• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
11°Bratislava

V Bratislave voda ustupuje, mimoriadny stav stále platí

  • 22:28 07.06.2013
V Bratislave voda ustupuje, mimoriadny stav stále platí

Zaplavená časť dunajského nábréžia za bratislavským nákupným centrom Eurovea.Foto: SITA/Diana ČernákováVýška hladiny Dunaja

* Tretí stupeň povodňovej aktivity na Dunaji hlásia v staniciach Bratislava, Devín, Gabčíkovo, Medveďov, Komárno a Štúrovo.

* Hladina Dunaja mala o 22:00 v Bratislave 973 centimetrov a v Devíne 906 centimetrov.Aktuálnu výšku hladiny Dunaja a aj iných riek na Slovensku si môžete pozrieť na -----> stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) – Hladina Dunaja v Bratislave pomaly klesá, začínajú sa zmierňovať aj prvé opatrenia.

Od piatku chcú sprístupniť prvý úsek Devínskej cesty od Vodárenského múzea po nájazd na Dlhé diely, uvoľnia i pohyb po nábreží v centre mesta.

Informoval o tom v piatok po zasadnutí krízového štábu bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

Hladina Dunaja v centre hlavného mesta dnes popoludní už klesla pod 10 metrov, stále však dosahuje 3. stupeň povodňovej aktivity.

Mimoriadny stav preto v Bratislave trvá i naďalej. „Ešte sme nepreskočili, stále máme 3. stupeň povodňovej aktivity. Hladina Dunaja je stále vysoká a dúfame, že bude klesať, hrozby tu však stále sú,“ zhodnotil situáciu na Dunaji primátor Ftáčnik.

S poklesom hladiny Dunaja sa začínajú zmierňovať opatrenia na nábreží Dunaja v Starom Meste, kde bol počas stúpajúcej hladiny rieky páskami obmedzený pohyb.

Od sobotného rána zmiznú pásky z tých miest na nábreží, kde sú betónové zábrany. Ako dodal Ftáčnik, strážiť ďalej budú už iba mobilné hradenia. Od sobotného rána bude opäť sprístupnený aj Starý most. Vodohospodári tiež plánujú cez víkend postupne skladať mobilné hradenia na petržalskej strane Dunaja. „Voda už je v takej výške, že nehrozí presakovanie do obývaných priestorov,“ vysvetlil Ftáčnik.

Podľa výšky Dunaja potom budú so skladaním mobilných hradení pokračovať aj od Šafárikovho námestia po Riverpark. Do svojich záhrad sa od soboty dostanú i záhradkári vo Vlčom hrdle.

Obrazom: Hladina Dunaja v Bratislave pomaly klesá


Dopravné obmedzenia

Matejkova ulica v Bratislave v smere na Dlhé diely i späť je opäť sprejazdnená.

Polícia ju otvorila krátko pred 16:00, informovala o tom bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová.

V Bratislavskom kraji však naďalej pretrvávajú viaceré dopravné obmedzenia a opatrenia pre vysokú hladinu Dunaja a Moravy.

Naďalej je uzatvorená a neprejazdná Viedenská cesta od vjazdu na parkovisko Incheba po Starý most a rovnako aj Tyršovo nábrežie.

Uzatvorené je aj Fajnorovo nábrežie od Starého mosta po Most SNP ako aj Starý most, kde nie je možný vstup ani z mestskej časti Bratislava Staré Mesto, ani z Petržalky.

Dopravné obmedzenia naďalej platia na Panónskej a Dolnozemskej ceste, kde je pre pohyb lesnej zveri obmedzená rýchlosť na celom úseku na 50 km/h.

V Devíne je naďalej uzatvorené Slovanské nábrežie. Dopravné obmedzenia stále platia i na Devínskej ceste medzi Devínskym jazerom a Vysokou pri Morave, ktoré sú neprejazdné.

