• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 30.6.2024Meniny má Melánia
34°Bratislava

Pavel po schôdzke s Fialom a Babišom: Sme zajedno, že najväčšou hrozbou je Rusko

  • 17:56 25.06.2024
  • Praha
Pavel po schôdzke s Fialom a Babišom: Sme zajedno, že najväčšou hrozbou je Rusko

Podľa českého prezidenta bola atmosféra na stretnutí iskrivá.

Najväčšou hrozbou súčasnosti pre ČR aj celú Európu je Rusko. Počas schôdzky na Pražskom hrade sa na tom podľa českého prezidenta Petra Pavla zhodli s českým premiérom Petrom Fialom, predsedom opozičného hnutia ANO Andrejom Babišom a tieňovým premiérom hnutia Karlom Havlíčkom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Atmosféra bola do určitej miery iskrivá, to by som asi určite neskrýval,“ naznačil prezident. Aj napriek niektorým rozdielnym pohľadom však bola podľa neho debata konštruktívna a v hlavných princípoch došlo k zhode. Zástupcovia opozície ani vlády napríklad v žiadnom prípade nespochybňujú dlhodobú prozápadnú orientáciu ČR a pevné ukotvenie v EÚ a NATO, podotkol prezident.

Zhodli sme sa na tom, že najväčšou hrozbou súčasnosti pre ČR aj Európu je jednoznačne Rusko so svojou agresívnou politikou,“ zdôraznil. Rovnaký pohľad mali podľa neho aj na nevyhnutnosť podporovať Ukrajinu v jej boji za obnovu suverenity a územnej celistvosti. „Zároveň sme sa zhodli na tom, že okrem podpory Ukrajiny je nutné paralelne viesť úsilie o mierové riešenie,“ dodal s tým, že zástupcovia hnutia ANO by v tom chceli postupovať aktívnejšie a rýchlejšie.

Som rád, že aspoň v týchto základných bodoch nie je medzi hlavnou opozičnou stranou a vládou zásadný rozdiel,“ doplnil Pavel.

Fiala ocenil zhodu na tom, že Rusko je agresor a je potrebné Ukrajinu podporovať všetkými prostriedkami. „Veľa sa hovorilo o rokovaniach a o tom, ako dospieť k mieru. Pre mňa naďalej platí, že ako tú najlepšiu a možno najistejšiu cestu k mieru vidím to, že Rusko neuspeje vojensky vo svojej agresívnej politike, bude to vidieť a až potom bude pripravené na nejaké rokovanie,“ vysvetlil svoju pozíciu český premiér.

Predseda hnutia ANO označil debatu za konkrétnu a pragmatickú. „My si myslíme, že členské štáty NATO musia urobiť maximum pre to, aby sa vojna skončila, aby si znepriatelené strany sadli bez podmienok za stôl a aby prestali zomierať ľudia. V žiadnom prípade to neznamená, že chceme, aby Ukrajina prišla o svoje územie alebo prehrala, to vôbec nie,“ zdôraznil postoj hnutia ANO Babiš.

Naposledy sa Pavel, Fiala a Babiš na hrade stretli začiatkom júna minulého roka pred summitom NATO vo Vilniuse. Hovorili vtedy aj o obrannej dohode so Spojenými štátmi, o ktorej mali hlasovať poslanci. Pavel vtedy avizoval, že chce v schôdzkach pokračovať, v tomto formáte sa však uskutočnila len jedna.

Neskôr sa prezident pokúšal byť sprostredkovateľom koalície a opozície v téme dôchodkovej reformy. Tieto rokovania však zlyhali po tom, ako na ich pokračovanie hnutie ANO odmietlo prísť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj opäť žiadal spojencov o dodanie systémov protivzdušnej obrany

Zelenskyj opäť žiadal spojencov o dodanie systémov protivzdušnej obrany

DNES - 16:26Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko za uplynulý týždeň zhodilo na Ukrajinu 800 bômb. V tejto súvislosti znovu požiadal západných spojencov o posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Francúzi hlasujú v parlamentných voľbách, Le Penová i Bardella už odvolili

Francúzi hlasujú v parlamentných voľbách, Le Penová i Bardella už odvolili

DNES - 12:41Zahraničné

Obyvatelia Francúzska v nedeľu hlasujú v predčasných parlamentných voľbách.

Z tropickej búrky Beryl sa stal hurikán

Z tropickej búrky Beryl sa stal hurikán

DNES - 6:04Zahraničné

Tropická búrka Beryl, ktorá sa v piatok sformovala nad Atlantickým oceánom, zosilnela na hurikán kategórie 1.

Grécko bojuje s intenzívnou sezónou lesných požiarov, horí aj neďaleko Atén

Grécko bojuje s intenzívnou sezónou lesných požiarov, horí aj neďaleko Atén

VČERA - 22:23Zahraničné

Severne od Atén sa v sobotu popoludní vznietil lesný požiar, a to v súvislosti so zvýšeným rizikom vzniku požiarov v šiestich gréckych regiónoch.

Kuleba v Dubrovníku upozornil, že bez spravodlivého mieru vypukne nová vojna

Kuleba v Dubrovníku upozornil, že bez spravodlivého mieru vypukne nová vojna

VČERA - 17:10Zahraničné

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleva v sobotu upozornil, že v spojitosti s konfliktom na Ukrajine by mal byť cieľom spravodlivý a trváci mier.