• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 9.9.2024Meniny má Martina
15°Bratislava

Jedinečný a nenapodobiteľný český herec Bolek Polívka oslavuje 75. narodeniny

  • 6:39 31.07.2024
  • Vizovice/Bratislava
Jedinečný a nenapodobiteľný český herec Bolek Polívka oslavuje 75. narodeniny

Mnohí fanúšikovia ho považujú za enfant terrible českej umeleckej scény. Desiatky rokov na nej zanecháva výraznú a nezmazateľnú stopu ako neopakovateľný, nenapodobiteľný, originálny a jedinečný herec s výnimočným talentom i neuveriteľnou hravosťou.

Hrať znamená učiť sa. Ak stratíme schopnosť hrať, nič sa nenaučíme. Potom vieme všetko a nemusíme tu byť vôbec,“ je jedna z myšlienok populárneho herca, komika, míma, scenáristu a režiséra Bolka Polívku. Dnes (31. júla) oslavuje 75 rokov.

Boleslav (Bolek) Polívka sa narodil 31. júla 1949 vo Vizoviciach na Morave ako najmladší z troch synov. Od detských liet získaval náklonnosť k divadlu, pretože jeho rodičia boli nadšenými ochotníkmi. V jednom z rozhovorov pre médiá si zaspomínal na to, čo mu otec povedal, keď sa mu posťažoval „čo to meno... Polívka?!“, keby sa raz chcel stať hercom. Otec mu s dávkou humoru odpovedal: „Bolečku, nechaj si to meno. Budeš mať reklamu na každom jedálnom lístku.“

Už na strednej škole vystupoval Bolek Polívka s komickým kvartetom a odtiaľ si to namieril na Janáčkovu akadémiu múzických umení (JAMU) v Brne. Od roku 1972 sa stal jednou z hlavných osobností Divadla Husa na provázku, ktoré spoluzakladal. Pôsobil v ňom až do roku 1992. O rok neskôr založil v Brne vlastné Divadlo Bolka Polívky, čo mu dávalo slobodu pozývať si spolupracovníkov podľa vlastného výberu. „Veľmi často sa nám hercom stáva, že práve nehráme to, čo by sme chceli hrať. A tým, že sa človek stane principálom môže viac rozhodovať o svojom osude,“ vyznal sa jubilant.

So svojimi originálnymi inscenáciami, spájajúcimi pantomímu a herectvo, sa stal úspešným a slávnym divadelným autorom. Medzi jeho najlepšie autorské divadelno-pantomimické predstavenia patria napríklad Trosečník (1977), Poslední leč (1981) alebo Šašek a královna (1985), na základe ktorého vznikol neskôr film.

Pred filmovú kameru sa postavil prvýkrát v roku 1966. V komédii Kočky neberem si zahral mladíka v dave. Odvtedy stvárnil množstvo postáv rôznych charakterov vo vyše stovke filmov.

Do širšieho diváckeho povedomia sa Bolek Polívka zapísal najmä vďaka režisérke Viere Chytilovej a úlohám v jej filmoch Kalamita (1981), Šašek a královna (1987), ale predovšetkým v komédii Dědictví aneb kurvahošigutntag (1992). Vytvoril v nej nezabudnuteľnú kultovú postavu rázovitého a večne opitého dedinčana Bohuša, ktorý nečakane zdedil obrovský majetok. Na snímke sa podieľal aj ako scenárista. Film sa v roku 2014 dočkal svojho pokračovania Dědictví aneb Kurvaseneříká.

Do hlavnej úlohy ho obsadil aj Juraj Jakubisko vo filme Sedím na konári a je mi dobre (1989) a jednu z hlavných postáv stvárnil v nezabudnuteľnom filme Jana Hřebejka Pelíšky (1999).

Za postavu farára Holého vo filme Zapomenuté světlo (1996) získal Českého leva. Druhý raz dostal toto prestížne filmové ocenenie za úlohu v dráme Musíme si pomáhat (2000). Snímka bola zároveň medzi piatimi nomináciami na Oscara za najlepší zahraničný film.

