• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
16°Bratislava

Ako sa chrániť pri daždi a povodniach? Toto spravte s elektronikou

  • 6:55 12.09.2024
  • Bratislava
Ako sa chrániť pri daždi a povodniach? Toto spravte s elektronikou

Odborníci na počasie radia, ako sa ochrániť a zabezpečiť pred extrémne daždivým počasím a povodňami.

Slovensko by od štvrtka mali zasiahnuť intenzívne zrážky a ochladenie. Očakáva sa aj vzostup hladín vodných tokov, pričom podľa údajov Slovenského hydrometeorologického úradu (SHMÚ) bude najviac postihnutý západ a severozápad krajiny.

V súvislosti s očakávanými zrážkami minister životného prostredia Tomáš Taraba zvolal zasadnutie krízového štábu, v prípade potreby už sľúbilo súčinnosť aj ministerstvo vnútra a obrany.

Na rizikové počasie upozorňujú aj meteorológovia združení v občianskom združení Severe Weather Slovakia, ktorí na Facebooku zverejnili príspevok s niekoľkými tipmi, ako sa správať bezpečne v extrémne daždivom počasí.

„V prvom rade je potrebné si pozrieť predpoveď počasia a predpokladaný úhrn zrážok (z oficiálnych zdrojov, to znamená čerpať info od SHMÚ),“ informuje Severe Weather Slovakia. Treba podľa nich rátať so zdvíhaním hladín vodných tokov najmä v prípade, že bývate pri rieke alebo menšom potoku.

Zabezpečte si lieky a potraviny

Potrebné je chrániť najmä seba, pripomínajú meteorológovia. „Keďže hrozí zaplavenie ciest je dobré si pripraviť nákup základných potravín a balenej vody do zásoby na pár dní a zabezpečiť si aj dostatočné množstvo liekov,“ informujú.

Elektroniku sa odporúča odložiť na vyvýšené miesto, prípadne väčšie spotrebiče položiť na prepravky alebo vyššie poschodie. Z tohto kroku netreba vynechať elektrické spotrebiče umiestnené na dvore.

V prípade, že hrozí zatopenie lokality, v ktorej bývate, je dobré mať vopred pripravené vrecia s pieskom, ktoré zamedzia vniknutiu vody do obývaných častí.

Preventívne by ste mali skontrolovať strechu aj pivnicu. Severe Weather Slovakia odporúča skontrolovať a vyčistiť aj kanalizačné výpuste.

„Dôležité dokumenty si uložte do nepremokavých vriec, aby neprišlo k ich poškodeniu. Zároveň si urobte fotky pred a následne aj po povodni kvôli dokumentácii možných škôd.“

Čo robiť počas zrážok alebo záplav

Foto: Pavol Zachar/TASR

Pri silných zrážkach alebo záplavách sa vyhnite pohybu vonku, zvlášť sa vyhnite cestovaniu autom cez zaplavené oblasti. Aj 15 centimetrov vody dokáže zmiesť auto z cesty, upozorňujú odborníci. V prípade, že sa počas povodne nachádzate v aute, vystúpte z neho a postavte sa na strechu. Nevstupujte do neznámej vody, nestojte ani na mostoch.

V prípade silných zrážok si na dome alebo byte nezabudnite zatvoriť okná. Neodporúča sa mať ich otvorené ani na vetračky.

V prípade záplav sa presuňte na vyššie položené miesto v domácnosti a vyhýbajte sa vode. Ak je to možné, odpojte celú domácnosť od elektriny.

Čo robiť po zrážkach alebo záplavách

Po odznení zrážok alebo záplav skontrolujte, či sa k elektrickým spotrebičom nedostala voda. Ak máte podozrenie, že áno, určite sa nepokúšajte ich zapnúť alebo opraviť, a vyhľadajte pomoc elektrikára.

„V prípade zaplavenia dvora, či iných prístupových ciest, tak tieto cesty vyčistiť od nánosu, ktorý môže obsahovať rôzne baktérie, poprípade je nebezpečný pre pohyb,“ radia odborníci. Pri zaplavení miestností je potrebné ich vyvetrať a vysušiť.

Vzhľadom na aktuálnu situáciu Vám ponúkame rady, ktoré môžu byť počas nastávajúcich dní užitočné. V prvom rade je...

Uverejnil používateľ Severe Weather Slovakia o.z. Streda 11. septembra 2024
Zdroj: Info.sk, facebook.com/severe.weather.slovakia
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.