Uzatvorená je od štvrtka aj komunikácia od Čunova po Gabčíkovo. Uzavretá naďalej ostáva petržalská hrádza. Cyklistov, ktorí nebudú rešpektovať pokyny na hrádzi, čakajú sankcie, upozornil šéf krízového štábu Bratislavy Ľubomír Andrassy.

Uzavretá ostáva aj Devínska cesta v úseku od nájazdu na Dlhé diely smerom do Devína. Tú mesto uvažuje sprístupniť v prípade ďalšieho poklesu Dunaja.

Ako však uviedol Ftáčnik, najprv cestu treba vyčistiť od padnutých stromov a naplavenín. Následne ju skontrolujú odborníci, či sa pri jej podmáčaní nepoškodilo lôžko. „Keď bude cesta čistá a bezpečná, môžeme ju sprístupniť,“ vysvetlil Ftáčnik.

Zo smeru od Devínskej Novej Vsi ostáva cesta tiež uzavretá, podľa primátora ju zrejme otvoria ešte neskôr ako prístup od Karlovej Vsi.

Morava totiž klesá pomaly a na mieste stále odčerpávajú vodu.

Vodu naďalej odčerpávajú aj v karloveskej lodenici, kde voda presakuje popod vybudovanú hrádzu.

Šéf krízového štábu Andrassy tiež majiteľom domov so zatopenými pivnicami odporúča, aby s komplexným odčerpávaním vody ešte počkali, kým poklesne hladina Dunaja. „Ak by došlo k rýchlemu odčerpaniu vody zo zatopených pivníc, tak sa môže narušiť statika domu,“ vysvetlil.

Vedenie Bratislavy sa už začalo zaoberať aj možným premnožením komárov. „Podpísal som list, ktorý pripravili ľudia z krízového štábu pre ministra životného prostredia, v ktorom ho žiadam o vyhlásenie mimoriadnej situácie z hľadiska zákona o povodniach,“ vysvetlil kroky mesta Ftáčnik.

Ako dodal, ak príde pre povodne k zvýšenému výskytu komárov, zodpovednosť za postreky preberá z hľadiska financovania i výkonu štát, povolené je v takejto situácii postrekovať i v inak chránenom území.


Švédske domky aj Lodenica UK budú celý víkend bez elektrickej energie

Zaplavená časť dunajského nábréžia za bratislavským nákupným centrom Eurovea. Hladina rieky Dunaj v centre mesta mierne klesla. Bratislava, 7. jún 2013. Foto: SITA/Diana ČernákováV odčerpávaní priesakovej vody naďalej pokračuje aj Vysokoškolský internát Družba UK.

V švédskych domkoch, ktoré museli študenti pre veľkú vodu opustiť, je odpojená elektrina.

Do ubytovacích zariadení voda nepretiekla a študenti sa budú môcť nasťahovať pravdepodobne v priebehu budúceho týždňa.

Voda okolo švédskych domkov viditeľne klesla. "Naďalej nepretržite odčerpávame vodu, v čom budeme pokračovať celý víkend. Stav je nutné stále sledovať, pretože sa dvíha spodná voda," informoval riaditeľ internátu Ivan Daňo.

V Lodenici UK, ktorej zalialo hangár a dielňu spodnou vodou, hladina klesla tak, že približne tri štvrtiny parkoviska sú už suché.

Pokračuje odčerpávanie vody, elektrická energia bola vo štvrtok z bezpečnostných dôvodov odpojená, informoval správca Centra univerzitného športu UK Štefan Lukačovič. Lodenica a švédske domky budú bez elektriny celý víkend.

Voda klesá aj v Botanickej záhrade UK, v ktorej bola zaplavená spodná časť - údolie pri rybníku, kde sa vyliala rieka Vydrica.

Hladina dosiahla vyšší stav ako v roku 2002. Zaplavila vodárenskú stanicu, slúžiacu na zavlažovanie záhrady, andezitovú skalku a prístupovú cestu k rybníku. Hospodárska časť záhrady je naďalej odpojená od elektrickej energie, informoval riaditeľ Botanickej záhrady UK Jaroslav Bella.

