Špenát: Prečo by vo vašom jedálničku rozhodne nemal chýbať?

Obľúbený aj nenávidený špenát – je skutočne tak výživnou zeleninou? A aký má pre naše zdravie vlastne prínos?
Čo špenát obsahuje?
Špenát je skutočne vitamínovou a minerálnou bombou. Obsahuje vysoké množstvá vitamínu K, C a A. Tiež je zdrojom horčíka, mangánu, draslíka, kyseliny listovej a železa.
Čítajte: Vitamín K – málo známy a pritom dôležitý
Na 100 gramov pripadá iba 23 kcal, 3g proteínu, 2g vlákniny, 30 mg kalcia, 0,81 g železa, 24 mg magnézia a žiaden tuk.
Takýto má prínos pre naše zdravie
Prevencia voči rakovine a astme
Špenát a iné suroviny, ktoré obsahujú chlorofyl, pôsobia ako účinná prevencia voči rozvinutiu rakoviny, najmä toho typu, ktorý vzniká z heterocyklických amínov (vznikajú pri spracovávaní mäsa pri vysokej teplote).
Takisto sa znižuje riziko rozvinutia astmy u ľudí, ktorý konzumujú potraviny bohaté na beta-karotén. Okrem špenátu je jeho skvelým zdrojom aj mrkva, marhule, brokolica alebo melón kantalup.
Znižuje krvný tlak
Keďže obsahuje vysoké hodnoty draslíka, špenát môžu do jedálnička zaradiť aj ľudia, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Funguje najmä v prípade, že chcete negovať vysokú spotrebu sodíka.
Na zdravé kosti
Nízky príjem vitamínu K sa spája aj s oslabením kostí a ich väčšou tendenciou zlomiť sa pri nárazoch. Na zdravé kosti totiž nestačí iba konzumovať vápnik, vitamín K pomáha telu vstrebať ho a správne využiť.
Proti chronickej zápche
Špenát má vysoký obsah vlákniny a vody, čo sú komponenty, ktoré črevá potrebujú, aby zamedzili vznik zápchy.
Na zdravú pleť a vlasy
Pleť aj vlasy potrebujú vitamín A, ktorý špenát obsahuje. Ten pomáha regulovať prirodzenú hydratáciu pokožky a tvorbu mazu. Takisto je potrebná dostatočná konzumácia vitamínu C, ktorý je kľúčový pre tvorbu kolagénu. Kolagén zaisťuje pružnosť a pevnosť pokožky.
Čítajte: Najlepšie jedlá a rady pre zdravé vlasy
Vhodný aj pre cukrovkárov
Špenát obsahuje kyselinu alfa-lipoovú, ktorá znižuje hladinu glukózy a zvyšuje citlivosť na inzulín. Bráni tiež vzniku oxidačného stresu u diabetikov.
Ako ho konzumovať?
Mnoho ľudí špenát neznáša, pretože počas detstva nám ho zvyčajne servírovali v nevzhľadnej a nechutnej podobe. Táto zelenina sa ale dá v kuchyni všestranne využiť.
Môžete ju napríklad pridávať do smoothies a zeleninových džúsov. Špenát je tiež skvelý do čerstvých šalátov a môžete ho pridať aj do cestovín, polievok a dokonca aj do koláčov! Skúste si prezrieť niekoľko internetových odkazov a budete prekvapení, na koľko zdravých receptov natrafíte.
Čítajte: Päť zelených potravín, ktoré zlepšujú metabolizmus
Ak ho ale mienite variť, pridajte dvakrát tak veľkú porciu – pri varení sa totiž zmenšuje zhruba na polovicu veľkosti, ktorú má v surovom stave.
Kto by sa mal veľkým dávkam špenátu vyhnúť?
Keďže špenát obsahuje pomerne veľa oxalátov (šťaveľanov), jeho nadmernej dennej konzumácii by sa mali vyhnúť ľudia, ktorí majú problémy s obličkami. Tiež sa neodporúča prekračovať odporúčanú dennú dávku špenátu, ak užívate lieky na riedenie krvi.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.