• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
16°Bratislava

V Košiciach vyhlásili tretí stupeň, problémy robí aj Torysa

  • 17:00 17.05.2014
  • KOŠICE
V Košiciach vyhlásili tretí stupeň, problémy robí aj Torysa

Situácia v Košickom kraji sa po povodniach zlepšuje iba pomaly. Najkritickejší stav je na rieke Torysa pri Košických Olšanoch, kde je tretí stupeň povodňovej aktivity a hladina dosahuje 588 centimetrov.

Súvisiace:

Besniace počasie stihlo už vyrobiť 200-tisícové škody

Povodne na Slovensku majú prvú obeť, muža strhol potok

Pýcha Slovenska trpí, v Tatrách vyvrátilo 100-tisíc stromov

Obrazom: Pozrite si, ako vietor a dážď zmenili Slovensko

Torysa vystúpila z koryta a zaplavila okolité lúky a polia. Vyplýva to z informácií na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

V Sadoch nad Torysou vysoká hladina Torysy spôsobila stúpanie spodnej vody, a zrejme aj menšie priesaky za hrádzou, a zaplavila v lokalite Zdoba časť dvoch ulíc, niekoľko garáží i záhrad. Na mieste zasahovali hasiči, ktorí sa snažili vodu odčerpať čerpadlami. Časť záhrad a dvorov zaplavila voda aj v Košickej Polianke.

V Košiciach vyhlásili tretí stupeň

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo v sobotu popoludní aj mesto Košice, platiť bude až do odvolania. Ako informovala Linda Šnajdárová z košického magistrátu, stále pretrvávajú nepriaznivé meteorologické a hydrometeorologickej podmienky, pričom sa zvýšili hladiny menších vodných tokov ale aj rieky Hornád.

Lokálne povodne ohrozujú najmä mestské časti Ťahanovce, Krásna, Poľov a Šaca. "Na základe vyhlásenia tretieho stupňa povodňovej aktivity boli nasadené dostupné sily a prostriedky na záchranné prác a na odstraňovanie povodňových škôd. Situáciu monitorujeme a budeme priebežne informovať o každej zmene," uviedla Šnajdárová.

Na Hnilci sa situácia upokojila, situáciu môže skomplikovať dážď

Povodňová situácia na rieke Hnilec sa zlepšila. V Stratenej a Švedlári je podľa SHMÚ druhý stupeň a v Jaklovciach prvý stupeň povodňovej aktivity. Ako v sobotu dopoludnia informoval starosta Švedlára Oska Münnich, hladina trochu klesla, ale teraz už zase prší.

"Pokračujeme v záchranných prácach, ale ide to pomaly, lebo pôda je rozmočená a stroje majú problémy. U nás sále platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Ponecháme ho v platnosti až do pondelka a na základe vývoja počasia a situácie rozhodneme o ďalšom postupe," povedal Münnich.

Tretí stupeň povodňovej aktivity trvá aj v Gelnici. Situáciu tu v lokalite Turzov komplikujú aj vytekajúce banské vody.

Na rieke Hornád pri Kysaku stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity a výška hladiny sa od sobotňajšieho rána drží na úrovni 390 cm. Zvýšenú hladinu spôsobuje vypúšťanie vody z Ružínskej priehrady. Na dolnom toku Hornádu v Ždani je vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity, hladina dosahuje 529 cm.

Situácia v Prešovskom kraji sa stabilizuje

Situácia po záplavách a veternej smršti sa v Prešovskom kraji stabilizuje. Hasiči v sobotu zasahovali pri čerpaní vody v okresoch Kežmarok a Prešov a v meste Bardejov pri odstraňovaní prekážok z vodného toku. Išlo hlavne o veľké kusy stromov. V obci Železník v okrese Svidník spadol strom na elektrické vedenie.

Obrazom: Rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť Kežmarku

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Róbert Durkáč uviedol, že hasiči aj členovia krízového štábu sú v teréne, kde monitorujú situáciu a na mieste rozhodujú o zásahoch hasičov. Tí budú v prvom rade pomáhať s pílením popadaných stromov na lanovkovej trati v Tatrách.

V meste Sabinov stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity, pri zvýšení vodnej hladiny tu majú problém so zatápaním záhradkárskej osady. V súčasnosti je hladina Torysy pod kritickým bodom, dopoludnia však intenzívne pršalo.

V Prešove klesla Torysa na 244 centimetrov, pričom zvýšený stupeň je pri troch metroch. Vzhľadom na odstraňovanie škôd v meste trvá druhý stupeň povodňovej aktivity. Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že v meste čistia kanalizáciu, z komunikácii odstraňujú nánosy bahna a robia menšie stavebné práce. Prognóza je nateraz priaznivá.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poškodený most v Kremničke pre jeho havarijný stav búrajú

Poškodený most v Kremničke pre jeho havarijný stav búrajú

DNES - 10:16Domáce

Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok (19. 9.) náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, v súčasnosti búrajú.

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.