• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
15°Bratislava

Britská armáda pre výcvik ukrajinských vojakov nestíha cvičiť vlastných vojakov

  • 15:16 11.09.2024
  • Londýn
Britská armáda pre výcvik ukrajinských vojakov nestíha cvičiť vlastných vojakov

Výcvik ukrajinských vojakov "obmedzuje" schopnosť britskej armády venovať sa výcviku vlastných zložiek. Vyplýva to z vyšetrovania britského Národného audítorského úradu (NAO). Správu NAO zverejnili v stredu, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

Vyšetrovanie britskej vojenskej podpory Ukrajine zistilo, že štvrtina výcvikových zariadení britskej armády sa využíva na operáciu Interflex, čo je základný pechotný výcvikový program pre ukrajinských brancov. To spôsobilo, že termínové rezervácie výcvikových kapacít pre jednotky britskej armády sa zamietali v roku 2023 osemkrát častejšie ako v roku 2019.

Ministerstvo obrany uznalo, že Interflex obmedzuje schopnosť britskej armády cvičiť vlastných vojakov,“ píše NAO v správe.

Ďalší výcvikový program pre ukrajinských vojakov námornej pechoty, operáciu Interforge, museli tento rok presunúť do Holandska. Hrozilo, že „využívanie výcvikových zariadení v Británii naruší vlastné výcvikové potreby námornej pechoty britských ozbrojených síl,“ píše NAO.

Všetky britské jednotky majú prístup k príslušnému výcviku potrebnému na to, aby boli pripravené chrániť Britániu a plniť naše záväzky voči NATO. Vítame však správu NAO, podľa ktorej sú ukrajinské jednotky vďaka výcviku zo strany Británie lepšie pripravené na obranu svojej krajiny pred nelegálnou inváziou Ruska,“ povedal hovorca ministerstva obrany.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 vyše 45.000 Ukrajincov podstúpilo výcvik v Británii.

Minister obrany John Healy minulý týždeň informoval, že operácia Interflex bude prebiehať aj v roku 2025.

Keďže ministerstvo obrany mieni Ukrajinu podporovať aj v budúcnosti, musí aj naďalej vyvažovať strategické záujmy Británie a zachovanie vlastných vojenských kapacít,“ vyhlásil šéf NAO Gareth Davies.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

VČERA - 22:05Zahraničné

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny

VČERA - 22:03Zahraničné

Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom.

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

VČERA - 21:51Zahraničné

Palestínske militantné zoskupenie Hamas v stredu obvinilo Izrael z ďalšej vlny výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorej prišlo o život 14 ľudí a vyše 450 utrpelo zranenia.

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

VČERA - 19:57Zahraničné

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

VČERA - 19:19Zahraničné

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra AP.