Obrazom: Povodne v Devíne

Najväčšie problémy sú v Devíne

Stúpajúca voda narobila najväčšie problémy v bratislavskom Devíne, kde sa na ňu pripravovali už od nedele večera.

Devínska cesta, ktorú uzavreli ešte v utorok večer, je stále pre vodu na ceste neprejazdná. Podľa Andrassyho, po opadnutí vody budú musieť skontrolovať bezpečnosť vozovky na Devínskej ceste, kde sa už pred povodňami objavili problémy.

Ozbrojené sily naďalej bezpečne prepravujú dvoma Tatrami 815 obyvateľov mestskej časti Devín do centra mesta a späť. Ďalšie dve vozidlá Tatra s posádkami sú k dispozícii pre záchranárske zložky Integrovaného záchranného systému, ktorým najmä do mestských častí Devín a Dlhé diely prepravujú ľudí, palivo do motorov a všetok potrebný materiál.

"Sme pripravení pomôcť ľuďmi a technikou, všetko bude závisieť od situácie, ako sa bude ďalej vyvíjať," uviedol minister obrany Martiin Glváč a dodal, že niektorí ľudia sa nesprávajú pri doprave do Devína vzhľadom na situáciu zodpovedne. „Máme stále problém so zvedavcami, ktorí si myslia, že ide o vyhliadkové výlety a musíme občas kontrolovať aj občianske preukazy, či sú to ľudia, ktorí tam majú naozaj cestu,“ doplnil.

Obrazom: Kyvadlová doprava, ktorú zabezpečujú vojaci

Ľudia zneužívajú kyvadlovú dopravu, policajti ich skontrolujú

Vstup ľudí do vozidiel Tatra bude preto obmedzený a kontrolovaný. Do mestskej časti, ktorú čiastočne postihli povodne, budú prevážať len tých, ktorí v nej trvalo bývajú, podnikajú alebo vlastnia nehnuteľnosti.

Občanov policajti skontrolujú na nástupišti Karlova Ves – Riviéra. Ostatní ľudia sa do vozidiel nedostanú, informovala bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová.

Polícia prijala opatrenia na žiadosť starostky bratislavskej mestskej časti Devín Ľubice Kolkovej. Dôvodom je zvedavosť občanov, ktorí využívajú kyvadlovú dopravu iba na to, aby si vodou zaliate časti Devína pozreli a odfotili. "Takýmto nerozvážnym konaním občania nielen sťažujú prácu a mrhajú silami a prostriedkami záchranných a ozbrojených zborov, ale zároveň spomaľujú obyvateľom Devína ich presun," upozornila Považanová.

Obrazom: Dunaj dosiahol vo štvrtok v Bratislave svoje maximum

Zvedavcov už voda ráno nelákala

S klesajúcou hladinou Dunaja v Bratislave zjavne klesol aj záujem zvedavcov, ktorí si na nábreží hlavného mesta chcú na vlastné oči skontrolovať aktuálny stav rieky.

V uplynulých dňoch, kým voda stúpala, už od skorých ranných hodín množstvo ľudí s fotoaparátmi a kamerami v rukách zaznamenávalo situáciu. V piatok ich bolo na nábreží v rovnakom čase podstatne menej.

Bezprostredne k protipovodňovým zábranám a betónovým múrom na brehu Dunaja by sa ani v piatok nedostali. Niekoľko metrov od nich sú pásky a polícia dohliada, aby tam ľudia nevstupovali.

Na bývalom príjazde na Sta
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

VČERA - 17:09Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

VČERA - 16:39Domáce

V bratislavskej Petržalke, smerom z Dolnozemskej cesty na Most Apollo, došlo v sobotu k dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili dve autá a cyklisti.

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

VČERA - 16:12Domáce

Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení.

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

VČERA - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

VČERA - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.