• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
22°Bratislava

Porošenko a Putin budú spoločne dohliadať na prímerie

  • 19:13 30.06.2014
  • KYJEV
Porošenko a Putin budú spoločne dohliadať na prímerie

Lídri Ruska a Ukrajiny sa dohodli na spolupráci pri implementovaní bilaterálneho prímeria medzi vládou v Kyjeve a východoukrajinskými separatistami. V pondelok o tom informoval francúzsky prezident Francois Hollande.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Ten predtým absolvoval telefonický rozhovor spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho ukrajinským partnerom Petrom Porošenkom.

Hollande konverzáciu označil za "dlhú" a jej výsledkom je spoločná výzva na prepustenie ďalších rukojemníkov zadržiavaných separatistami, opätovné získanie kontroly nad obsadenými hraničnými prechodmi ako aj zorganizovanie "trvalých tripartitných rokovaní".

Súvisiace:

Lídri Ruska, Nemecka a Francúzska telefonovali Porošenkovi

Rusko zvládne aj tvrdšie sankcie, tvrdí minister Uljukajev

Agentúra Moody's pridelila ratingu Ruska negatívny výhľad

V pondelok vypršalo dočasné prímerie, ktoré ukrajinský prezident Petro Porošenko predĺžil v piatok o ďalšie tri dni v záujme upokojenia situácie na východe Ukrajiny. Prímerie, ktoré celkovo trvá už od minulého pondelka, bolo sporadicky porušované, k väčším ozbrojeným stretom ale nedošlo.

Tiež vyprší ultimátum, ktoré dali lídri EÚ dali separatistom a Rusku na dohodnutie a prijatie konkrétnych krokov na zastavenie násilia. Rusko by totiž podľa EÚ malo "aktívne využiť svoj vplyv na ilegálne ozbrojené skupiny a zastaviť prílev zbraní a militantov cez hranicu" s Ukrajinou. V opačnom prípade EÚ hrozí prijatím prísnejších sankcií voči Moskve.

Lídri EÚ na summite v Bruseli v piatok vyzvali zainteresované strany, aby dohodli mechanizmus na kontrolu trvalého prímeria na východe krajiny. Proruskí povstalci majú podľa únie prepustiť všetkých rukojemníkov vrátane unesených členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých poslednú skupinu prepustili v sobotu večer.

EÚ tiež žiada, aby bola ukrajinským úradom odovzdaná kontrola nad troma hlavnými hraničnými priechodmi medzi Ukrajinou a Ruskom. Poslednou požiadavkou je začatie celonárodného dialógu o podmienkach mierového plánu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Končí sa spolupráca vedcov z Ruska s CERN-om, začínajú pracovať doma

Končí sa spolupráca vedcov z Ruska s CERN-om, začínajú pracovať doma

DNES - 16:23Zahraničné

Výskumníci z Tomskej polytechnickej univerzity, ktorí doteraz spolupracovali s Európskym laboratóriom časticovej fyziky, sa už doma pripojili k ruským projektom.

Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku

Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku

DNES - 13:47Zahraničné

Spojené štáty a Británia nepovolili Ukrajine používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko na území Ruska zrejme zo strachu z eskalácie.

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

DNES - 7:15Zahraničné

Moskva and Peking nepotrebujú vytvárať spoločnú vojenskú alianciu, keďže armády oboch štátov už úspešne spolupracujú.

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

DNES - 6:40Zahraničné

Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

Mohamed Al-Fayed údajne sexuálne zneužil desiatky žien

Mohamed Al-Fayed údajne sexuálne zneužil desiatky žien

DNES - 6:04Zahraničné

Civilné žaloby podalo najmenej 37 žien z celého sveta na luxusný londýnsky obchodný dom Harrods a parížsky luxusný hotel Ritz.