• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Krajiny V4 chcú nakupovať zemný plyn od Američanov

  • 15:17 10.03.2014
Krajiny V4 chcú nakupovať zemný plyn od Američanov

Kríza na Ukrajine obnovila obavy z toho, že Rusko použije zemný plyn ako geopolitickú zbraň.WASHINGTON 10. marca (WEBNOVINY) - Predstavitelia Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska vyzvali americký Kongres, aby im pomohol s nákupom amerického zemného plynu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Prostredníctvom uvoľnenia amerických exportných obmedzení chcú krajiny V4 znížiť svoju závislosť na plyne z Ruska. Predstavitelia ambasád poslali členom amerického Senátu a taktiež členom Snemovne reprezentantov spoločný list, v ktorom amerických zákonodarcov žiadajú o asistenciu pri exporte skvapalneného zemného plynu (LNG) do Európy. Informoval o tom denník Financial Times.

Kríza na Ukrajine obnovila obavy z toho, že Rusko použije zemný plyn ako geopolitickú zbraň. Predstavitelia Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska poukázali na to, že z Ruska do týchto krajín prichádza zemný plyn, ktorý pokrýva od 70 percent do 100 percent ich potrieb.

"Americký zemný plyn by sme v strednej a vo východnej Európy veľmi privítali a kroky Kongresu, ktoré pomôžu pri exporte LNG do krajín partnerov USA, by prišli v mimoriadne dôležitom čase pre tento región," píše sa v liste pre Harryho Reida, lídra demokratickej väčšiny v americkom Senáte.

EÚ obmedzuje rokovania o plynovode Južný prúd

Európska komisia (EK) odkladá politické rokovania s Moskvou o plynovode Južný prúd, ktorý má obísť Ukrajinu a prepravovať ruský zemný plyn do Európy cez Balkán. Komisia to zdôvodnila aktuálnym vývojom vzťahov EÚ s Ruskom. Rozhovory budú pokračovať na technickej úrovni, uviedla v pondelok hovorkyňa EK Sabine Bergerová. Únia už minulý týždeň s Ruskom prerušila rokovania o liberalizácii vízového režimu a ekonomickej spolupráci. Reagovala tým na zásah ruských ozbrojených síl v ukrajinskom regióne Krym.

Plynovod Južný prúd má dopravovať zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy. Buduje ho firma Gazprom s cieľom diverzifikovať prepravné trasy pri exporte zemného plynu. Na výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali podieľať Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Odhadované celkové náklady na projekt sú viac ako 15 mld. eur. Od roku 2018 by mal plynovod prepravovať do Európy do 63 mld. kubických metrov plynu.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Turista mal po vdýchnutí stravy ťažkosti s dýchaním

Turista mal po vdýchnutí stravy ťažkosti s dýchaním

VČERA - 18:17Domáce

Český turista si v sobotu na vrcholnej stanici Vrátna - Chleb po vdýchnutí potravy privodil ťažkosti s dýchaním.

Politológ: Neobsadený post šéfa NRSR je signálom o vzťahoch vnútri koalície

Politológ: Neobsadený post šéfa NRSR je signálom o vzťahoch vnútri koalície

VČERA - 15:13Domáce

Vládna koalícia má parlamentnú väčšinu, preto je prinajmenšom zvláštne, že doposiaľ nedospela k dohode o obsadení funkcie predsedu Národnej rady SR.

Na Slovensku by sa mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie

Na Slovensku by sa mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie

VČERA - 14:46Domáce

V období od októbra do decembra by sa na Slovensku mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie Valiant Lynx 24.

Horskí záchranári pomáhali zranenej turistke v oblasti Dlhého vodopádu

Horskí záchranári pomáhali zranenej turistke v oblasti Dlhého vodopádu

VČERA - 13:58Domáce

Horskí záchranári pomáhali v sobotu turistke, ktorá sa zranila v Národnej prírodnej rezervácii Studené doliny.

Premiér: Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o Michalovi Šimečkovi

Premiér: Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o Michalovi Šimečkovi

VČERA - 13:32Domáce

Bez poslancov Národnej rady SR za Hlas-SD sa nedá otvoriť rokovanie parlamentu o odvolávaní podpredsedu NR SR Michala Šimečku z funkcie.