• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
23°Bratislava

Ukrajina uzavrela prelomovú dohodu s Úniou, Rusko sa vyhráža

  • 17:20 28.06.2014
  • KYJEV
Ukrajina uzavrela prelomovú dohodu s Úniou, Rusko sa vyhráža

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal v piatok v Bruseli ekonomickú a obchodnú dohodu a povedal, že je to asi "najdôležitejší deň od osamostatnenia sa Ukrajiny od Sovietskeho zväzu". EÚ podpísala podobné asociačné dohody aj s dvoma ďalšími sovietskymi republikami Moldavskom a Gruzínskom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Námestník ruského ministra zahraničia Grigorij Karasin povedal v piatok, že podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou bude mať pre Ukrajinu "vážne následky". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok pohrozil, že Rusko urobí opatrenia na ochranu svojej ekonomiky, ak zmluvy Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska s EÚ negatívne ovplyvnia ruské hospodárstvo.

Podľa Porošenka je najvýznamnejší deň od získania nezávislosti

Podpis asociačnej dohody sa do ukrajinskej histórie zapíše ako najdôležitejšia udalosť od získania nezávislosti v roku 1991. Na piatkovej tlačovej konferencii v Bruseli to povedal ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Pre Ukrajincov je toto skutočne historický dátum," vyhlásil niekoľko hodín po tom, ako podpísal obchodnú časť asociačnej dohody.

Podľa Porošenka v tejto chvíli nejde len o zavŕšenie sedemročného úsilia Ukrajiny, ale najmä o "začatie procesu modernizácie krajiny". Ukrajinský prezident chce teraz v snahe o ďalšie priblíženie sa k EÚ zreformovať oblasti súdnictva, zlepšiť podnikateľské prostredie a výraznejšie bojovať proti korupcii. "Hlavným problémom zostáva bezpečnosť," priznal v narážke na boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami vo východnej Doneckej a Luhanskej oblasti.

Porošenko novinárom ukázal aj pero, ktorým v piatok pripojil svoj podpis k asociačnej dohode, "Je to rovnaké pero, aké bolo pripravené 29. novembra v (litovskom) Vilniuse. Toto pero tam nebolo použité, ale (litovská) prezidentka (Dalia) Grybauskaité mi ho odložila," priznal ukrajinský prezident. Narážal pritom na summit Východného partnerstva z 28. a 29. novembra, na ktorom Porošenkov predchodca Viktor Janukovyč odmietol priblíženie jeho krajiny k EÚ.

Varovanie Ruska

V dohode sa obe strany zaväzujú k užšej politickej a ekonomickej spolupráci. Na rad teraz prídu podstatnejšie časti týkajúce sa hospodárstva. Dohodu s Bruselom v piatok podpísala aj moldavská a gruzínska vláda.

Gruzínsko podpisom asociačnej dohody s Európskou úniou začína novú éru v histórii svojej krajiny. Krátko po slávnostnom podpisovom akte v bruselskom sídle Európskej rady to v piatok povedal gruzínsky premiér Irakli Garibašvili. Zároveň vyjadril presvedčenie, že z prelomovej dohody budú profitovať aj obyvatelia odštiepeneckých republík Abcházsko a Južné Osetsko. Okrem Gruzínska podpísali lídri únie asociačnú dohodu aj s Ukrajinou a Moldavskom. Rusko už pohrozilo prijatím odvetných opatrení voči všetkým trom postsovietskym krajinám.

Súvisiace:

Putinov poradca nazval ukrajinského prezidenta nacistom

Rusko by malo vyzvať separatistov k odzbrojeniu, tvrdí Kerry

"Začíname novú éru v našich vzťahoch s EÚ," vyhlásil Garibašvili s tým, že dokument prispeje k zlepšeniu ekonomickej konkurencieschopnosti kaukazskej krajiny a v konečnom dôsledku povedie aj k zrušeniu vízového režimu s EÚ. Asociačná dohoda je podľa premiéra zároveň ďalším dôležitým dôkazom o podpore územnej celistvosti Gruzínska zo strany únie. "Táto dohoda sa vzťahuje na celé územie Gruzínska v medzinárodne uznaných hraniciach," uviedol.

V tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že z dokumentu budú v konečnom dôsledku profitovať "aj naši bratia v Abcházsku a Osetsku". Dokument ešte musí ratifikovať gruzínsky parlament, ktorý by tak podľa premiéra mal urobiť už v "najbližšom možnom čase".

