• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
13°Bratislava

Bauer: Je nutné navýšiť kapacity v obrannom priemysle, vojny vyhráva ekonomika

  • 10:57 14.09.2024
  • Praha
Bauer: Je nutné navýšiť kapacity v obrannom priemysle, vojny vyhráva ekonomika

Podľa predsedu Vojenského výboru NATO Roba Bauera je potrebné, aby krajiny Severoatlantickej aliancie navýšili výrobné kapacity v obrannom priemysle. Podotkol, že hoci armáda vyhráva boje, ekonomika vyhráva vojny. Uviedol to v sobotu na výjazdovom zasadnutí v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

NATO má podľa neho dve úlohy, ktoré teraz musí súčasne plniť. Okrem pokračujúcej podpory Ukrajiny je to posilnenie svojej vlastnej schopnosti odstrašenia a obrany.

Aby sme uspeli, potrebujeme výrazne posilniť kapacitu obranného priemyslu - lebo hoci to môže byť armáda, ktorá vyhráva boje, je to ekonomika, ktorá vyhráva vojny,“ povedal Bauer.

Poukázal na to, že je nutné odstrániť byrokratické prekážky a potrebná je aj spolupráca vlády a súkromného sektora.

Ako príklad takejto úspešnej spolupráce uviedol pandémiu choroby COVID-19, keď vlády a súkromný sektor dokázali dosiahnuť masívnu produkciu vakcín.

Rovnako urgentné je teraz podľa Bauera venovať sa obrannému priemyslu. Bezpečnosť je podľa jeho slov často vnímaná ako samozrejmosť. „Je ako kyslík – zabudnete, že je, až kým nie je,“ dodal šéf Vojenského výboru NATO.

Podľa náčelníka Generálneho štábu českej armády Karla Řehku, ktorý stretnutie hostí, je pre Alianciu jednou z hlavných výziev pokračujúca ruská agresia na Ukrajine.

Zdôraznil, že je to boj aj za princípy demokracie, suverenity a územnej integrity. „Musíme Ukrajine poskytnúť všetku nevyhnutnú asistenciu. Podporou Ukrajiny posilňujeme aj našu jednotu,“ povedal Řehka.

Podotkol, že Rusko nie je aktívne len v konvenčnej vojne, ale oveľa viac využíva aj hybridnú taktiku, kybernetické útoky a dezinformačné kampane.

Všetky tieto akcie sú mierené na to, aby zasievali strach a podkopávali jednotu v našej spoločnosti,“ uviedol šéf českej armády. Preto je podľa neho potrebné prepojiť konvenčné vojenské schopnosti s kybernetickou obranou a civilno-vojenskou spoluprácou.

Výjazdové zasadnutie Vojenského výboru NATO sa v Česku koná prvýkrát. Hlavným cieľom stretnutia, na ktorom sa v Prahe zišlo približne 350 hostí, je diskutovať o aktuálnej bezpečnostnej situácii, obranných plánoch NATO či zavádzaní výsledkov júlového summitu vo Washingtone do praxe.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

VČERA - 22:05Zahraničné

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny

VČERA - 22:03Zahraničné

Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom.

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

VČERA - 21:51Zahraničné

Palestínske militantné zoskupenie Hamas v stredu obvinilo Izrael z ďalšej vlny výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorej prišlo o život 14 ľudí a vyše 450 utrpelo zranenia.

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

VČERA - 19:57Zahraničné

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

VČERA - 19:19Zahraničné

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra AP.