rutine, kvôli ktorej sa zbytočne potíte

6:50 26.06.2024Zaujímavosti

Dermatologička opisuje častú chybu pri rannej hygiene, ktorá počas dňa vedie k zbytočnej tvorbe potu.

Profesionálna upratovačka: Týchto 5 vecí by som si do domu nikdy nedala

Profesionálna upratovačka: Týchto 5 vecí by som si do domu nikdy nedala

20:02 25.06.2024Zaujímavosti

Expertka prezradila, ktoré obľúbené doplnky v dome sú najhoršie na čistenie.