• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 2.7.2024Meniny má Berta
19°Bratislava

Hlavný lekár USA klasifikoval násilie so zbraňami ako zdravotnú krízu

  • 21:42 25.06.2024
  • Washington
Hlavný lekár USA klasifikoval násilie so zbraňami ako zdravotnú krízu

Prvýkrát v dejinách hlavný lekár Spojených štátov klasifikoval v utorok násilie s použitím zbraní ako "krízu verejného zdravia". TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Vivek Murthy, ktorého nominoval prezident Joe Biden, zdôvodnil toto svoje rozhodnutie tým, že zbrane zapríčinili „straty na životoch, nepredstaviteľnú bolesť a hlboký smútok príliš mnoho Američanom“.

Ako sa uvádza v správe odvolávajúcej sa na údaje od vládnych agentúr a iných zdrojov, Spojené štáty predstavujú výnimočný prípad z dôvodu vysokého počtu zranení a úmrtí spôsobených strelnými zbraňami — najmä pokiaľ ide o deti.

Strelné zbrane sa v posledných rokoch stali hlavnou príčinou smrti občanov USA vo veku od jedného do 19 rokov. Len v roku 2022 zomrelo pri incidentoch so strelnými zbraňami viac ako 48.000 ľudí.

Strelné zbrane zabijú v USA 11-krát viac mladých ľudí ako vo Francúzsku, 36-krát viac ako v Nemecku a 121-krát viac ako v Japonsku.

Murthy, ktorého úrad má obmedzené právomoci, ale zohráva významnú úlohu v otázkach verejného zdravia, sa preto vyslovil za investície do výskumu násilia so zbraňami, vzdelávacích programov, psychologickej a psychiatrickej starostlivosti a za prísnejšie kontroly potenciálnych kupcov zbraní. Okrem toho musí byť povinné bezpečné skladovanie zbraní a zakázané útočné strelné zbrane.

Nemusíme pokračovať touto cestou a nemusíme naše deti naďalej vystavovať hrôze, ktorú predstavuje násilie so strelnými zbraňami,“ povedal Murthy pri zverejnení správy.

V Spojených štátoch je viac zbraní ako obyvateľov. Podľa prieskumov je väčšina Američanov za prísnejšie zákony o zbraniach, takéto iniciatívy však doteraz opakovane zlyhali na odpore konzervatívnych republikánov v Kongrese a mocnej zbraňovej lobby, najmä zo strany Národnej asociácie držiteľov zbraní (NRA).

Šéf jej lobbystickej odnože Randy Kozuch na sieti X v reakcii napísal, že „Amerika má problém so zločinom páchaným zločincami“ a Murthyho návrhy označil za „pokračovanie vojny Bidenovej administratívy proti vlastníkom zbraní, ktorí dodržiavajú zákony“.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Bývalý Trumpov poradca Steve Bannon nastúpil na výkon trestu

Bývalý Trumpov poradca Steve Bannon nastúpil na výkon trestu

DNES - 7:26Zahraničné

Niekdajší poradca amerického exprezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon nastúpil v pondelok na výkon trestu.

Orbán sa v utorok v Kyjeve stretne so Zelenským

Orbán sa v utorok v Kyjeve stretne so Zelenským

DNES - 6:53Zahraničné

Maďarský premiér Viktor Orbán pricestuje v utorok na návštevu do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Česká turistka zahynula v Chorvátsku

Česká turistka zahynula v Chorvátsku

DNES - 6:07Zahraničné

Chorvátski záchranári našli v nedeľu v oblasti letoviska Drvenik telo nezvestnej českej občianky.

UEFA vyšetruje gesto Bellinghama v osemfinále so Slovenskom

UEFA vyšetruje gesto Bellinghama v osemfinále so Slovenskom

VČERA - 20:23Zahraničné

Európska futbalová únia začala vyšetrovať gesto anglického reprezentanta Judea Bellinghama v osemfinálovom zápase ME proti Slovensku.

Fiala: Keď bude Fico naplno v práci, môžeme začať hovoriť o rokovaní vlád

Fiala: Keď bude Fico naplno v práci, môžeme začať hovoriť o rokovaní vlád

VČERA - 16:42Zahraničné

Keď bude slovenský premiér Robert Fico opäť naplno v práci, bude podľa českého premiéra Petra Fialu možné hovoriť o tom, či by konzultácie medzi vládami ČR a SR dávali zmysel.