• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
15°Bratislava

Francúzi držia vo väzbe podozrivých, al-Kajdá hrozí útokmi

  • 12:59 10.01.2015
  • PARÍŽ
Francúzi držia vo väzbe podozrivých, al-Kajdá hrozí útokmi

Francúzsko sa stane terčom ďalších útokov, varoval krajinu v piatok na videu náboženský predstaviteľ odnože teroristickej siete al-Kajdá v Jemene (AQAP). K rovnakej odnoži teroristov sa hlásili aj bratia Chérif a Said Kouachiovci, ktorí postrieľali v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo 12 ľudí.


Nebudete v bezpečí, kým budete bojovať proti Alahovi, odkazuje al-Kajdá

Polícia Kouachiovcov po rukojemníckej dráme v piatok zastrelila. Francúzske špeciálne jednotky simultálne začali útok aj na teroristu Amedyho Coulibalyho, ktorý zadržiaval rukojemníkov v supermarkete s kóšer potravinami na východe Paríža. Teroristu zabili, ešte pred policajným útokom prišli o život štyria rukojemníci.

"Nebudete v bezpečí, kým budete bojovať proti Alahovi, jeho poslom a jeho stúpencom," odkázal vo videu vysoký náboženský predstavil teroristickej skupiny al-Kajdá v Jemene Harís bin Ghasí Nazar.

Súvisiace:

Polícia zabila teroristov, grafik sa skrýval v krabici

Teroristu z kóšer obchodu zabili, štyria rukojemníci zomreli

Prezident Hollande sa zastal moslimov, varoval pred rasizmom

Ozbrojenci zabili v redakcii francúzskeho časopisu 12 ľudí

Polícia zadržiava ďalších podozrivých

Vyšetrovatelia hľadajú ďalších ľudí, ktorí s útočníkmi spolupracovali, infromuje o tom agentúra DPA. Francúzska polícia zadržiava vo väzbe piatich podozrivých.

Podľa prokurátora Françoisa Molinsa ide o príbuzných zneškodnených ozbrojencov. Priateľka Coulibalyho, ktorý zadržiaval ľudí v židovskom obchode, je stále na úteku. Hayat Boumeddieneová je ozbrojená a nebezpečná, varuje polícia.

Premiér Valls priznal, že tajní pochybili

Francúzsky premiér Manuel Valls v sobotu priznal, že tajné služby situáciu pred útokmi v Paríži podcenili a pochybili. "Došlo k pochybeniu, samozrejme. Teraz musíme analyzovať, čo sa stalo", povedal Valls.

Médiá v Francúzsku tvrdia, že tragédii sa dalo predísť, ak by tajní lepšie vyhodnotili riziko, ktoré predstavovali traja teroristi. Kouachiovci sa nachádzali na tajnom americkom zozname ľudí podozrivých z terorizmu. Zoznam s názvom TIDE obsahuje až 1,2 milióna podozrivých osôb. Americké Centrum pre sledovanie terorizmu však Kouachiovcov evidovalo aj na oveľa menšom zozname osôb, ktorým zakázali využívať komerčné letecké linky do USA. Chérif Kouachiov bol v minulosti odsúdený za teroristickú činnosť.

Francúzsko robí podľa šéfa policajných odborov Michela Thoorisa málo, aby zabránilo príchodu nebezpečných teroristov, ktorých cvičí al-Káida alebo Islámský stát.

Na parížsky pochod prídu viacerí európski lídri

Na nedeľňajšom pochode proti terorizmu vo francúzskej metropole Paríž sa zúčastnia viacerí európski lídri, ktorí tak chcú vyjadriť Francúzom podporu a solidaritu po tohtotýždňových teroristických útokoch.

Účasť okrem iných potvrdil aj britský premiér David Cameron, stály predseda Európskej rady Donald Tusk, jeho nástupkyňa na poste poľského premiéra Ewa Kopaczová či šéf NATO Jens Stoltenberg. Prídu však aj lídri Španielska, Dánska, Fínska či Ukrajiny. Chýbať nebude ani predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, Otázny je zatiaľ príchod nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Akcia by mala začať po druhej popoludní a očakáva sa účasť desiatok tisíc ľudí.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

VČERA - 22:05Zahraničné

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny

VČERA - 22:03Zahraničné

Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom.

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

VČERA - 21:51Zahraničné

Palestínske militantné zoskupenie Hamas v stredu obvinilo Izrael z ďalšej vlny výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorej prišlo o život 14 ľudí a vyše 450 utrpelo zranenia.

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

VČERA - 19:57Zahraničné

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

VČERA - 19:19Zahraničné

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra AP.