• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 5.10.2024Meniny má Viera
11°Bratislava

Tieto jedlá dokážu zvýšiť pozornosť u detí

  • 19:54 06.07.2024
  • Svet
Tieto jedlá dokážu zvýšiť pozornosť u detí

Deti sa vďaka týmto potravinám dokážu lepšie sústrediť a premýšľať.

Výskum zistil, že izoflavóny v sóji a sójových výrobkoch môžu zvýšiť pozornosť a rýchlosť spracovania informácií u detí školského veku. Štúdia sledovala 128 detí vo veku od 7 do 13 rokov. Vedci analyzovali sedemdňové záznamy stravy na výpočet príjmu makroživín, mikroživín, vitamínov a izoflavónov u každého dieťaťa.

Izoflavóny sú prirodzene sa vyskytujúce rastlinné zlúčeniny, ktoré sú štruktúrou podobné estrogénu. Preukázalo sa, že majú antioxidačné, protirakovinové, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. V rámci štúdie deti absolvovali testy s ceruzkou a papierom, aby preukázali svoj intelekt, a počítačovú úlohu, aby preukázali svoje schopnosti pozornosti.

Výskumníci zaznamenávali ich elektroencefalografickú aktivitu, známu aj ako EEG, aby určili ich rýchlosť spracovania informácií a pozornosť. Autorka štúdie Ajla Bristina z Illinoiskej univerzity v Urbana-Champaign v tlačovej správe uviedla: "Žiadna iná štúdia neskúmala súvislosť medzi sójovými izoflavónmi a schopnosťami pozornosti pomocou EEG alebo podobných meraní na zaznamenávanie elektrickej aktivity generovanej mozgom.”

Deti by mali jesť viac sójových produktov

Foto: naito29/Shutterstock.com

Bristina uviedla, že deti v štúdii konzumovali 0 až 35 miligramov izoflavónov denne, pričom priemerná hodnota bola 1,33 miligramu. Toto množstvo označila za "relatívne nízke.” Deti, ktoré jedli viac sójových potravín, mali rýchlejšie reakcie počas úloh zameraných na pozornosť a vyššiu rýchlosť spracovania. Medzi príjmom izoflavónov a intelektuálnymi schopnosťami sa nepozorovala žiadna súvislosť.

Bristina odporúča zaradiť do stravy detí viac sóje prostredníctvom praženého edamame, sójového mlieka, tofu, tempehu alebo sójových nugetiek. Uviedla, že 250 ml sójového mlieka obsahuje približne 28 miligramov izoflavónov, porcia tofu sa môže pochváliť približne 35 miligramami a pol šálky edamame vareného v pare poskytuje približne 18 miligramov.

"Korelačné štúdie, ako je táto, sú len prvým krokom," dodala Bristina. "Na lepšie pochopenie účinkov konzumácie sójových potravín na kognitívne schopnosti detí a presného množstva príjmu izoflavónov potrebného na vyvolanie rýchlejších reakcií budú potrebné intervenčné prístupy."

Výskumný tím nedávno začal skúmať účinky sójových potravín na schopnosti myslenia, pohlavné hormóny, metabolické zdravie a zdravie čriev.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, healio.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako dlho vám trvá, kým zaspíte, a čo to hovorí o vašom zdraví?

Ako dlho vám trvá, kým zaspíte, a čo to hovorí o vašom zdraví?

DNES - 20:06Zdravie

Darí sa vám zaspať hneď po zavretí očí, alebo v posteli najprv hodnú chvíľu premýšľate o živote? Zistite, čo to prezrádza o vašom zdraví.

Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

VČERA - 20:35Zdravie

O pôvode koktavosti sa vie len veľmi málo, ale existuje niekoľko možných vysvetlení.

​Výživový poradca: Toto sa stane, ak zapijete ibuprofen kolou

​Výživový poradca: Toto sa stane, ak zapijete ibuprofen kolou

VČERA - 20:00Zdravie

Odborník na výživu upozorňuje na časté chyby súvisiace s nesprávnym užívaním liekov.

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

20:06 03.10.2024Zdravie

Klamanie pred lekárom málokedy prináša úžitok, napriek tomu to stále skúšame. Tieto lži však v zubárskom kresle neobstoja.

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

20:33 01.10.2024Zdravie

Šampón, ktorý je známy blahodarnými účinkami na rast vlasov, podľa lekára nie je taký skvelý ako o sebe tvrdí. Čo použiť namiesto neho?