Papája: 10 dôvodov, prečo patrí medzi najzdravšie druhy ovocia
Papája je jedným z najviac výživných druhov ovocia, ktoré by ste mali zahrnúť do svojho jedálnička.
Papája obsahuje proteázu s názvom papaín. Je to výborný exfoliačný prostriedok a tiež zdroj antioxidantov, ako je vitamín C, A a E, karoténov, kyseliny listovej a vlákniny. Tieto antioxidanty pomáhajú v boji proti rakovine hrubého čreva a podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému.
10 dôvodov, prečo jesť papáju
Posilňuje imunitu
Iba jedna papája obsahuje viac ako 200% vašej dennej potreby vitamínu C, ktorý je skvelý pre vašu imunitu.
Znižuje riziko rakoviny
Vzhľadom k svojmu vysokému obsahu antioxidantov môže papája pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny. Flavonoidy a fytonutrienty pomáhajú bojovať proti voľným radikálom. Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia papáje vám môže pomôcť predísť rakovine hrubého čreva a znížiť riziko rakoviny prostaty.
Čítajte: Prvé varovné príznaky rakoviny, ktoré nesmiete ignorovať
Skvelá pre vaše oči
Papája je bohatá na vitamín A, ktorý pomáha chrániť váš zrak. Vďaka nej môžete predísť ochoreniam, ako je makulárna degenerácia súvisiaca s vekom.
Dobrá liečba artritídy
Papája obsahuje niekoľko protizápalových enzýmov, ktoré pomáhajú zmierniť bolesti spôsobené artritídou. Dva najviac unikátne enzýmy prítomné v papáji sú papaín a chymopapaín, ktoré môžu výrazne znížiť zápal spojený s reumatoidnou artritídou.
Proti starnutiu
Papája obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele, ktoré spôsobujú starnutie. Toto ovocie vám pomôže vyzerať dlhšie mlado.
Zabraňuje zrážaniu krvi
Aktívny enzým zvaný fibrín, ktorý možno nájsť v papáji, môže pomôcť pri predchádzaní tvorby krvných zrazenín.
Znižuje cholesterol
Papája je dobrým zdrojom lykopénu. Lykopén je antioxidant, ktorý pomáha zabrániť oxidácii cholesterolu. Oxidovaný cholesterol prispieva k zúženiu tepien. LDL cholesterol v krvi je náchylný k oxidácii.
Lieči zápchu
Papája pomáha v prevencii zápchy a pomáha pri trávení. Enzým papaín je tráviaci enzým, ktorý pomáha pri prirodzenom trávení.
Čítajte: Zápcha: 5 olejov, ktoré vám pomôžu
Pomáha diabetikom
Papája je skvelé ovocie pre diabetikov. Je prirodzene sladké a má nízky obsah cukru spolu s nízkym glykemickým indexom.
Odstraňuje lupiny
Papája je veľmi užitočná, pokiaľ ide o starostlivosť o vlasy. Poskytuje rad výhod aj pre kožu. Pomáha pri liečbe lupín a svrbenia pokožky hlavy.
Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie
Štúdia odhalila kľúčové faktory, ktoré vás môžu ochrániť pred rozvojom demencie.
Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte
Často prehliadaný príznak zhubného ochorenia vás môže priviesť až k lekárovi.
Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte
Semená maku pochádzajú z tej istej rastliny, z ktorej sa vyrába ópium a morfium.
Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym
Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.
Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie
Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.