• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 30.6.2024Meniny má Melánia
34°Bratislava

Ministerstvo vnútra rieši situáciu s meškaním pasov, viní za ňu predošlé vedenie

  • 17:57 25.06.2024
  • Bratislava
Ministerstvo vnútra rieši situáciu s meškaním pasov, viní za ňu predošlé vedenie

Súčasné vedenie rezortu vnútra od svojho nástupu rieši situáciu s meškaním pri vydávaní pasov.

Deklarovalo okrem iného snahu vytvoriť nové personalizačné centrum. Problémy podľa neho spôsobili predošlé vedenia. Uviedlo to Ministerstvo vnútra (MV) SR v reakcii na kritiku poslanca Národnej rady SR Jána Hargaša (PS), ktorý za situáciu viní terajšieho šéfa rezortu Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD).

Súčasnú situáciu primárne spôsobilo bývalé vedenie ministerstva vnútra pod vedením Romana Mikulca a Ľudovíta Ódora, ktorí nezakontrahovali dodanie nových strojov na výrobu pasov a rovnako nezabezpečili dostatok čistopisov,“ poznamenal rezort v stanovisku, ktoré TASR poskytol jeho hovorca Matej Neumann.

Ministerstvo tvrdí, že počet žiadostí o pasy sa postupne vracia do normálu. „Napriek tomu stále nie sme v situácii, aby sme všetky pasy vydávali v štandardnej lehote,“ uviedlo. Poukázalo na to, že pasy personalizuje na Slovensku len jediné pracovisko. „Snahou súčasného vedenia je preto vytvoriť nové personalizačné centrum, aby bol plne pokrytý dopyt občanov po nových dokladoch,“ dodalo.

Rezort za problém považuje technické zariadenia personalizačného centra. Upozornil, že ich životnosť sa skončila už pred šiestimi rokmi. „Nová technika bola obstaraná ešte v roku 2019, avšak predchádzajúce vedenie rezortu vnútra z neznámych dôvodov nové stroje nezakontrahovalo. Objednané už sú, avšak dodané budú až na jeseň,“ skonštatoval. Avizoval, že po ich uvedení do prevádzky by sa už oneskorenie nemalo opakovať, keďže sa na nich bude dať vyrábať dvojnásobnou rýchlosťou.

Zároveň deklaroval, že disponuje čistopismi dokladov, no ich zásoby nie sú úplne komfortné. „Predchádzajúce vedenie rezortu opäť z neznámych dôvodov nepodpísalo zmluvu s novým dodávateľom čistopisov, ktorého sami vybrali vo verejnom obstarávaní. Aj túto situáciu muselo po predchodcoch vyriešiť až súčasné vedenie,“ podotkol. Avizoval, že čistopisy by sa mali začať dodávať po lete. O podrobnostiach chce informovať v dohľadnom čase.

Hargaš v utorok upozornil na meškanie pri vydávaní pasov. Považuje to za zlyhanie Šutaja Eštoka. Poukázal na to, že podcenil situáciu so zvyšovaním poplatkov. Vyzval ho, aby vysvetlil príčiny krízy a predstavil jej riešenie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zo svahu Veľkého Rozsutca sa zosunula pôda, zasiahla aj turistický chodník

Zo svahu Veľkého Rozsutca sa zosunula pôda, zasiahla aj turistický chodník

DNES - 16:24Domáce

Búrkové počasie v predchádzajúcich dňoch spôsobilo zosuv pôdy zo svahu Veľkého Rozsutca. Čiastočne zasiahol aj modrý turistický chodník vedúci zo sedla Medziholie do sedla Medzirozsutce.

Polícia hľadala bombu na stanici, vyhlásila pátranie po neznámom mužovi

Polícia hľadala bombu na stanici, vyhlásila pátranie po neznámom mužovi

DNES - 15:35Domáce

Polícia v súvislosti s oznámením pátra po totožnosti muža, ktorý by mohol pomôcť udalosť objasniť.

Danko: SNS a Hlas-SD nie sú pre minimálnu mzdu v konflikte

Danko: SNS a Hlas-SD nie sú pre minimálnu mzdu v konflikte

DNES - 15:33Domáce

Koaličné strany SNS a Hlas-SD nie sú v súvislosti s minimálnou mzdou v konflikte. Vedie sa reálna politická debata. V nedeľnej diskusnej relácii to uviedol podpredseda Národnej rady SR a líder SNS Andrej Danko.

Fico bude mať trvalé následky, čoskoro sa ukáže na verejnosti

Fico bude mať trvalé následky, čoskoro sa ukáže na verejnosti

DNES - 14:26Domáce

V najbližších dňoch možno očakávať, že sa premiér Robert Fico opäť ukáže a postupnými krokmi sa chytí všetkých svojich pracovných povinností.