• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 6.10.2024Meniny má Natália
15°Bratislava

Toto je dôvod, prečo vás bolí v boku pri fyzickej aktivite

  • 19:41 08.07.2024
  • Bratislava
Toto je dôvod, prečo vás bolí v boku pri fyzickej aktivite

Mnohí ľudia poznajú ostrú bolesť pod hrudným košom, ktorá sa objaví pri behu či cvičení. Málokto však vie, čo je jej príčinou.

Asi každý z nás sa už s týmto typom bolesti stretol. Či už ste cvičili na bežiacom páse alebo dobiehali na vlak, zrazu vás zasiahla prudká bolesť v boku, tesne pod hrudným košom. Pichanie v boku je nepríjemné, no z lekárskeho hľadiska nie je závažné. Čo však spôsobuje bolesť v boku?

O príčine bolesti vzniklo viacerí teórií

Existujú viaceré teórie o tom, z ktorej časti tela bolesť vlastne pochádza. V roku 1941 sa vedci a športoví lekári domnievali, že pichanie v boku je spôsobené nedostatočným prietokom krvi do bránice, veľkého svalu, ktorý sa nachádza pod rebrami a vháňa vzduch do pľúc a odvádza ho von. Tento nedostatok krvi môže spôsobiť bolestivý kŕč alebo spazmus.

Táto myšlienka vychádzala z teórie, že krv pri cvičení putuje preč z bránice a sústreďuje sa vo svaloch končatín. Od tejto teórie sa však upustilo, pretože bránica pracuje intenzívnejšie aj počas cvičenia, čo by presmerovalo krv do nej, a nie od nej.

Ďalšou teóriou je, že neustále otrasy, ktoré telo znáša počas aktivít, ako je beh, zaťažujú väzy, ktoré upevňujú brušné orgány k bránici. Táto teória však nevysvetľuje, prečo sa pichanie môže vyskytnúť počas plávania, veslovania alebo bicyklovania.

Niektorí tvrdia, že slabá fyzická kondícia môže zvyšovať riziko pichania v boku, ale skutočnosťou je, že ňou trpia aj vysoko trénovaní športovci. Ďalší vedci navrhli, že bolesť vychádza z čriev v dôsledku slabého prietoku krvi do čriev počas cvičenia. Iná teória pripisuje bolesť stlačeniu nervov, ktoré sa rozvetvujú od miechy a vedú medzi rebrami.

Foto: Hananeko_Studio/Shutterstock.com

Za pichanie v boku môže pobrušnica

Doteraz najrozšírenejšia teória však za pravdepodobný zdroj bolesti označuje membránu nazývanú pobrušnica. Pobrušnica je dvojvrstvový balónovitý vak, ktorý obklopuje orgány vo vnútri brucha. Jeho vnútorná vrstva obopína orgány, napríklad žalúdok, a vonkajšia vrstva prilieha k stenám brucha a panvy.

V štúdii uverejnenej v roku 2000 v časopise Medicine & Science in Sports & Exercise vedci navrhli, že najpravdepodobnejšou príčinou pichania v boku je, že vnútorná a vonkajšia vrstva pobrušnice sa počas cvičenia trú o seba, čo spôsobuje podráždenie.

Túto teóriu podporuje skutočnosť, že pichanie v boku sa najčastejšie objaví, ak sa tesne pred cvičením najete alebo napijete. Keď je váš žalúdok plný, tlačí na pobrušnicu, čím tlačí jej dve vrstvy bližšie k sebe a zvyšuje trenie medzi nimi, napísali autori štúdie z roku 2000.

Na vine sú aj tekutiny a jedlo

V štúdii z roku 2004 uverejnenej v časopise International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism sa tiež zistilo, že ovocné šťavy a športové nápoje s vysokým obsahom cukru majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť spôsobiť pichanie ako voda alebo žiadna tekutina.

Môže to byť spôsobené tým, že takéto hypertonické nápoje odčerpávajú vodu z buniek v pobrušnici, čo vedie k väčšiemu treniu, alebo tým, že tieto nápoje zostávajú v črevách dlhšie ako voda, čím vytvárajú tlak na pobrušnicu.

Vzhľadom na to by ste si mali dávať pozor, koľko jedla zjete pred cvičením a kedy si načasujete občerstvenie. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny alebo tuku sa trávia dlhšie, takže po konzumácií týchto potravín je najlepšie počkať aspoň 60 až 90 minút, kým začnete cvičiť.

Je tiež vhodné poznamenať, že typické pichanie v boku je len na jednej strane brucha, dostaví sa pri cvičení a zmizne, keď si oddýchnete. Ak pociťujete pretrvávajúcu bolesť na hrudi alebo v bruchu, odborníci odporúčajú navštíviť lekára, pretože by mohlo ísť o niečo vážnejšie.

Zdroj: Info.sk, TM, jamanetwork.com, springer.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako dlho vám trvá, kým zaspíte, a čo to hovorí o vašom zdraví?

Ako dlho vám trvá, kým zaspíte, a čo to hovorí o vašom zdraví?

VČERA - 20:06Zdravie

Darí sa vám zaspať hneď po zavretí očí, alebo v posteli najprv hodnú chvíľu premýšľate o živote? Zistite, čo to prezrádza o vašom zdraví.

Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

20:35 04.10.2024Zdravie

O pôvode koktavosti sa vie len veľmi málo, ale existuje niekoľko možných vysvetlení.

​Výživový poradca: Toto sa stane, ak zapijete ibuprofen kolou

​Výživový poradca: Toto sa stane, ak zapijete ibuprofen kolou

20:00 04.10.2024Zdravie

Odborník na výživu upozorňuje na časté chyby súvisiace s nesprávnym užívaním liekov.

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

20:06 03.10.2024Zdravie

Klamanie pred lekárom málokedy prináša úžitok, napriek tomu to stále skúšame. Tieto lži však v zubárskom kresle neobstoja.

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

20:33 01.10.2024Zdravie

Šampón, ktorý je známy blahodarnými účinkami na rast vlasov, podľa lekára nie je taký skvelý ako o sebe tvrdí. Čo použiť namiesto neho?