• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
11°Bratislava

Dunaj stúpa na nižšie položených úsekoch Slovenska

  • 22:14 07.06.2013
Dunaj stúpa na nižšie položených úsekoch Slovenska

Zaplavené časti mesta Komárno v oblasti hraničného prechodu s Maďarskom. Komárno, 7. jún 2013.Foto: SITA/Martin HavranAktuálnu výšku hladiny Dunaja a aj iných riek na Slovensku si môžete pozrieť na -----> stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) – Hladina Dunaja naďalej stúpa na nižšie položených úsekoch Slovenska, kde je vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity.

Posledné merania SHMÚ zo 04:15 v Gabčíkove hlásia 832, v Medveďove o 22:00 namerali 985, v Komárne 870 a v Štúrove 773 centimetrov.

Pomaly klesá i hladina Moravy, vo Vysokej pri Morave vodomerná stanica hlási výšku 582 centimetrov.

Ako agentúru SITA informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár, podľa aktuálnej situácie na hornom úseku Dunaja hydrológovia zo SHMÚ predpokladajú kulminácie na dolnom úseku v Medveďove v piatok popoludní na úrovni 980 cm.

V Komárne bude hladina kulminovať v sobotu 8. júna okolo obeda na úrovni 870 až 890 cm a v Štúrove v noci zo soboty na nedeľu, kedy by mala hladina Dunaja v tomto úseku dosiahnuť 790 až 820 cm. "Pokles hladiny Váhu v Kolárove očakávame po kulminácii vodnej hladiny Dunaja v Komárne po približne štyroch až piatich hodinách na úrovni vodného stavu približne 720 až 735 cm," uviedla hydrologička SHMÚ Michaela Mikuličková.

Obrazom: Dunaj zaplavuje juh Slovenska, v Komárne prekonal rekord


Dunaj v Gabčíkove kulminuje, obce v jeho okolí však neohrozuje. Hrádze majú ešte stále rezervu niekoľko desiatok centimetrov, ľuďom asi v šiestich obciach v jeho blízkosti robia problém spodné vody.

Podľa ministra životného prostredia Petra Žigu sú vodohospodári pripravení postupne znižovať prietok vody do starého koryta Dunaja, aby boli čo najviac chránené mestá Komárno a Štúrovo.

Minister vnútra Robert Kaliňák v piatok v Gabčíkove informoval, že jeho rezort má k dispozícii približne štyristo čerpadiel a dostatok ľudí na odčerpávanie spodných vôd zo zasiahnutých domov. To však v čase stúpania hladiny nemá význam. V pohotovosti naďalej podľa Kaliňáka zostáva približne tisíc hasičov, policajti aj vojaci.

Polícia naďalej odkláňa dopravu z niektorých ciest pri toku Dunaja, uzatvorené je aj Vodné dielo Gabčíkovo. Zároveň sa policajti snažia zabrániť prípadným krádežiam v opustených chatových osadách. Podľa krajského policajného riaditeľa Štefana Čechoviča boli do okresu Dunajská Streda povolaní policajti aj z ďalších okresov Trnavského kraja.


Obrazom: Rozvodnený Dunaj v meste Ostrihom


Hladina rozvodneného Dunaja v Bratislave opäť klesla pod úroveň 10 metrov a stále padá dole. Desaťmetrovú hranicu Dunaj pri tohoročných záplavách v hlavnom meste prekročil v stredu okolo 20:30 a udržal sa nad ňou takmer 42 hodín. Dunaj naďalej klesá aj v Devíne a znižuje sa aj hladina rieky Moravy vo Vysokej pri Morave. Na všetkých týchto úsekoch riek naďalej vodné stavy presahujú tretí stupeň povodňovej aktivity.

Obrazom: Dunaj v Bratislave pomaly klesá


Na východe meteorológovia neočakávajú povodne

Na všetkých tokoch v povodiach východného Slovenska je ustálenosť až mierny pokles vodných hladín. Ako dnes informovala Martina Psotová, hydrologička zo SHMÚ v Košiciach.

V piatok bude premenlivá, prevažne veľká oblačnosť, miestami prehánky s úhrnom zrážok do 5,0 mm, pri búrkach lokálne aj viac. „Na základe predpokladaného vývoja poveternostnej situácie neočakávame žiadne povodne,“ povedala Psotová.

Doložila, že na miestach s búrkovou činnosťou je možný prechodný lokálny vzostup vodných hladín, najmä na malých tokoch. „Vzhľadom na predpokladaný vývoj počasia v najbližších dňoch neočakávame povodňovú situáciu,“ uviedla Psotová.

Na základe odporučenia povodňovej komisie primátor mesta Košice Richard Raši dnes odvolal III. stupeň povodňovej aktivity. Ako informovala Linda Šnajdárová z košického magistrátu, z dôvodu dokončenia záchranných prác, ako aj vykonania preventívnych technických opatrení zameraných na zlepšenie odtokových pomerov a odstránení nánosov, ponechal primátor mesta II. stupeň povodňovej aktivity, ktorý zároveň zabezpečuje neustály monitoring situácie.

Následkom prívalových dažďov v mestskej časti Poľov a Šaca došlo k ohrozeniu života, zdravia a majetkov fyzických a právnických osôb. Preto primátor mesta Košice v stredu 5. júna vyhlásil III. stupeň povodňovej aktivity.

Záchrannými prácami sa priame ohrozenie života a zdravia eliminovalo hlavne pri asanácii prívalovým dažďom podmytej a staticky silne narušenej nehnuteľnosti v košickej mestskej časti Šaca. Okamžite sa začali práce, pri ktorých odstránili bahno a nánosy na cestnej komunikácii Ludvíkov Dvor - Haniska.

Priebežne čistia aj koryto Sokolianskeho potoka, ktorý zaplavil neďaleký útulok zvierat. Pracovníci čiastočné vyčistili odtokové žľaby v oboch ohrozených mestských častiach. Mesto naďalej pokračuje v záchranných prácach, monitoringu a hliadkovej činnosti vodných tokov.

Odporúčame aj:

Muži plávali v rozvodnenom Dunaji, hasičom odmietli nastúpiť do člna

Dunaj zaplavuje juh Slovenska, v Komárne prekonal rekord

V Bratislave trvá mimoriadny stav, problémy sú v Devíne

Dunaj dosiahol maximum, v Devíne armáda navýšila hrádzu

Obrazom: Letecké zábery na Dunaj a zatopené časti Bratislavy

Vojenský vrtuľník zachraňoval v odrezanom Devína malé dieťa

S veľkou vodou bojujú aj na juhu Slovenska, uzatvorili cesty

Obrazom: Dunaj ako ho nepoznáte, od sveta odrezal aj Devín

Na Dunaji namerali historicky najväčší prietok

Pozrite si hrozivo vyzerajúci Dunaj pri západe slnka

Obrazom: Z Vodného diela Gabčíkovo vytiahli mŕtve telo

Ľudia pri Dunaji riskujú, deti vykladajú na zábrany
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

VČERA - 17:09Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

VČERA - 16:39Domáce

V bratislavskej Petržalke, smerom z Dolnozemskej cesty na Most Apollo, došlo v sobotu k dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili dve autá a cyklisti.

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

VČERA - 16:12Domáce

Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení.

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

VČERA - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

VČERA - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.