• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
16°Bratislava

Pre Hlas je uzavretá diskusia, že post šéfa NR SR by mal patriť niekomu inému

  • 15:22 10.09.2024
  • Bratislava
Pre Hlas je uzavretá diskusia, že post šéfa NR SR by mal patriť niekomu inému

Diskusia, že post predsedu Národnej rady (NR) SR by mal patriť niekomu inému, je pre Hlas-SD uzavretá.

Vyhlásil to predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Zdôraznil, že strana si ctí koaličnú zmluvu a pomery v NR SR sa od parlamentných volieb nijako nezmenili. Hlas-SD bude trvať na tom, aby predložené koaličné návrhy v parlamente boli v súlade s koaličnou dohodou.

Pre Hlas je uzavretá diskusia, že post predsedu Národnej rady by mal patriť niekomu inému len preto, že si to možno želá,“ vyhlásil Šutaj Eštok na tlačovej konferencii. „Voliči Hlasu by nám nikdy neodpustili, ak by sme sa napriek ich podpore v parlamentných voľbách zriekli zodpovednosti za druhý najvyšší ústavný post v rámci krajiny a ponechali ho niekomu na základe jeho osobného želania alebo domnelého alebo nedomnelého morálneho nároku,“ doplnil.

Splnenie cieľov z programového vyhlásenia vlády je podľa šéfa Hlasu-SD možné len v prípade, ak všetci koaliční partneri považujú napĺňanie koaličného programu za svoju prioritu. Ťažké časy sa podľa neho dajú zvládnuť len vtedy, ak koaliční predstavitelia nepovýšia svoje vlastné záujmy nad záujmy vlády. „Je neprijateľné vnášať do rozdelenej slovenskej spoločnosti ďalšie konflikty, ktoré berú občanom dôveru vo vládu a jej schopnosť riešiť skutočné problémy ľudí,“ skonštatoval.

Šutaj Eštok tiež dodal, že v pondelok (9. 9.) na koaličnej rade sa partneri dohodli na preložení niektorých zákonov z aktuálnej schôdze a budú o nich ďalej diskutovať, až následne pôjdu do NR SR. „Budeme trvať na tom, aby boli v súlade s koaličnou dohodou a v prípade, že sa koaličná dohoda nebude dodržiavať, Hlas je pripravený obmedziť svoju politickú činnosť výlučne na plnenie vládneho programu,“ dodal.

Post šéfa NR SR nie je obsadený od apríla, keď zvíťazil Peter Pellegrini v prezidentských voľbách. Podľa koaličnej zmluvy patrí miesto Hlasu-SD, ale nárokovalo si naň aj SNS. Situácia sa podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) môže vyvinúť aj tak, že buď bude predsedom parlamentu šéf SNS Andrej Danko, alebo ním ostane podpredseda NR SR poverený jej riadením Peter Žiga (Hlas-SD). Ak by ostal do konca volebného obdobia na tomto poste Žiga, Hlas-SD to bude podľa Šutaja Eštoka akceptovať.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ Peter Hanzely

Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ Peter Hanzely

VČERA - 20:13Domáce

Správu potvrdili redaktor Martin Jurčo a skladateľov spolupracovník Ľuboš Zeman.

Komisia na prešetrenie atentátu na Fica sa nebude zriaďovať

Komisia na prešetrenie atentátu na Fica sa nebude zriaďovať

VČERA - 19:00Domáce

Poslanci Národnej rady SR v stredu odmietli prijať návrh uznesenia z dielne PS o zriadení komisie na prešetrenie májového atentátu na predsedu vlády Roberta Fica.

SPU upozorňuje na podvodné telefonáty

SPU upozorňuje na podvodné telefonáty

VČERA - 17:14Domáce

Podvody súvisia s platbami za internáty.

ÚNSS: Kolobežky a kolobežkári na chodníkoch ohrozujú nevidiacich a slabozrakých

ÚNSS: Kolobežky a kolobežkári na chodníkoch ohrozujú nevidiacich a slabozrakých

VČERA - 16:46Domáce

V bezpečnej chôdzi im bránia kolobežky odložené na okraji chodníka. Na kolobežkách by tiež uvítali zvončeky.

Polícia pátra po nezvestnom Jozefovi

Polícia pátra po nezvestnom Jozefovi

VČERA - 16:33Domáce

Muž ušiel zo sanatória.