• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 3.7.2024Meniny má Miloslav
19°Bratislava

V prvom kole parlamentných volieb vo Francúzsku vedie Národné združenie

  • 6:04 01.07.2024
  • Paríž
V prvom kole parlamentných volieb vo Francúzsku vedie Národné združenie

Francúzska krajne pravicová strana Národné združenie (RN) vedie v prvom kole nedeľňajších predčasných parlamentných volieb so ziskom približne 34 percent hlasov, uviedli na základe tzv. exit pollov prieskumné spoločnosti IFOP, Ipsos, OpinionWay a Elabe. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.

Ľavicová koalícia Nový ľudový front (NFP) sa umiestnila na druhom mieste s približne 29 percentami, tretie miesto predbežne patrí centristickému bloku prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý podporilo 20,5 percenta až 23 percent voličov.

Elabe vo svojom odhade pre stanicu BFM TV uviedla, že RN a jeho spojenci by mohli v druhom kole hlasovania 7. júla získať v Národnom zhromaždení - dolnej komore parlamentu - 260 až 310 kresiel, zatiaľ čo Ipsos v prieskume pre stanicu France Télévisions predpovedá pre RN a jeho spojencov 230 až 280 mandátov.

Na získanie absolútnej väčšiny v Národnom zhromaždení je potrebných 289 kresiel.

Výsledky hlasovania s vysokou účasťou, ktoré sú v súlade s predvolebnými prieskumami, priniesli len málo jasných informácií o tom, či protiimigračná a euroskeptická strana RN bude schopná zostaviť vládu spolu s proeurópskym Macronom.

Pred druhým kolom volieb krajinu čaká týždeň politického vyjednávania. Konečný výsledok bude závisieť od toho, ako sa strany rozhodnú spojiť svoje sily v každom z 577 volebných obvodov. Vo Francúzsku je viac než 49 miliónov oprávnených voličov.

Le Penová vyzýva krajnú pravicu na dosiahnutie väčšiny v druhom kole volieb

Foto: TASR/AP/Thibault Camus

Francúzska krajne pravicová líderka Marine Le Penová vyzvala nacionalistickú alianciu, aby v druhom kole predčasných parlamentných volieb získala absolútnu väčšinu po tom, ako jej strana Národné združenie (RN) dosiahla v nedeľu v prvom kole hlasovania dobré výsledky a predbežne vedie so ziskom približne 34 percent. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

„Vyzývam vás, aby ste sa pridali ku koalícii slobody, bezpečnosti a bratstva. Zmobilizujte sa, aby zvíťazil ľud,“ povedala Le Penová krátko po zverejnení predbežných volebných výsledkov. V politike nie je nič bežnejšie ako zmena moci, zdôraznila a varovala pred falošným šírením strachu proti jej strane. Le Penová bola predsedníčkou RN do roku 2022.

„Úprimne ďakujeme voličom a vítame tento výsledok ako prvý krok k zmene politiky a ako prejav dôvery, ktorý nás ctí a zaväzuje. Nič však ešte nie je vyhraté, rozhodujúce bude druhé kolo,“ vyhlásila Le Penová. Aby sa mohla začať „rekonštrukcia Francúzska“, museli by voliči pomôcť RN získať absolútnu väčšinu. Na dosiahnutie absolútnej väčšiny v Národnom zhromaždení - dolnej komore francúzskeho parlamentu - je potrebných 289 kresiel.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na vytvorenie širokej koalície proti RN v druhom kole volieb. Jeho centristická aliancia sa v prvom kole prepadla na tretie miesto, keď zaostala za RN aj ľavicovou alianciou Nový ľudový front (NFP).

Macron hneď po zverejnení predbežných výsledkov povedal, že nastal čas, aby sa proti Le Penovej strane postavila veľká, jasne demokratická a republikánska koalícia.

O tom, koľko kresiel získa v Národnom zhromaždení každý z hlavných blokov, sa rozhodne až v druhom kole volieb 7. júla. Vo Francúzsku sa pred druhým kolom hlasovania často vytvárajú miestne aliancie, ktoré môžu zmeniť výsledok volieb. Macron pravdepodobne dúfa, že ľavicové sily a centristický tábor dokážu zabrániť drvivému víťazstvu krajnej pravice.

Macron tiež povedal, že vysoká volebná účasť je dôkazom toho, aké dôležité je pre Francúzov toto hlasovanie, a že voliči si želajú, aby sa politická situácia vyjasnila. Podľa odhadov sa volebná účasť pohybovala medzi 65,8 až 67 percentami, čo je oveľa viac ako v predošlých parlamentných voľbách pred dvoma rokmi.

Líder RN Jordan Bardella vyhlásil, že ak jeho strana získa v druhom kole volieb absolútnu väčšinu, chce sa stať „premiérom všetkých Francúzov“, dopĺňa tlačová agentúra AFP. „Francúzsky ľud vyniesol jasný verdikt,“ povedal Bardella. Zdôraznil, že chce byť predsedom vlády, ktorý rešpektuje ústavu v „spolužití“ s prezidentom Macronom, ale ktorý bude „nekompromisný“.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Balóny s odpadom vypustené z KĽDR narúšajú leteckú dopravu v Južnej Kórei

Balóny s odpadom vypustené z KĽDR narúšajú leteckú dopravu v Južnej Kórei

DNES - 8:56Zahraničné

Balóny s odpadkami, ktoré Severná Kórea začala od konca mája vypúšťať do vzdušného priestoru Južnej Kórey, narušili doteraz 115 letov komerčných lietadiel s viac ako 10.000 cestujúcimi.

Do boja proti lesným požiarom v Grécku sa zapojí 240 hasičov zo zahraničia

Do boja proti lesným požiarom v Grécku sa zapojí 240 hasičov zo zahraničia

DNES - 7:15Zahraničné

Grécke hasičské tímy tento rok posilní 240 hasičov z Bulharska, Malty, Moldavska a Rumunska. V krajine budú pôsobiť od júla do polovice septembra, keď je sezóna lesných požiarov najintenzívnejšia.

Jermak: Ukrajina nie je pripravená na kompromis s Ruskom

Jermak: Ukrajina nie je pripravená na kompromis s Ruskom

DNES - 6:07Zahraničné

Ukrajina nie je pripravená na kompromis s Ruskom a vzdať sa územia, aby ukončila vojnu. V utorok to vyhlásil šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Sudca odložil vynesenie rozsudku v Trumpovom prípade podplácania a podvodu

Sudca odložil vynesenie rozsudku v Trumpovom prípade podplácania a podvodu

DNES - 6:04Zahraničné

Sudca v utorok odložil vynesenie rozsudku v prípade podplácania a podvodu, z ktorého je obvinený bývalý americký prezident Donald Trump.

Biden vie, ako sa po debate vrátiť späť, odkazuje Biely dom

Biden vie, ako sa po debate vrátiť späť, odkazuje Biely dom

DNES - 6:01Zahraničné

Prezident Joe Biden sa dokáže odraziť od svojho slabého výkonu v minulotýždňovej prezidentskej debate so svojim súperom Donaldom Trumpom a vie, ako sa vrátiť späť. Uviedol to v utorok Biely dom.