U našich západných susedov patrí Bolek Polívka stále k najvyťaženejším filmovým a televíznym hercom. Avšak podľa umelca samotného, mimoriadne úlohy ako farár v Zapomenutom světle alebo sochár Mára v Pupende (2003) sa rodia len vzácne. Považuje to za malé zázraky.

Bolek Polívka účinkoval aj v českej filmovej komédii Ženy v běhu, ktorá mala premiéru v kinách 31. januára 2019. Zahral si tiež v rozprávke Největší dar (2022).

Jednu z hlavných postáv stvárnil v rodinnom kriminálnom seriáli Kriminálka 5.C (2019), ktorý vznikol v spolupráci RTVS s Českou televíziou. Zatiaľ posledným filmom, v ktorom účinkuje je príbeh o psej pravde, nádeji a láske nazvaný Gump: Sme dvojka (2024). Ide o pokračovanie úspešného rodinného filmu Gump - pes, ktorý naučil ľudí žiť (2021).

V televízii vystupoval s dvoma zábavnými veľmi obľúbenými programami Manéž Bolka Polívky a Bolkoviny.

Herec, dramatik, scenárista a režisér Bolek Polívka si prevzal v lete 2022 na 56. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary (KVIFF) Cenu prezidenta festivalu za mimoriadny prínos českej kinematografii a začiatkom minulého mesiaca si odniesol z medzinárodného festivalu Zlín Film Festival ocenenie Zlatá črievička za mimoriadny prínos kinematografii pre deti a mládež.

Jeden z najobľúbenejších českých hercov je tiež známy recesista a autor povestných akcií ako napríklad majstrovstvá sveta v hádzaní flinty do žita.

Je otcom šiestich detí, z ktorých dve - Vladimír a Anna - sa vydali v jeho hereckých stopách. Bol ženatý aj s francúzskou herečkou Chantal Poullain, od februára 2020 je jeho manželkou Marcela Černá.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nový festival predstaví židovskú kultúru v Bratislavskom kraji

Nový festival predstaví židovskú kultúru v Bratislavskom kraji

16:20 03.09.2024Kultúra

Nultý ročník festivalu Shalom chaverim predstaví židovskú kultúru na viacerých miestach Bratislavského kraja.

Kultový americký herec a aktivista za ľudské práva Richard Gere oslavuje 75. narodeniny

Kultový americký herec a aktivista za ľudské práva Richard Gere oslavuje 75. narodeniny

7:28 31.08.2024Kultúra

Vynikol v divácky úspešných filmoch ako Pretty Woman (1990), Sommersby (Návrat Sommersbyho, 1993), Intersection (Križovatka,1994), First Knight (Prvý rytier, 1995) či Autumn in New York (Jeseň v New Yorku, 2000).

Britská kapela Oasis ohlásila turné, vystúpi v týchto mestách

Britská kapela Oasis ohlásila turné, vystúpi v týchto mestách

18:11 27.08.2024Kultúra

Britská rocková skupina Oasis v utorok ohlásila, že na budúci rok vyrazí na turné. Rozhádaní bratia Liam a Noel Gallagherovci tak po 15 rokoch ukončili svoj medializovaný spor.

Kremnica sa tento víkend stala centrom európskeho humoru

Kremnica sa tento víkend stala centrom európskeho humoru

6:03 24.08.2024Kultúra

Stredoslovenské banské mesto Kremnica sa tento víkend stalo centrom európskeho humoru.

Stredoslovenská Kremnica sa tento víkend zmení na centrum európskeho humoru

Stredoslovenská Kremnica sa tento víkend zmení na centrum európskeho humoru

8:35 23.08.2024Kultúra

Priaznivci humoru a zábavy smerujú tento víkend svoje kroky do baníckeho mesta Kremnica, ktoré je od piatka miestom 44. ročníka Európskeho Festivalu humoru a satiry Kremnické gagy.