• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.9.2024Meniny má Cyprián
16°Bratislava

Pellegrini a Pavel v USA odhalili orloj venovaný tamojším Slovákom a Čechom

  • DNES - 20:28
  • Bratislava/Cedar Rapids
Pellegrini a Pavel v USA odhalili orloj venovaný tamojším Slovákom a Čechom

Orloj je inšpirovaný historickými hodinami na pražskej Staromestskej radnici, avšak nejde o ich kópiu.

Prezident SR Peter Pellegrini spoločne s českou hlavou štátu Petrom Pavlom v piatok slávnostne spustili nový orloj na zrekonštruovanej veži na pôde Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa. Obaja prezidenti sem prišli z Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, informuje osobitný spravodajca TASR.

Slovensko je vďačné Spojeným štátom za to, že mnohým našim krajanom poskytli domov, presadzujúc prístup rozmanitosti,“ povedal v prejave Pellegrini pred zhruba tisíckou ľudí s dodatkom, že americkí Slováci a Česi si v USA mohli zachovať svoje tradície a kultúru.

Pripomenul, že v Spojených štátoch boli podpísané Pittsburská a Clevelandská dohoda, ktoré viedli k vzniku Česko-Slovenska. Slovensko a ČR sú dnes podľa neho moderné štáty so zdieľanými hodnotami, ktoré sú spoločne v EÚ, pričom s USA sú tiež spojencami v NATO.

Pavel v príhovore uviedol, že Národné české a slovenské múzeum sa časom transformovalo na významné centrum českej a slovenskej kultúry v USA. Vyzdvihol, že orloj spája českú technickú odbornosť a slovenské umenie.

Orloj je inšpirovaný historickými hodinami na pražskej Staromestskej radnici, avšak nejde o ich kópiu. Podobne ako v Prahe, aj v Cedar Rapids sa v dvoch oknách orloja strieda 12 figúrok. Kým v Prahe sú to postavy apoštolov, figúrky v Cedar Rapids približujú život Slovákov, Čechov, Moravanov a Slezanov v USA na prelome 19. a 20. storočia. Z dubového dreva ich vyhotovil slovenský sochár Andrej Haršány.

Šesť postavičiek predstavuje povolania – mäsiara, ľadára, baníka, farmára, kováča a obchodníka – a ďalších šesť figúrok znázorňuje krajanov v bežných životných situáciách: matku s dieťatom, pár tancujúci polku, dievča v kroji, rádovú sestru pôsobiacu ako učiteľku, členku telovýchovného spolku Sokol a akordeonistu.

Sochy museli mať presné rozmery, aby sa mohli v orloji otáčať. Majú výšku 117 centimetrov a šírku 42 centimetrov. Andrej Haršány ich vytvoril vo svojej dielni v obci Borová pri Trnave.

Ako povedal autor sôch pre TASR, zadanie dostal v marci tohto roku a v júli už museli byť figúrky prevezené do Spojených štátov. „Mal som jeden týždeň na jednu sochu,“ spresnil.

Astroláb a pohyb sôch riadia prostredníctvom softvéru z Prahy. Každú hodinu zaznie ako prológ úryvok zo symfonickej básne Vltava od Bedřicha Smetanu, potom odbíjajú hodiny, následne sa otvoria dvere a za zvukov hudby Antonína Dvořáka defilujú sochy.

Národné české a slovenské múzeum a knižnica oslavuje tento rok 50. výročie založenia. Hodinová veža pochádza z roku 1995, keď inštitúciu spoločne navštívili vtedajší prezidenti Slovenska Michal Kováč, Česka Václav Havel a Spojených štátov Bill Clinton. Ako napísali miestne noviny The Gazzette, zišlo sa tam vtedy približne 10.000 ľudí, najmä potomkov amerických Slovákov a Čechov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ZAP žiada vládu, aby ponúkla riešenie na udržateľnosť ich ambulancií

ZAP žiada vládu, aby ponúkla riešenie na udržateľnosť ich ambulancií

DNES - 20:16Domáce

Zväz ambulantných poskytovateľov žiada Vládu SR, aby ponúkla ambulantnému sektoru riešenie, ktoré zabezpečí udržateľnosť ich ambulancií pre pacientov.

Výstraha pre sever Slovenska: Pred týmto varuje SHMÚ

Výstraha pre sever Slovenska: Pred týmto varuje SHMÚ

DNES - 19:32Domáce

Výstraha prvého stupňa pre danú oblasť platí do soboty nadránom.

Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudli nové prvky

Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudli nové prvky

DNES - 18:51Domáce

Osvedčenia o zápise v piatok v divadle Slovenského ľudového umeleckého kolektívu odovzdal štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Mário Maruška.

Premiér sa stretol s predstaviteľmi GRECO k téme korupcia

Premiér sa stretol s predstaviteľmi GRECO k téme korupcia

DNES - 18:50Domáce

Premiér Robert Fico sa stretol s predstaviteľmi protikorupčného orgánu Rady Európy - Skupina štátov proti korupcii k téme korupcie.