• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Smer v prieskumoch klesá, Sieť sa vyšvihla na druhé miesto

  • 12:33 23.06.2014
  • BRATISLAVA
Smer v prieskumoch klesá, Sieť sa vyšvihla na druhé miesto

Podľa júnového prieskumu agentúry Focus by sa do parlamentu dostala aj SaS, ktorá bola podľa predchádzajúceho májového prieskumu za bránami parlamentu.

Pokles preferencií vládnej strany Smer-SD potvrdzujú aj aktuálne júnové výsledky prieskumu agentúry Focus. Smer by podľa neho vyhral voľby so ziskom 32,2 percenta, čo predstavuje pokles oproti máju, keď od respondentov získal 34,6 percenta hlasov: Smer by aktuálne získal 57 kresiel poslancov v parlamente.

Sieť si polepšila

Na druhom mieste skončila strana Radoslava Procházku Sieť s 15,8 percenta, čo by jej vynieslo 28 poslaneckých mandátov. Sieť na rozdiel od Smeru stúpa, v máji mala 13,3 percenta. Na tretej priečke je KDH s 9,3 percenta, čo by predstavovalo 16 poslaneckých kresiel. Kresťanskí demokrati zaznamenali oproti máju mierny pokles, vtedy dosiahli v prieskume 9,9 percenta hlasov. Hnutie OĽaNO dostalo 7,6 percenta hlasov opýtaných, v národnej rade by sa pretavili do 13 poslaneckých stoličiek. V máji malo hnutie 5,3-percentnú podporu opýtaných.

Strana SaS v prieskume Focusu dostala 5,5 percenta hlasov opýtaných (mala by deväť poslancov), čo je oproti máju nárast z vtedajších 4,1 percenta. SDKÚ-DS zaznamenala mierny pokles, dostala 5,1 percenta hlasov respondentov, čo by zodpovedalo deviatim poslaneckým mandátom. V máji jej agentúra namerala 5,3-percentnú priazeň hlasujúcich. SMK dostala v júni 5,1 percenta hlasov (čo predstavuje deväť poslancov), oproti máju si polepšila o jednu desatinu percenta. Most-Híd skončil presne na čiare zvoliteľnosti do parlamentu, podľa prieskumu by stranu volilo presne päť percent opýtaných (získala by deväť poslancov). Most-Híd si oproti máju svoj prieskumný výsledok o jednu desatinu percenta pohoršil.

Súvisiace:

Andrej Hrnčiar nasleduje Procházku, odchádza z parlamentu

Je to bod zlomu, hovorí Procházka o vzdaní sa mandátu

NOVA by skončila pred bránami

Do parlamentu by sa podľa prieskumu nedostala strana NOVA so ziskom 3,4 percenta, ktorej preferencie oproti máju klesli z vtedajších 4,9 percenta. Klesla aj SNS, teraz dosiahla 2,4 percenta, v máji to bolo 4,3 percenta. Z ňou skončila KSS (1,8 percenta), ĽS Naše Slovensko (1,7 percenta), Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska (1,5 percenta), Strana zelených (1,1 percenta), Národ a spravodlivosť - NS (1 percento), 99% - občiansky hlas (0,6 percenta). Ostatné strany by dostali 0,9 percenta hlasov respondentov.

Agentúra Focus prieskum urobila od 3. do 10. júna na reprezentatívnej vzorke 1 025 respondentov. Respondentom položili otázku: "Predstavte si, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany. Ktorej strane by ste dali svoj hlas?"

Volebná účasť podľa prieskumu by dosiahla 63,7 percenta, 19,8 percenta opýtaných by voliť nešlo a 16,5 percenta nevedelo alebo nechcelo odpovedať.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezident: Nefunkčný registračný systém výrazne zasahuje do života cudzincov

Prezident: Nefunkčný registračný systém výrazne zasahuje do života cudzincov

VČERA - 18:41Domáce

Nefunkčný registračný systém na cudzineckej polícii výrazne zasahuje do života ľudí a ich budúcnosti. Počas pracovného výjazdu v Nitrianskom kraji to skonštatoval prezident Peter Pellegrini.

EĽSP zamietol sťažnosť Jaroslava Haščáka v súvislosti so zásahom v sídle Penty

EĽSP zamietol sťažnosť Jaroslava Haščáka v súvislosti so zásahom v sídle Penty

VČERA - 17:59Domáce

Európsky súd pre ľudské práva zamietol 24. septembra sťažnosť Jaroslava Haščáka z dôvodu jej neprijateľnosti, pretože nevyčerpal všetky vnútroštátne opravné prostriedky.

Pri výkopových prácach v priemyselnom parku zasypalo človeka

Pri výkopových prácach v priemyselnom parku zasypalo človeka

VČERA - 17:32Domáce

Pri výkopových prácach v priemyselnom parku v obci Záborské pri Prešove zasypalo človeka.

Prezident v piatok oznámi rozhodnutie o tom, či podpíše konsolidačný balík

Prezident v piatok oznámi rozhodnutie o tom, či podpíše konsolidačný balík

VČERA - 16:20Domáce

Prezident SR Peter Pellegrini oznámi svoje rozhodnutie o tom, či podpíše konsolidačný balík, v piatok (18. 10.) dopoludnia.

Nehoda v Žiline si vyžiadala troch zranených

Nehoda v Žiline si vyžiadala troch zranených

VČERA - 15:46Domáce

Zranenia troch ľudí si vyžiadala zrážka dvoch osobných áut na Predmestskej ulici v Žiline. Okolnosti a presné príčiny nehody polícia vyšetruje.