Vývozcovia ušetria

Podniky v týchto troch krajinách, ktorých tovar a smernice dosahujú európske normy, budú smieť voľne obchodovať v krajinách únie bez cla a obmedzení. A rovnako, tovar z krajín EÚ a služby budú môcť byť jednoduchšie a lacnejšie predávané zákazníkom na Ukrajine, v Gruzínsku a Moldavsku. "Je to úplne nová perspektíva pre moju krajinu," povedal Porošenko. Uviedol tiež, že táto zmluva ukončuje 10-ročný ukrajinský plán na prijatie európskych predpisov, čo pomôže zmeniť ekonomiku na "priateľskú pre investorov" a znížiť korupciu.

Ukrajina podpísala s Bruselom politické časti asociačnej dohody ešte marci. V dohode sa obe strany zaviazali k užšej politickej a ekonomickej spolupráci. Rusko varovalo pred zavedením odvetných opatrení, keďže sa obáva, že po podpísaní dohody budú na Ukrajinu vo väčšej miere prúdiť výrobky z EÚ na úkor produkcie z Ruska. Tam zase smeruje až štvrtina ukrajinského exportu.

Podpis asociačnej dohody bude pre postsovietske krajiny v praxi znamenať postupné približovanie sa k trhu únie, ktorý patrí medzi najbohatšie na svete. EÚ navyše finančne a technicky podporí krajiny výmenou za dodržiavanie princípov demokracie, ľudských práv a vlády zákona či boj proti korupcii. Podľa únie ukrajinskí vývozcovia na clách ušetria pol miliardy eur ročne, pričom hospodárstvo by aj vďaka tomu malo vzrásť o jedno percento. Ukrajina však už napríklad nebude môcť vstúpiť do colnej únie tvorenej Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom.

Rozhodnutie nepodpísať asociačnú dohodu, ktoré urobil Porošenkov predchodca Viktor Janukovyč, vyvolalo masívne protesty na Ukrajine a nakoniec viedlo k úteku Janukovyča do Ruska a ruskej okupácii a anexii ukrajinského polostrova Krym.

KDH víta podpis asociačných dohôd s postsovietskymi štátmi

Rada KDH víta podpis Asociačnej dohody medzi Ukrajinou, Moldavskom a Gruzínskom na jednej strane a Európskou úniou na strane druhej. Pridruženie týchto krajín k zjednotenej Európe znamená podľa KDH rozšírenie priestoru mieru, stability a intenzívnej spolupráce na báze spoločných hodnôt a záujmov.

"KDH podporí skorú ratifikáciu týchto Asociačných zmlúv. Zvlášť dôležitým z pohľadu Slovenska je politické a ekonomické pridruženie Ukrajiny, ako najväčšieho susedného štátu. KDH bude napomáhať rozvoju intenzívnej a vzájomne výhodnej spolupráce medzi Slovenskom a Ukrajinou, medzi našimi regiónmi, podnikovou a hospodárskou sférou, medzi akademickými inštitúciami a v oblasti kultúry," informovalo tlačové oddelenie KDH.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku

Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku

DNES - 13:47Zahraničné

Spojené štáty a Británia nepovolili Ukrajine používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko na území Ruska zrejme zo strachu z eskalácie.

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

DNES - 7:15Zahraničné

Moskva and Peking nepotrebujú vytvárať spoločnú vojenskú alianciu, keďže armády oboch štátov už úspešne spolupracujú.

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

DNES - 6:40Zahraničné

Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

Mohamed Al-Fayed údajne sexuálne zneužil desiatky žien

Mohamed Al-Fayed údajne sexuálne zneužil desiatky žien

DNES - 6:04Zahraničné

Civilné žaloby podalo najmenej 37 žien z celého sveta na luxusný londýnsky obchodný dom Harrods a parížsky luxusný hotel Ritz.

Kara-Murza: Treba začať pripravovať prechod Ruska k demokracii, bude to čoskoro

Kara-Murza: Treba začať pripravovať prechod Ruska k demokracii, bude to čoskoro

DNES - 5:53Zahraničné

Západné vlády a ruská opozícia v exile by mali začať pripravovať prechod Ruska k demokracii po tom, ako prezident Vladimir Putin odíde z úradu.