• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
15°Bratislava

Prezident: Extrémizmus hľadá spôsoby, ako opäť nadobudnúť vplyv v spoločnosti

  • 13:19 09.09.2024
  • Bratislava
Prezident: Extrémizmus hľadá spôsoby, ako opäť nadobudnúť vplyv v spoločnosti

Extrémistické prúdy hľadajú spôsoby, ako by opäť mohli nadobudnúť vplyv v spoločnosti a preniknúť do verejného priestoru.

V súčasnosti sa stretávame s recidívou ľudskej zloby vrátane toxických ideológií, akou je aj fašizmus. Na pietnej spomienke v Bratislave to pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia vyhlásil prezident SR Peter Pellegrini.

Dláždia si chodníky k potenciálnym priaznivcom, čo im uľahčuje prostredie internetu a sociálnych sietí. Vďaka týmto symptómom modernej doby môže byť dnes cesta slov k činom ešte kratšia, než bola v minulosti,“ varoval prezident s tým, že spoločnosť nemôže podceňovať varovné signály rodiacej sa nenávisti.

Pellegrini tiež spomenul, že v dnešnej dobe existujú ľudia s verejným vplyvom, ktorí odmietajú uveriť hrôzam holokaustu či ich zľahčujú a prekrúcajú históriu. Takéto správanie podľa neho nebude tolerované.

Na druhú svetovú vojnu a holokaust je podľa slov prezidenta potrebné pamätať. „Nie náhodou na pamätníkoch pripomínajúcich obete holokaustu apeluje na naše svedomie slovo pamätaj,“ pripomenula hlava štátu.

Na pietnej spomienke sa zúčastnil aj preživší holokaustu Pavel Traubner, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Richard Duda či podpredseda Snemovne lordov Spojeného kráľovstva Lord Collins of Highbury.

Collins vo svojom príhovore zdôraznil, že holokaust sa nezačal v plynových komorách. Namiesto toho vznikol v mysliach bežných ľudí, ktorí pod vplyvom nacistickej propagandy dovolili, aby slová pomaly podrývali hodnotu židovského života. Pripomenul tiež, že vyvražďovanie sa netýkalo iba židov, ale aj iných skupín obyvateľstva, napríklad Rómov.

Podľa Dudu pamäť nie je silnou stránkou ľudstva. Jej blednutie spôsobuje, že tragické kapitoly svetových dejín sa opakujú. „Boj s nenávisťou a ľudským zlom, ktoré zvykne uniknúť, je naším dlhom voči obetiam, ktorých pamiatku si dnes pripomíname. Je našou povinnosťou voči nasledujúcim generáciám,“ vyhlásil Duda.

Slovenská republika si pripomína 9. september ako pamätný deň - Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Vláda vojnovej SR prijala 9. septembra 1941 Židovský kódex, ktorý ustanovil osobitný právny režim pre občanov židovského pôvodu a vyznania a zásadne obmedzil ich občianske, náboženské, spoločenské a základné ľudské práva na území vtedajšieho Slovenska.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ Peter Hanzely

Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ Peter Hanzely

VČERA - 20:13Domáce

Správu potvrdili redaktor Martin Jurčo a skladateľov spolupracovník Ľuboš Zeman.

Komisia na prešetrenie atentátu na Fica sa nebude zriaďovať

Komisia na prešetrenie atentátu na Fica sa nebude zriaďovať

VČERA - 19:00Domáce

Poslanci Národnej rady SR v stredu odmietli prijať návrh uznesenia z dielne PS o zriadení komisie na prešetrenie májového atentátu na predsedu vlády Roberta Fica.

SPU upozorňuje na podvodné telefonáty

SPU upozorňuje na podvodné telefonáty

VČERA - 17:14Domáce

Podvody súvisia s platbami za internáty.

ÚNSS: Kolobežky a kolobežkári na chodníkoch ohrozujú nevidiacich a slabozrakých

ÚNSS: Kolobežky a kolobežkári na chodníkoch ohrozujú nevidiacich a slabozrakých

VČERA - 16:46Domáce

V bezpečnej chôdzi im bránia kolobežky odložené na okraji chodníka. Na kolobežkách by tiež uvítali zvončeky.

Polícia pátra po nezvestnom Jozefovi

Polícia pátra po nezvestnom Jozefovi

VČERA - 16:33Domáce

Muž ušiel zo sanatória.