• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.1.2025Meniny má Drahoslav
Bratislava

Špenát: Prečo by vo vašom jedálničku rozhodne nemal chýbať?

  • 18:37 31.05.2016
  • Bratislava
Špenát: Prečo by vo vašom jedálničku rozhodne nemal chýbať?

Obľúbený aj nenávidený špenát – je skutočne tak výživnou zeleninou? A aký má pre naše zdravie vlastne prínos?

Čo špenát obsahuje?

Špenát je skutočne vitamínovou a minerálnou bombou. Obsahuje vysoké množstvá vitamínu K, C a A. Tiež je zdrojom horčíka, mangánu, draslíka, kyseliny listovej a železa.

Čítajte: Vitamín K – málo známy a pritom dôležitý

Na 100 gramov pripadá iba 23 kcal, 3g proteínu, 2g vlákniny, 30 mg kalcia, 0,81 g železa, 24 mg magnézia a žiaden tuk.

Takýto má prínos pre naše zdravie

Prevencia voči rakovine a astme

Špenát a iné suroviny, ktoré obsahujú chlorofyl, pôsobia ako účinná prevencia voči rozvinutiu rakoviny, najmä toho typu, ktorý vzniká z heterocyklických amínov (vznikajú pri spracovávaní mäsa pri vysokej teplote).

Takisto sa znižuje riziko rozvinutia astmy u ľudí, ktorý konzumujú potraviny bohaté na beta-karotén. Okrem špenátu je jeho skvelým zdrojom aj mrkva, marhule, brokolica alebo melón kantalup.

Znižuje krvný tlak

Keďže obsahuje vysoké hodnoty draslíka, špenát môžu do jedálnička zaradiť aj ľudia, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Funguje najmä v prípade, že chcete negovať vysokú spotrebu sodíka.

Na zdravé kosti

Nízky príjem vitamínu K sa spája aj s oslabením kostí a ich väčšou tendenciou zlomiť sa pri nárazoch. Na zdravé kosti totiž nestačí iba konzumovať vápnik, vitamín K pomáha telu vstrebať ho a správne využiť.

Proti chronickej zápche

Špenát má vysoký obsah vlákniny a vody, čo sú komponenty, ktoré črevá potrebujú, aby zamedzili vznik zápchy.

Na zdravú pleť a vlasy

Pleť aj vlasy potrebujú vitamín A, ktorý špenát obsahuje. Ten pomáha regulovať prirodzenú hydratáciu pokožky a tvorbu mazu. Takisto je potrebná dostatočná konzumácia vitamínu C, ktorý je kľúčový pre tvorbu kolagénu. Kolagén zaisťuje pružnosť a pevnosť pokožky.

Čítajte: Najlepšie jedlá a rady pre zdravé vlasy

Vhodný aj pre cukrovkárov

Špenát obsahuje kyselinu alfa-lipoovú, ktorá znižuje hladinu glukózy a zvyšuje citlivosť na inzulín. Bráni tiež vzniku oxidačného stresu u diabetikov.

Ako ho konzumovať?

Mnoho ľudí špenát neznáša, pretože počas detstva nám ho zvyčajne servírovali v nevzhľadnej a nechutnej podobe. Táto zelenina sa ale dá v kuchyni všestranne využiť.

Môžete ju napríklad pridávať do smoothies a zeleninových džúsov. Špenát je tiež skvelý do čerstvých šalátov a môžete ho pridať aj do cestovín, polievok a dokonca aj do koláčov! Skúste si prezrieť niekoľko internetových odkazov a budete prekvapení, na koľko zdravých receptov natrafíte.

Čítajte: Päť zelených potravín, ktoré zlepšujú metabolizmus

Ak ho ale mienite variť, pridajte dvakrát tak veľkú porciu – pri varení sa totiž zmenšuje zhruba na polovicu veľkosti, ktorú má v surovom stave.

Kto by sa mal veľkým dávkam špenátu vyhnúť?

Keďže špenát obsahuje pomerne veľa oxalátov (šťaveľanov), jeho nadmernej dennej konzumácii by sa mali vyhnúť ľudia, ktorí majú problémy s obličkami. Tiež sa neodporúča prekračovať odporúčanú dennú dávku špenátu, ak užívate lieky na riedenie krvi.

Zdroj: Info.sk, DK, whfoods.com, medicalnewstoday.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

17:16 01.01.2025Zdravie

Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.

Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci

Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci

21:50 29.12.2024Zdravie

Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.

Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina

Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina

21:20 29.12.2024Zdravie

Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.

Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu

Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu

21:03 28.12.2024Zdravie

Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.

Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá

Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá

20:46 28.12.2024Zdravie

Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.