• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
13°Bratislava

Voľby na Ukrajine vyhral čokoládový kráľ, tvrdia exit polly

  • 20:19 25.05.2014
  • KYJEV
Voľby na Ukrajine vyhral čokoládový kráľ, tvrdia exit polly

Na Ukrajine sa v nedeľu uskutočnili kľúčové prezidentské voľby, ktoré rozhodnú o nástupcovi zosadeného lídra krajiny Viktora Janukovyča. Toho v súčasnosti zastupuje dočasná hlava krajiny Oleksandr Turčynov. Volebné miestnosti sa zatvorili o 19:00.


Miestne médiá informujú, že hlavný favorit Petro Porošenko zvíťazil už v prvom kole a bude novou hlavou krajiny. Odvolávajú sa na povolebné prieskumy verejnej mienky, takzvané exit polly.

Porošenko podľa nich získal až takmer 56-percentnú podporu. Jeho hlavnej rivalke, expremiérke Juliji Tymošenkovej prisudzujú len zisk takmer 13 percent. Ostatní kandidáti v prieskume získali menej ako desať percent. Oficiálne výsledky by mali byť známe až najskôr v pondelok.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Účasť na ukrajinských prezidentských voľbách bola vysoká a podľa svedkov sa pred volebnými miestnosťami tvorili "dlhé rady". Podľa odhadov hlasovalo približne 60 percent oprávnených voličov. V niektorých východných oblastiach krajiny sa však voliť vôbec nedalo.

Podľa agentúry Reuters bolo v nedeľu ráno otvorených asi len 20 percent volebných miestností v priemyselne rozvinutej prevažne ruskojazyčnej Doneckej oblasti, kde žije približne 3,3 milióna registrovaných voličov. Dôvodom boli hrozby miestnych ozbrojených separatistov voči členom volebných komisií.

Podobne bolo tomu aj v Luhanskej oblasti. Proruskí separatisti v oboch častiach Ukrajiny ešte v nedeľu vyhlásili spoločnú novú republiku "Nové Rusko" (Novorossija), pričom odmietajú vládu v Kyjeve a prezidentské voľby považujú za nelegitímne.

Súvisiace:

Kyjev si volil starostu, šéfom radnice môže byť aj Kličko

Pri Slovjansku zahynula mladá talianska novinárka

Proruskí ozbrojenci obkľúčili dom najbohatšieho Ukrajinca

Miliardár Petro Porošenko je prezývaný aj ako "čokoládový kráľ", keďže vlastní viacero potravinárskych firiem na výrobu sladkostí. Porošenko je pritom diabetik.

Porošenko sľubuje Ukrajincov priblíženie k Európskej únii, čo má jeho byť hlavným cieľom v úrade. "Hneď po prezidentských voľbách zabezpečím čo najrýchlejšiu implementáciu asociačnej dohody," povedal na jednom zo svojich predvolebných zhromaždení. Ukrajinu chce takisto "očistiť od korupcie".

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu vyhlásil, že výsledky ukrajinských prezidentských volieb bude rešpektovať a s novým vedením krajiny chce spolupracovať. Zároveň však vyjadril vieru, že Kyjev stiahne svoje ozbrojené jednotky z východu Ukrajiny, kde sa sídiel regionálnych úradov zmocnili proruskí separatisti.

Merkelová, Hollande a Putin dúfajú v pokojné voľby

Nemecká kancelárka Angela Merkelová spoločne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v nedeľu absolvovali telefonický rozhovor so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Diskutovali s ním najmä o politickej kríze na Ukrajine a tamojších prebiehajúcich prezidentských voľbách.

"Lídri všetkých troch krajín vyjadrili znepokojenie nad faktom, že situácia v krajine je stále poznačená nepríjemnou konfrontáciou a má ďaleko od stability. Vyjadrili nádej, že prezidentské voľby na Ukrajine budú usporiadané v pokojnej a mierovej atmosfére," cituje agentúra Interfax zo stanoviska Putinovej kancelárie.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA chystajú najväčší balík zbrojnej pomoci pre Ukrajinu za posledné mesiace

USA chystajú najväčší balík zbrojnej pomoci pre Ukrajinu za posledné mesiace

DNES - 21:13Zahraničné

Spojené štáty pripravujú pre Ukrajinu balík vojenskej pomoci v hodnote 375 miliónov dolárov (336 miliónov eur), ktorým by sa mal zvrátiť niekoľkomesačný trend menších balíkov.

Ženu, ktorej firmu spájali s pagermi z Libanonu, vraj chránia tajné služby

Ženu, ktorej firmu spájali s pagermi z Libanonu, vraj chránia tajné služby

DNES - 19:00Zahraničné

Žena, ktorej spoločnosť spájali s tisíckami pagerov, ktoré tento týždeň vybuchli v Libanone a Sýrii, je pod ochranou maďarských tajných služieb.

Rusko: Prípadná konfrontácia Kyjeva a Minska by mala katastrofálne dôsledky

Rusko: Prípadná konfrontácia Kyjeva a Minska by mala katastrofálne dôsledky

DNES - 18:02Zahraničné

Rusko v piatok varovalo Západ a Ukrajinu pred "katastrofálnymi dôsledkami", ak by Kyjev konfrontoval Bielorusko, a zdôraznilo, že by zakročilo na obranu svojho blízkeho spojenca.

Kyjev obmedzuje používanie Telegramu pre obavy o bezpečnosť

Kyjev obmedzuje používanie Telegramu pre obavy o bezpečnosť

DNES - 16:26Zahraničné

Ukrajina v piatok oznámila, že obmedzuje používanie aplikácie Telegram vo vládnych inštitúciách, bezpečnostných zložkách aj armáde, a to pre obavy o národnú bezpečnosť.

České dráhy obnovia spoje z Prahy do Žiliny, od pondelka aj do Košíc

České dráhy obnovia spoje z Prahy do Žiliny, od pondelka aj do Košíc

DNES - 15:44Zahraničné

České dráhy (ČD) v sobotu obnovia diaľkové spoje z Prahy do Žiliny, ktoré prechádzajú cez Ostravu. Od pondelka pribudnú ďalšie, pričom jeden z nich pôjde až do Košíc.