• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 6.7.2024Meniny má Patrícia, Patrik
27°Bratislava

Boris Farkaš, herec, dabér, ale aj výtvarník, dnes vstupuje do klubu sedemdesiatnikov

  • 6:08 04.07.2024
  • Ratková/Bratislava
Boris Farkaš, herec, dabér, ale aj výtvarník, dnes vstupuje do klubu sedemdesiatnikov

Boris Farkaš si zahral v mnohých televíznych filmoch a seriáloch, známy je aj vďaka dabingu.

Účinkoval v mnohých televíznych filmoch a seriáloch. Svoj hlas prepožičal viacerým obľúbeným filmovým a seriálovým postavám, napríklad poručíkovi Dempseymu alebo bývalému detektívovi Adrianovi Monkovi. Je dlhoročným členom bratislavského Divadla Astorka Korzo´90.

Dnes (4. júla) bude mať Boris Farkaš, divadelný a filmový herec, ale aj dabér či výtvarník, 70 rokov.

Narodil sa 4. júla 1954 v obci Ratková, ale vyrastal v Prešove, kde jeho rodičia pôsobili ako herci. Aj napriek tomu, že pochádzal z hereckej rodiny, o profesii herca spočiatku neuvažoval. Na gymnáziu však zistil, že nevyniká v predmetoch ako matematika, chémia či fyzika, tak sa napokon rozhodol po maturite študovať na škole, kde sa s prírodnými vedami nemusí zaoberať.

Na Vysokú školu múzických umení v Bratislave, ktorú absolvoval v roku 1979, ho však zobrali až na tretíkrát. Jeho prvý hereckým pôsobením bolo Divadlo Andreja Bagara v Nitre, v ktorom hral v rokoch 1979 - 1981. Od roku 1981 bol členom činohry bratislavskej Novej scény.

Členom hereckého súboru Divadla Astorka Korzo '90 v Bratislave sa stal v roku 1990. Hral v inscenáciách Višňový sad, Mandragora, Idiot, Zámok, Sen svätojánskej noci, Platonov, Mesiac na dedine, Rómeo a Júlia, alebo Milovníci. Za svoj výkon v hrách Scény z domu Bessemenovovcov - Meštiaci a Vražda sekerou v sv. Peterburgu - Zločin a trest dostal divadelné ocenenie Dosky.

Účinkoval tiež v divadelných hrách prozaika Rudolfa Slobodu Armagedon na Grbe a Macocha, ktoré naštudoval Juraj Nvota. Zahral si aj vo filme Dušička, ktorý v roku 1995 nakrútil Nvota opäť podľa Slobodovej predlohy.

Pred kamerou sa však prvý raz predstavil už v roku 1977, keď si zahral v televíznych filmoch Priateľka mojej dcéry, Lavína, Biele vrany či v seriáli Rachotilkovia. V roku 1979 sa predstavil vo filmovej dráme A pobežím až na kraj sveta, ktorú nakrútil Peter Solan. Jednu z postáv stvárnil aj v rozprávke Soľ nad zlato (r. Martin Hollý, 1982). Po boku Maroša Kramára či Ladislava Chudíka si zahral vo filme Výlet do mladosti (r. Pavol Haspra, 1983).

Do rozsiahlej filmografie Borisa Farkaša patrí tiež napríklad komédia Konečná stanica (r. Jiří Chlumský, 2004), filmové drámy Ticho (r. Zuzana Liová, 2005) a Rozhovor s nepriateľom (r. Patrik Lančarič, 2007) či ďalšia komédia z roku 2023 Villa Lucia, ktorú režíroval Michal Kollár.

Zahral si aj v televíznych seriáloch Ordinácia v ružovej záhrade (2007 - 2008), Kriminálka Staré mesto (2010 - 2013), Dr. Dokonalý (2012), Zlodeji detí (2013), Delukse (2021) alebo Prokurátorka (2023).

Ako glosátor vystupoval v televíznych reláciách Aj múdry schybí, Úsmev, prosím!, 7EDEM s. r. o., Takí sme boli či Milujem Slovensko.

Boris Farkaš je nielen herec, ale aj výtvarník a karikaturista. Jeho ilustrácie zdobia napríklad knihu jeho dcéry herečky Kristíny s názvom „Som mama“.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zomrel významný slovenský hudobník a pedagóg

Zomrel významný slovenský hudobník a pedagóg

21:30 04.07.2024Kultúra

Slovenská hudobná scéna prišla o významného skladateľa.

Jana Kirschner: Hudba je dobrým prostriedkom na komunikáciu súčasných tém

Jana Kirschner: Hudba je dobrým prostriedkom na komunikáciu súčasných tém

8:18 22.06.2024Kultúra

Na tenkom ľade je názov titulnej piesne k slovenskej kinoverzii filmu Vlny.

Jeden z najväčších festivalov na Slovensku tento rok nebude. Náhle ho zrušili

Jeden z najväčších festivalov na Slovensku tento rok nebude. Náhle ho zrušili

21:36 11.06.2024Kultúra

Obľúbený festival pár týždňov pred začiatkom zrušili.

Obľúbená herečka a speváčka Jana Hubinská jubiluje

Obľúbená herečka a speváčka Jana Hubinská jubiluje

7:52 07.06.2024Kultúra

Často ju oslovovali viaceré zahraničné produkcie, avšak tak v Českej republike, ako aj na Slovensku zažiarila najmä ako Ilona vo veľmi úspešnom seriáli Zdivočelá země.